Передплата 2025 ВЗ

Паска на віденському тісті: волокниста, духмяна, святкова

Ця паска — справжній шедевр великодньої випічки. Завдяки довгому дозріванню тіста та м’якому, еластичному замісу, вона виходить надзвичайно волокнистою, повітряною й ароматною. У рецепті — натуральна ваніль, апельсинова цедра, родзинки та щедра порція вершкового масла. Паски з віденського тіста не тільки смачні, а й довго залишаються свіжими — справжній подарунок до Великодня!

Паска на віденському тісті
Паска на віденському тісті

3 яйця, 250 г цукру, 150 г вершко­вого масла, 30 г пресованих дріжджів, 250 мл молока, 750 г пшенич­ного борошна, ½ ч. ложки солі, 10 г ванільного цукру, 150-200 г родзинок/цукатів/дропсів, цедра 1 апельсина або лимона.

Вага сирого тіста близько 1700 г. Ви­хід готових пасок: 5 шт. — 340 г (діам. — 10 см, висота — 12 см).

Дріжджі обов’язково мають бути жи­вими і свіжими. Якщо все ж таки викорис­товуватимете сухі дріжджі, то їх потрібно 12−14 г. У глибокий посуд висипати цу­кор, додати яйця, перемішувати міксе­ром 2 хв. Додати тепле розтоплене, але не гаряче, вершкове масло. Злегка все перемішати. В окремому посуді до те­плого молока (t 36−38°С) додати дріжджі, перемішати, щоб вони розчинилися.

Об'єднати обидві суміші, перемішати, накрити, залишити на 8−10 год на столі за кімнатної температури, можна на ніч. За цей час опара то підніматиметься, то опускатиметься. До просіяного борошна додати дозрілу опару, сіль та ванільний цукор. Замісити тісто, близько 20 хв. Тіс­то липке, але місити його не важко. Якщо добре вимісити, то воно виходить дуже м’яким та еластичним, добре розтягуєть­ся, а значить м’якуш у паски буде волок­нистим, що є правильним та якісним по­казником здобного тіста. Коли тісто вже добре вимішане, додати цедру, родзинки або цукати, які потрібно залити окропом на 20−30 хв, воду злити і сухофрукти про­сушити. Тісто трохи вимісити, щоб сухофрукти розподілилися по всьому об'єму.

Розкласти тісто у формочки на 1/3 об'єму, накрити рушником і залиши­ти на 1,5−2 год, тісто має піднятися до країв форми. Випікати у розігрітій до 180°С духовці, режим верх-низ, близько 40 хв, готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою, вона має бути сухою.