Передплата 2024 «Добрий господар»

Імунітет здорової людини не потребує штучної підтримки

Неефектив­ність мультивітамінних комплек­сів доведена науково

Для осені характерні різкі переміни погоди, що часто є причиною застуд, вірусних інфекцій. А цьогоріч сезонні штами грипу додаються до світової пандемії SARS-CoV-2, тож особливо актуальним стає питання профілактики та підтримки імунітету.

Почнемо з того, що від ГРВІ не захищають ані звичні ци­буля, часник, лимон, вітамін C чи полівітамінні комплекси, ані оксолінова мазь та бальзам «Зі­рочка», жодні імуномодулятори й блокатори вірусів. Неефектив­ність мультивітамінних комплек­сів доведена науково. Вітаміни як окрему добавку повинен призна­чати лікар за умови підтвердженої їх недостатності в організмі. Ві­зьмімо для прикладу популярний вітамін С, який багато хто сприй­має як панацею. Він і справді впливає на діяльність імунної системи, проте стимулювальний ефект проявляється приблизно через три місяці після регулярно­го щоденного вживання.

З появою нежитю, втрати нюху (що цілком закономірно під час нежитю будь-якого походження), температури — не варто відразу панікувати і діагностувати у себе коронавірусну інфекцію. Легкий перебіг SARS-CoV-2 такий же, як і у решти ГРВІ, відтак дій він потребує аналогічних. Противірус­ні препарати та інтерферони є абсолютно неефективними. І це не просто слова — позитивний вплив цих препаратів не доведе­ний жодними подвійними сліпими рандомізованими дослідження­ми (тобто такими, які неможливо фальсифікувати). Тому, якщо у вашій аптечці є амізон, афлубін, новірин, гропринозин та решта подібних препаратів, краще позбудьтеся їх. Винятком є препа­рати, якими лікують грип: озель­тамівір, занамівір, ремантадин. Не захворіти допомагає вакцина від грипу. Одне щеплення захи­щає упродовж усього сезону гри­пу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів в епідсезоні в Україні. Вакцинація є особливо актуальною для пріоритетних груп ризику — медпрацівників, вчите­лів, дітей до 5 років, вагітних, літніх людей, пацієнтів із хронічними захворюваннями. І, на завершен­ня, деякі імуномодулятори можуть серйозно зашкодити імунній сис­темі та організму в цілому. Само­стійно їх купувати та приймати категорично не можна.

А що ж робити, якщо вірус вас не оминув? Наш організм сам чудово з ним впорається, якщо немає ніяких обтяжливих факто­рів. Лікування зводиться до по­легшення симптомів. Найбільше турбує підвищення температури, особливо у діток. Важливо пра­вильно її знижувати. Активних дій потребує температура, вища ніж 38,5°С (у діток — вища за 38 °C, якщо дитина в’яла і не грається як зазвичай). Найоптимальніше ді­яти таким чином: коли за високої температури тіла руки і ноги хо­лодні, потрібно їх розтерти, помасажувати. Це усуне спазм судин, і організму легше буде охолоди­тись. Якщо за 20 хвилин темпе­ратура не спадає, застосовуємо жарознижувальний препарат. Для дітей — тільки парацетамол або ібупрофен. Враховуйте три­валість дії препарату. Наприклад, нурофен діє 8 год, парацетамол — 4 год. Останній крок — якщо пре­парат ще діє, а температура рос­те, його не дають повторно. Ви­беріть інший на заміну. Так можна чергувати препарати за необхід­ності.

Другий симптом, який завдає чималого дискомфорту, — нежить. Іноді без судинозвужувальних крапель не обійтися, тож голо­вне — не зловживати ними. Трива­лість застосування не більше 5−7 днів, бажано робити максимальні перерви між використанням, найкраще просто промивати ніс фіз­розчином, х’юмером чи іншими сольовими розчинами. Важливо кілька разів провітрювати кімнату, зволожувати повітря, пити багато теплої рідини. Якщо долучився біль у горлі, обов’язково потріб­но його оглянути: на мигдаликах не повинно бути білого нальоту чи крапочок. Зняти подразнення допоможе звичайна обліпихо­ва олія, яка підходить і для діток. Середня тривалість ГРВІ — 7−10 днів. Немає потреби в інгаляціях небулайзером, які зараз стали та­кими популярними. Він доставляє ліки в нижні дихальні шляхи (тра­хею, бронхи, альвеоли), а віруси полюбляють верхні (носоглотка, гортань). Просто наберіться тер­піння і дайте організму спокійно виконати свою роботу.

Імунітет здорової людини не потребує штучної підтримки. Го­ловне — загартовування та повно­цінне харчування. Загартовування слід починати від народження: прогулянки на свіжому повітрі, со­нячні ванни, адекватна кількість одягу (правило на один шар більше, ніж у дорослого, не працює!), особливо це стосується надмірної любові до шапочок у діток. Надалі — контрастний душ, регулярні фі­зичні навантаження, вживання їжі та напоїв різних температур (і про­холодна вода, і морозиво також).

Щодо повноцінного раціо­нального харчування — відмова від напівфабрикатів, консерван­тів, штучних барвників, соусів, кетчупів, майонезу. Намагайтесь вживати максимально просту малооброблену їжу, віддавайте перевагу запіканню, паровій об­робці, варінню. В раціон включай­те червоне м’ясо, печінку, жирні сорти риби, сирі фрукти та овочі, льняну, оливкову олії.

Наш організм здатен впо­ратись з абсолютною більшістю інфекцій, головне — постійно під­тримувати його у формі.

Оксана Борович, терапевт для газети «Добре здоров'я»

Схожі новини