Передплата 2025 «Добра кухня»

Сирна паска з духовки: ніжна, ароматна, великодня

Ця випічка — ідеальне поєднання пухкого дріжджового тіста і ніжного кисломолочного сиру. Сирна паска виходить злегка волога, запашна, з солодкими родзинками чи журавлиною, а ще — не потребує довгого замішування. Така пасочка стане окрасою великоднього кошика і потішить родину теплом домашнього смаку

Сирна паска
Сирна паска

450 г борошна, 15 г пресованих дріжджів, 150 г цукру, дрібка солі, 5 г ванільного цукру, 130 мл молока, 3 жовтки, 50 г вершкового масла, 150 г кисломолочного сиру, 80 г родзинок/журавлини/цукатів.

Опара. Розтерти дріжджі з 1 ст. ложкою цукру, додати тепле молоко, 4 ст. ложки просіяного борошна із загальної маси, перемішати, накрити харчовою плівкою, поставити у тепле місце на 15 хв. Коли опара виросте, дріжджі активізуються, додати жовтки, цукор, ванільний цукор, дрібку солі, кисломолочний сир, роз­топлене вершкове масло і перемішати, можна збити масу блендером, щоб була однорідною. Додати поетапно просіяне борошно і замісити м’яке тісто, яке трішки прилипатиме до рук. Тісто довго місити не потрібно. Далі тісто розтягнути на пласт і висипати на нього пропарені родзинки/журавлину, зібрати його у кульку, пере­класти у ємність, змащену маслом, на­крити і поставити у тепле місце на 1,5 год.

Коли тісто підійде, формувати паски, якщо тісто прилипатиме до рук, можна змастити їх олією, накрити рушником, поставити у тепле місце, щоб пасочки пі­дійшли до верху форми. Випікати у розі­грітій до 170°С духовці близько 40 хв, коли верх добре підрум'яниться, накрити пас­ки фольгою і випікати до готовності. Го­товність перевірити зубочисткою. На охо­лолі паски нанести глазур, прикрасити.