Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Найпопулярніша колядка народилася в Австрії

“Тиха ніч, свята ніч” співають щонайменше 300 мовами 

Хоча від першого виконання різдвяної пісні «Тиха ніч, свята ніч» (німецькою Stille Nacht, heilige Nacht) минуло вже понад 202 роки, вона досі є найпопулярнішою колядкою у світі. І кожного Різдва «Тиха ніч» звучить у різних країнах нашої планети навіть частіше, ніж знаменита світська різдвяна пісня, Last Christmas («Останнє Різдво») у виконанні гурту Wham!

Різдвяну пісню «Тиха ніч, свята ніч», уперше виконану 1818 року в невеличкому костелі у селі Оберндорф, що поблизу австрійського Зальцбурга, внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО — як «пісню миру та міжнародний скарб культури й музичних традицій».

Свій твір отець Йозеф Мор та вчитель і органіст Франц Ксавер Грубер уперше виконали у сільському храмі святого Миколая в Оберндорфі — під час опівнічної святкової меси. «Буквально перед початком меси відмовив зношений костелу орган святого Миколая, — розповідає керівник етнографічного музею в Оберндорфі Манфред Фішер. — Тому єдиним варіантом залишився спів під акомпанемент гітари». Мор і Грубер упоралися на відмінно, колядка вірним сподобалася. Але невдовзі автори пісні «Тиха ніч, свята ніч» покинули Оберндорф…

15 грудня 1832 року «Тиху ніч» виконали під час концерту в Ляйпцигу (нині Німеччина). А перед Різдвом 1839 року колядку вперше заспівали у Нью-Йорку. «Тиху ніч» виконали там німецькою співаки з австрійського Тиролю, які тоді були на гастролях у США. А перший англійський переклад колядки зробив у 1855−1859 роках Джон Фріман Янг, пізніше глава Єпископальної церкви у Флориді. Саме його версію «Тихої ночі» донині виконують у Сполучених Штатах.

Костел Святого Миколая у селі Оберндорф, де Мор і Грубер уперше заспівали свою знамениту колядку, на межі 19-го й 20-го століть демонтували. Це сталося після великої повені, яка обрушилася на місцевість поблизу Зальцбурга. Але у 1930-х роках на місці храму було зведено Каплицю «Тихої ночі», присвячену колядці. Її автори, Мор і Грубер, зображені на двох вітражах каплиці. У Оберндорфі також діє музей, присвячений «Тихій ночі» та авторам цього шедевру.

Щороку на Різдво біля Каплиці «Тихої ночі» в Оберндорфі збираються шість тисяч людей. «Кожен з них співає цю різдвяну колядку своєю мовою, з традиційним гітарним акомпанементом», — розповідає керівниця туристичного бюро Оберндорфа Крістіне Дойтінгер. А загалом «Тиху ніч, святу ніч» співають щонайменше 300 мовами світу (зокрема, ескімоською і суахілі), а версій цієї колядки записано більше тисячі.

Схожі новини