Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ароматний яблучний оцет

Рецепти від газети "Добре здоров'я"

Приготувати смачний оцет досить просто. Головне — взяти за правило: готуючи страви, не викидати у смітник очистки різних овочів і фруктів. Звучить досить дивно, але саме ці «відходи» можуть стати незамінною основою для смачного оцту.

Можна зробити оцет з опалих яблук. Мож­на використати навіть нестиглі плоди. Такий оцет підійде для приготування страв з риби, птиці, морепродуктів, випічки. Наприклад, на його основі роблять деякі види листкового тіста. Ним заправляють салати, і його цілком можна використовувати замість лимонного соку. За допомогою яблучного оцту мари­нують овочі, часник, гострий перець, гриби, роблять яскраво вираженими смаки бага­тьох напоїв і соусів.

Без дріжджів

5−10 яблук, цукор.

Помити яблука, вирізати плодоніжки, по­шкоджені ділянки. Подрібнити і помістити в широкий скляний або керамічний посуд. На­лити стільки води, щоб вона покривала всю масу приблизно на 2−3 см. Додати ¼ склян­ки цукру на кожен літр води, ретельно пере­мішати.

Банку або миску накрити чистою сервет­кою або кухонним рушником, дати поброди­ти тиждень у темному місці. Найбільш інтен­сивно процес бродіння йде при температурі від 25 до 27 °C. Через тиждень настає пора зливати рідину у банки з широкою горло­виною. Не слід наповнювати їх по вінця, по­трібно залишити місце для дотику бактерій з повітрям. Зверху горловину посуду накрити марлею, зафіксувати її гумкою, залишити на 5−6 тижнів.

При бродінні утворюється гелеподібна плівка із безлічі оцтовокислих бактерій. Її не потрібно викидати! Так звана «оцтова мама» служить закваскою для розкладання етилово­го спирту на кислоту і воду. Цю плівку збира­ють з готового продукту і використовують для приготування нової порції яблучного оцту.

Коли мине весь термін бродіння (близь­ко 1,5 місяця), змінити марлю під кришкою і щільно закрити банку.

З дріжджами

1 кг яблук або обрізків від плодів, 1 склянка (200 мл) цукру або меду, 10 г дріжджів, 6 склянок (1,2 л) води.

Вимити яблука під проточною водою, ви­різати плодоніжки, зрізати підгнилі і зіпсова­ні місця. Яблука дрібно нарізати або натерти на тертці. Засипати масу в банку з широкою горловиною.

Підігріти переварену воду, щоб вона була теплою. Розчинити цукор і дріжджі. З’єднати компоненти з яблучною масою, ретельно все перемішати. Суміш залишити на 7−10 днів при 25−30°С для бродіння (спиртового). Що­дня перемішувати масу.

Після закінчення терміну відфільтрувати або процідити оцет через марлю. Вийде світ­ло-коричнева або жовтувата рідина, яку слід перелити у чисту суху банку. Накрити її тон­кою тканиною або марлею, поставити у те­пле місце для подальшого бродіння (оцтово­кислого). На цей процес може знадобитися 40−50 діб. Чим довше відбувається фермен­тація, тим приємніший смак яблучного оцту.

Схожі новини