Ароматний яблучний оцет
Рецепти від газети "Добре здоров'я"
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/424842/10360250107dc2684-262d-4f10-84a8-9aee8611e5a3.jpg)
Приготувати смачний оцет досить просто. Головне — взяти за правило: готуючи страви, не викидати у смітник очистки різних овочів і фруктів. Звучить досить дивно, але саме ці «відходи» можуть стати незамінною основою для смачного оцту.
Можна зробити оцет з опалих яблук. Можна використати навіть нестиглі плоди. Такий оцет підійде для приготування страв з риби, птиці, морепродуктів, випічки. Наприклад, на його основі роблять деякі види листкового тіста. Ним заправляють салати, і його цілком можна використовувати замість лимонного соку. За допомогою яблучного оцту маринують овочі, часник, гострий перець, гриби, роблять яскраво вираженими смаки багатьох напоїв і соусів.
Без дріжджів
5−10 яблук, цукор.
Помити яблука, вирізати плодоніжки, пошкоджені ділянки. Подрібнити і помістити в широкий скляний або керамічний посуд. Налити стільки води, щоб вона покривала всю масу приблизно на 2−3 см. Додати ¼ склянки цукру на кожен літр води, ретельно перемішати.
Банку або миску накрити чистою серветкою або кухонним рушником, дати побродити тиждень у темному місці. Найбільш інтенсивно процес бродіння йде при температурі від 25 до 27 °C. Через тиждень настає пора зливати рідину у банки з широкою горловиною. Не слід наповнювати їх по вінця, потрібно залишити місце для дотику бактерій з повітрям. Зверху горловину посуду накрити марлею, зафіксувати її гумкою, залишити на 5−6 тижнів.
При бродінні утворюється гелеподібна плівка із безлічі оцтовокислих бактерій. Її не потрібно викидати! Так звана «оцтова мама» служить закваскою для розкладання етилового спирту на кислоту і воду. Цю плівку збирають з готового продукту і використовують для приготування нової порції яблучного оцту.
Коли мине весь термін бродіння (близько 1,5 місяця), змінити марлю під кришкою і щільно закрити банку.
З дріжджами
1 кг яблук або обрізків від плодів, 1 склянка (200 мл) цукру або меду, 10 г дріжджів, 6 склянок (1,2 л) води.
Вимити яблука під проточною водою, вирізати плодоніжки, зрізати підгнилі і зіпсовані місця. Яблука дрібно нарізати або натерти на тертці. Засипати масу в банку з широкою горловиною.
Підігріти переварену воду, щоб вона була теплою. Розчинити цукор і дріжджі. З’єднати компоненти з яблучною масою, ретельно все перемішати. Суміш залишити на 7−10 днів при 25−30°С для бродіння (спиртового). Щодня перемішувати масу.
Після закінчення терміну відфільтрувати або процідити оцет через марлю. Вийде світло-коричнева або жовтувата рідина, яку слід перелити у чисту суху банку. Накрити її тонкою тканиною або марлею, поставити у тепле місце для подальшого бродіння (оцтовокислого). На цей процес може знадобитися 40−50 діб. Чим довше відбувається ферментація, тим приємніший смак яблучного оцту.