Паска на віденському тісті: волокниста, духмяна, святкова
Ця паска — справжній шедевр великодньої випічки. Завдяки довгому дозріванню тіста та м’якому, еластичному замісу, вона виходить надзвичайно волокнистою, повітряною й ароматною. У рецепті — натуральна ваніль, апельсинова цедра, родзинки та щедра порція вершкового масла. Паски з віденського тіста не тільки смачні, а й довго залишаються свіжими — справжній подарунок до Великодня!
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/530923/paska-na-videnskomu-tisti.jpg)
3 яйця, 250 г цукру, 150 г вершкового масла, 30 г пресованих дріжджів, 250 мл молока, 750 г пшеничного борошна, ½ ч. ложки солі, 10 г ванільного цукру, 150-200 г родзинок/цукатів/дропсів, цедра 1 апельсина або лимона.
Вага сирого тіста близько 1700 г. Вихід готових пасок: 5 шт. — 340 г (діам. — 10 см, висота — 12 см).
Дріжджі обов’язково мають бути живими і свіжими. Якщо все ж таки використовуватимете сухі дріжджі, то їх потрібно 12−14 г. У глибокий посуд висипати цукор, додати яйця, перемішувати міксером 2 хв. Додати тепле розтоплене, але не гаряче, вершкове масло. Злегка все перемішати. В окремому посуді до теплого молока (t 36−38°С) додати дріжджі, перемішати, щоб вони розчинилися.
Об'єднати обидві суміші, перемішати, накрити, залишити на 8−10 год на столі за кімнатної температури, можна на ніч. За цей час опара то підніматиметься, то опускатиметься. До просіяного борошна додати дозрілу опару, сіль та ванільний цукор. Замісити тісто, близько 20 хв. Тісто липке, але місити його не важко. Якщо добре вимісити, то воно виходить дуже м’яким та еластичним, добре розтягується, а значить м’якуш у паски буде волокнистим, що є правильним та якісним показником здобного тіста. Коли тісто вже добре вимішане, додати цедру, родзинки або цукати, які потрібно залити окропом на 20−30 хв, воду злити і сухофрукти просушити. Тісто трохи вимісити, щоб сухофрукти розподілилися по всьому об'єму.
Розкласти тісто у формочки на 1/3 об'єму, накрити рушником і залишити на 1,5−2 год, тісто має піднятися до країв форми. Випікати у розігрітій до 180°С духовці, режим верх-низ, близько 40 хв, готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою, вона має бути сухою.