Альтернативне молоко: вівсяне нормалізує тиск, кокосове зарядить енергією
Рослинне молоко актуальне для тих, хто постить, переходить на веганство, у кого алергія на лактозу. Коров’яче молоко, особливо жирне, протипоказане тим, у кого порушено ліпідний обмін
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/528211/moloko.jpg)
Хоча рослинне молоко не замінює звичайного, воно корисне, оскільки багате на вітаміни E, B і допомагає боротися з підвищеним холестерином завдяки відсутності насичених жирів.
Кокосове молоко заповнює дефіцити заліза, магнію, міді, марганцю, містить вітаміни групи B, А і С, а також цінні мінерали, покращує метаболізм і стимулює травлення, зміцнює імунітет та має антибактеріальну дію. Воно легко засвоюється, багате на вуглеводи і заряджає енергією.
Багато хто вважає, що кокосове молоко — це прозора рідина в середині кокосового горіха. Але це не молоко, а кокосова вода. «Молоко» із кокосу — напій, у складі якого мікс із м’якоті кокоса та звичайної питної води.
Кокосовий напій додають у різні чаї і каву, а густі кокосові «вершки» у бляшаних банках можна використовувати для приготування випічки, морозива, страв в азіатському стилі, а також різних супів.
Мигдальне молоко має чудовий смак, який надає настрою будь-яким напоям на його основі. Мигдаль має протизапальні властивості, містить кальцій та вітамін D, що корисно для здоров’я кісток і профілактики остеопорозу. В одній склянці мигдального молока — половина добової норми вітаміну Е, антиоксиданту, що підтримує імунну систему та сповільнює старіння головного мозку. У мигдальному багато фолієвої кислоти, необхідної для вагітних, а також кальцію.
Використовують мигдальне молоко щоразу, коли хочуть надати тонкого аромату марципану напою чи страві. Добре замінювати ним коров’яче молоко у рецептах випічки. Ще воно посилює горіховий смак вівсянки та злакових пластівців з горіхами, його додають у коктейлі, у тому числі протеїнові.
Молоко з вівса — чудовий варіант рослинної альтернативи для людей з алергією не лише на коров’яче молоко, а й на горіхи. Його люблять професійні баристи за пишну піну, високу жирність та ідеальне поєднання з гарячим кавовим напоєм без розшарування (воно не згортається). У вівсяному молоці менше білка, ніж у соєвому, але більше, ніж у кокосовому та рисовому. А ще у ньому багато клітковини, необхідної для здоров’я кишківника, у тому числі бета- глюкану — розчинної клітковини, яка корисна для серця. Також вівсяне молоко — джерело калію, що допомагає підтримувати в нормі тиск, та заліза, що запобігає анемії. Вівсяне покращує роботу центральної нервової системи, допомагає боротися з набряками та знижувати «поганий» холестерин.
Вівсяне молоко можна додавати в гарячі та холодні напої, готувати на ньому каші, смузі та додавати до пластівців. Дуже смачні млинці та оладки на вівсяному молоці, а також різна випічка.
Рисове молоко найлегше із усіх рослинних напоїв. По- перше, воно абсолютно гіпоалергенне і не подразнює імунну систему та кишківник. По-друге, у ньому зовсім мало жиру. Рисове молоко містить велику кількість вуглеводів та деяких корисних речовин, наприклад, вітамінів групи B й антиоксидантів, таких як марганець та селен.
У процесі виготовлення рисового молока вуглеводи розщеплюються на цукри, що надає йому солодкого смаку. Його можна додавати до напоїв, каш, готових сніданків.
Соєве молоко — класика, універсальний варіант з невираженим смаком, низьким вмістом жиру та великою кількістю білка. Соєве молоко за складом найбільше схоже на коров’яче. До речі, багато виробників збагачують соєве молоко, наприклад, кальцієм і вітаміном D, щоб отримати повноцінну альтернативу молоку тваринного походження. Соя є одним із нечисленних рослинних джерел повного складу амінокислот, у тому числі восьми незамінних, які можна отримати лише з їжею. Також у ньому є фітоестрогени та біологічно активні флавоноїди, які мають антиоксидантні, протизапальні та кардіопротекторні властивості.
Соєве молоко універсальне, воно має кремову текстуру, чудово підходить для приготування кавових напоїв та різних коктейлів. На його основі можна робити інші рослинні напої, наприклад, бананове молоко, ванільне чи шоколадне.
Рисове
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/02/%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5%20%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE.jpg)
200 г вареного рису, 950 мл води.
Білий рис краще використовувати круглий, але й будь- який інший теж підійде. Головне — зварити його до повної готовності.
У кухонний комбайн покласти варений рис та налити воду. Для густішого, вершкового смаку, кількість води можна зменшити.
На високій швидкості змішати рис і воду близько 1 хв до однорідної рідини. Якщо ще залишилися цілі зерна рису — ще раз збити блендером.
Можна пити молоко відразу або процідити через ситечко чи марлю і зробити напій гладшим.
До смаку можна посолити або зробити шоколадним, додавши какао, приготувати смузі. Якщо любите більш солодке, можна використати будь-який сироп, а ще краще на склянку рисового молока покласти 3 фініки без кісточок. Дуже смачно виходить, якщо як основний інґредієнт використати коричневий рис.
Вівсяне
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/02/%D0%B2%D1%96%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BD%D0%B5.jpg)
100 г вівсяних пластівців (геркулесу) довгого варіння, 800 мл відфільтрованої води.
У літрову банку насипати геркулес і залити до верху водою, закрити кришкою і поставити на ніч у холодильник.
Зранку вміст банки перелити в чашу блендера і збити до однорідності і побіління. Потім процідити через 3 шари марлі, відтиснути. Зберігати молоко у закритій банці у холодильнику (до 3 днів), але краще готувати щодня свіже.
Мигдальне
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/02/%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B5%20%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE.jpg)
1 склянка мигдалю, 7 склянок відфільтрованої води.
Мигдаль промити кілька разів і висипати у чисту літрову банку. Залити трьома склянками води, закрити кришкою і на ніч поставити у холодильник.
Вранці злити цю воду, залити новою водою (4 склянки), занурити все у блендер і добре збити. Процідити через 3 шари марлі та добре відтиснути.
Це мигдальне молоко можна просто пити або використовувати у приготуванні смузі. Зі жмиху можна спекти смачне корисне печиво.