Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Альтернативне молоко: вівсяне нормалізує тиск, кокосове зарядить енергією

Рослинне молоко актуальне для тих, хто постить, переходить на веганство, у кого алергія на лактозу. Коров’яче молоко, особливо жирне, протипоказане тим, у кого порушено ліпідний обмін

Хоча рослинне молоко не замінює звичайного, воно корисне, оскільки багате на вітаміни E, B і допомагає бо­ротися з підвищеним холесте­рином завдяки відсутності на­сичених жирів.

Кокосове молоко заповнює дефіцити заліза, магнію, міді, марганцю, містить вітаміни групи B, А і С, а також цінні мі­нерали, покращує метаболізм і стимулює травлення, зміцнює імунітет та має антибактеріаль­ну дію. Воно легко засвоюється, багате на вуглеводи і заряджає енергією.

Багато хто вважає, що коко­сове молоко — це прозора рі­дина в середині кокосового горіха. Але це не молоко, а ко­косова вода. «Молоко» із коко­су — напій, у складі якого мікс із м’якоті кокоса та звичайної пит­ної води.

Кокосовий напій додають у різні чаї і каву, а густі кокосо­ві «вершки» у бляшаних бан­ках можна використовувати для приготування випічки, морози­ва, страв в азіатському стилі, а також різних супів.

Мигдальне молоко має чу­довий смак, який надає настрою будь-яким напоям на його осно­ві. Мигдаль має протизапаль­ні властивості, містить каль­цій та вітамін D, що корисно для здоров’я кісток і профілакти­ки остеопорозу. В одній склянці мигдального молока — половина добової норми вітаміну Е, анти­оксиданту, що підтримує імунну систему та сповільнює старін­ня головного мозку. У мигдаль­ному багато фолієвої кислоти, необхідної для вагітних, а також кальцію.

Використовують мигдальне молоко щоразу, коли хочуть на­дати тонкого аромату марципа­ну напою чи страві. Добре замі­нювати ним коров’яче молоко у рецептах випічки. Ще воно по­силює горіховий смак вівсянки та злакових пластівців з горіха­ми, його додають у коктейлі, у тому числі протеїнові.

Молоко з вівса — чудовий варіант рослинної альтернативи для людей з алергією не лише на коров’яче молоко, а й на го­ріхи. Його люблять професійні баристи за пишну піну, високу жирність та ідеальне поєднання з гарячим кавовим напоєм без розшарування (воно не згорта­ється). У вівсяному молоці мен­ше білка, ніж у соєвому, але більше, ніж у кокосовому та ри­совому. А ще у ньому багато кліт­ковини, необхідної для здоров’я кишківника, у тому числі бета- глюкану — розчинної кліткови­ни, яка корисна для серця. Та­кож вівсяне молоко — джерело калію, що допомагає підтриму­вати в нормі тиск, та заліза, що запобігає анемії. Вівсяне покра­щує роботу центральної нерво­вої системи, допомагає боро­тися з набряками та знижувати «поганий» холестерин.

Вівсяне молоко можна дода­вати в гарячі та холодні напої, готувати на ньому каші, смузі та додавати до пластівців. Дуже смачні млинці та оладки на ві­всяному молоці, а також різна випічка.

Рисове молоко найлег­ше із усіх рослинних напоїв. По- перше, воно абсолютно гіпоалергенне і не подразнює імунну систему та кишківник. По-друге, у ньому зовсім мало жиру. Рисо­ве молоко містить велику кіль­кість вуглеводів та деяких ко­рисних речовин, наприклад, вітамінів групи B й антиоксидан­тів, таких як марганець та селен.

У процесі виготовлення ри­сового молока вуглеводи роз­щеплюються на цукри, що на­дає йому солодкого смаку. Його можна додавати до напоїв, каш, готових сніданків.

Соєве молоко — класика, універсальний варіант з неви­раженим смаком, низьким вміс­том жиру та великою кількістю білка. Соєве молоко за складом найбільше схоже на коров’яче. До речі, багато виробників зба­гачують соєве молоко, напри­клад, кальцієм і вітаміном D, щоб отримати повноцінну аль­тернативу молоку тваринного походження. Соя є одним із не­численних рослинних джерел повного складу амінокислот, у тому числі восьми незамін­них, які можна отримати лише з їжею. Також у ньому є фітоестрогени та біологічно активні флавоноїди, які мають антиок­сидантні, протизапальні та кар­діопротекторні властивості.

Соєве молоко універсальне, воно має кремову текстуру, чу­дово підходить для приготуван­ня кавових напоїв та різних кок­тейлів. На його основі можна робити інші рослинні напої, на­приклад, бананове молоко, ва­нільне чи шоколадне.

Рисове

200 г вареного рису, 950 мл води.

Білий рис краще викорис­товувати круглий, але й будь- який інший теж підійде. Головне — зварити його до повної готов­ності.

У кухонний комбайн покласти варений рис та налити воду. Для густішого, вершкового смаку, кількість води можна зменшити.

На високій швидкості зміша­ти рис і воду близько 1 хв до од­норідної рідини. Якщо ще зали­шилися цілі зерна рису — ще раз збити блендером.

Можна пити молоко відразу або процідити через ситечко чи марлю і зробити напій гладшим.

До смаку можна посолити або зробити шоколадним, до­давши какао, приготувати сму­зі. Якщо любите більш солодке, можна використати будь-який сироп, а ще краще на склянку рисового молока покласти 3 фі­ніки без кісточок. Дуже смачно виходить, якщо як основний ін­ґредієнт використати коричне­вий рис.

Вівсяне

100 г вівсяних пластівців (геркулесу) довгого варіння, 800 мл відфільтрованої води.

У літрову банку насипати гер­кулес і залити до верху водою, закрити кришкою і поставити на ніч у холодильник.

Зранку вміст банки пере­лити в чашу блендера і зби­ти до однорідності і побілін­ня. Потім процідити через 3 шари марлі, відтиснути. Збе­рігати молоко у закритій бан­ці у холодильнику (до 3 днів), але краще готувати щодня свіже.

Мигдальне

1 склянка мигдалю, 7 скля­нок відфільтрованої води.

Мигдаль промити кілька разів і висипати у чисту літрову банку. Залити трьома склянками води, закрити кришкою і на ніч поста­вити у холодильник.

Вранці злити цю воду, зали­ти новою водою (4 склянки), за­нурити все у блендер і добре збити. Процідити через 3 шари марлі та добре відтиснути.

Це мигдальне молоко можна просто пити або використовува­ти у приготуванні смузі. Зі жми­ху можна спекти смачне корис­не печиво.