Передплата 2024 «Добрий господар»

Бензопилою творять шедеври

Триметрові колоди митці перетворювали на скульптури не різцями, а бензопи­лами зі спеціальними насадками

Карпатське місто Сколе у ці дні прикрасили високохудожні дерев’яні скульптури, які їхні автори висікали… бензопилою. Незвичне дійство — пленер «моторізьбярів» «У дерева жива душа…» організувала громадська організація «Сколівщина», зокрема її натхненник Олекса Тренич, за підтримки керівника Сколівської міської територіальної громади Миколи Романишина.

Творчою майстернею митцям слугувала територія одного з міс­цевих підприємств у мікрорайоні Демня, неподалік палацу Гредлів. Робочим матеріалом для скульптур стали карпатські ялиці. Триметрові колоди митці перетворювали на скульптури не різцями, а бензопи­лами зі спеціальними насадками. Через п’ять днів роботи місцевих жителів прямо-таки ошелешили довершені фігури бойківського сопілкаря (автор роботи Назар Дацко зі Львова), співачки (її вирізьбив Сергій Сте­блюк з Рівного), карпатського музиканта, що грає на смичковому народному інструменті басолі-басі (автор — Назар Гринюк із Косова).

Робочі моменти і результати пленеру скульпторів-бензопильників у карпатському місті Сколе. Фото Олексія Бойка
Робочі моменти і результати пленеру скульпторів-бензопильників у карпатському місті Сколе. Фото Олексія Бойка
Фото Олексія Бойка
Фото Олексія Бойка

Такі пленери у Сколівській гро­маді проводитимуть щороку. Ініціа­тори хочуть заставити шедеврами з дерева усе місто (скажімо, так, як роботами з каменю прикрасили районний Миколаїв учасники Між­народного симпозіуму скульпторів).

Сколівський пленер відбував­ся у рамках громадського про­єкту, який разом із 38-ма іншими переміг на цьогорічному Конкурсі ініціатив місцевих карпатських громад, що його патронує Асоціа­ція органів місцевого самовряду­вання «Єврорегіон Карпати-Укра­їна». Проєкт Сколівської громади передбачає капітальний ремонт приміщення, в якому проводити­муть майстер-класи з різьби по дереву, навчання у майстра, який виготовляє бойківські трембіти і вчить грати на них.

Схожі новини