Передплата 2024 «Добра кухня»

«Слава кооперативам і слава Україні!»

На Львівщині відкрили кооперативний молокопереробний завод вартістю 95 мільйонів гривень

Фото авторки
Фото авторки

Попри війну, у Львівській області запускають потужні інвестиційні проєкти. У Золочівському районі відкрили перший в Україні кооперативний молокопереробний завод площею три га та потужністю 25 тонн молока за робочу зміну. У цей завод вклали 95 мільйонів гривень інвестицій.

Інвестиційний проєкт кооперативного заводу з переробки молока дозволить створити у Львівській області додаткові можливості для дрібних виробників молока. Проєкт реалізували за підтримки канадської кооперативної організації SOCODEVI, а саме будівництво виробничих потужностей тривало близько 2,5 років.

«Початок роботи цього підприємства — вагомий крок у збереженні та розвитку молочної галузі не лише нашого району, а й Львівщини. Зрештою, це потужні економічні інвестиції та нові робочі місця для жителів Золочівщини, — зазначив голова Золочівської районної ради Орест Кавецький. — Потужність підприємства дає змогу переробити 25 тонн сировини за одну зміну з можливістю збільшення потужності до 75 тонн. Завод вироблятиме широкий асортимент молочних продуктів — фасоване пастеризоване молоко, м’які сири, кефір, сметану, масло та йогурти».

Як розповів для «ВЗ» комерційний директор кооперативного молокопереробного заводу Геннадій Штоп, на виробництві працюватимуть сорок працівників. Виробництво заводу запустять найближчим часом, оскільки зараз тривають пусконалагоджувальні роботи.

Схема роботи заводу така. Молоко закуповують в кооперативних підприємств і виготовляють з нього на заводі продукцію для продажу. Ринки реалізації - торгові мережі Західної України. В перспективі молочну продукцію із Золочівщини продаватимуть на європейських ринках.

«Наша сировина — високої якості, походить із 25 молочних ферм Західного регіону, які входять до нашого кооперативу», — відзначив Геннадій Штоп.

Директор міжнародних програм Агенції SOCODEVI, представник інвестора з Канади Франсуа Діон зазначив, що на власному досвіді довів, що кооперативи мають майбутнє і можуть працювати на розвиток економіки. Це стабільна форма розвитку навіть під час війни. «Тому слава кооперативам і слава Україні», — сказав пан Франсуа.

Виступ партнера з Канади, який допоміг відкрити бізнес - директора міжнародних програм, Агенції SOCODEVI Франсуа Діона
Виступ партнера з Канади, який допоміг відкрити бізнес - директора міжнародних програм, Агенції SOCODEVI Франсуа Діона

Надзвичайний та Повноважний посол Канади в Україні Лариса Ґаладза відзначила, що відкриття такого першого в Україні заводу в час війни — велике досягнення. «Канада прагне знайти людей, які мають бажання, ідею та натхнення, — каже дипломатка. — У такі проєкти, як цей, ми вкладаємо гроші. Це ви збудували хороший завод. Бажаю миру, процвітання і смачних молочних продуктів».

Виступ під час відкриття заводу канадської дипломатки, Надзвичайної та Повноважної посла Канади в Україні Лариси Галадзи.
Виступ під час відкриття заводу канадської дипломатки, Надзвичайної та Повноважної посла Канади в Україні Лариси Галадзи.

Урочистості з нагоди відкриття заводу стартували з підняття прапорів України та Канади, виконання гімнів цих держав та вшанування хвилиною мовчання захисників, які загинули на війні.

Традиційно відзначили і тих захисників, які тримають мирне небо, та завдяки яким можливе відкриття заводу. Біля кооперативного молокопереробного заводу посадили молоді дерева, як символ розвитку бізнесу. Голова Львівської ОВА Максим Козицький вручив подяку керівнику проєкту від Канади Камілю Коте.

Голова Львівської ОВА Максим Козицький вручив подяку керівнику проєкту від Канади Камілю Коте.
Голова Львівської ОВА Максим Козицький вручив подяку керівнику проєкту від Канади Камілю Коте.

Схожі новини