Передплата 2024 «Добрий господар»

Соло малосольних огірків

Поліпшують роботу серця, травної системи і кровообіг

Щоліта беззаперечним хітом на столах українців є ледь солоні огірочки. Маленькі, хрумкі, ароматні — ще вранці були на грядках, а увечері визирають з банки з-поміж суцвіть кропу, листя хрону і зубчиків молоденького часнику, наче просяться до столу. Цей делікатес неодмінно слід скуштувати влітку, на обідньому столі саме такі огірочки мають роль першої скрипки.

Згідно зі знахідками вче­них, огірки консервували методом засолювання ще у стародавній Індії і Месопотамії у III тисячолітті до н. е.

Під час соління в огірках від­бувається накопичення натрію, заліза, фосфору, калію, маг­нію, міді, цинку і кальцію, завдя­ки чому плоди стають більш ко­рисними і перетворюються в одне з головних джерел мінера­лів. Крім того, малосольні огір­ки багаті й на вітаміни групи В, а також А, С, Е і К. Це сприяє ро­боті травної системи, серця і кровообігу, допомагає у бороть­бі проти патогенних бактерій та інфекцій, зниженню м’язової та емоційної напруги, активізації щитовидної залози.

З точки зору дієтології, мало­сольні огірки є унікальним про­дуктом харчування. Вони мають низьку калорійність, а також ви­соку харчову цінність. У 100 г про­дукту міститься лише 12 ккал.

Засолювати потрібно дріб­ні, міцні, тонкошкірі молоді огір­ки «з пухирцями». Найкраще їх і набори спецій та трав купува­ти у селян на ринку. Найчастіше додають суцвіття кропу, корінці і листя хрону, часнику, листя смо­родини, вишні, дуба. Можна до­дати естрагон, чорний перець, лаврове листя, гвоздику. Кіль­кість спецій залежіть від того, який смак хочете підкреслити.

Плоди слід відсортувати за величиною. Залиті розсолом огірки треба накрити сервет­кою і залишити в теплому міс­ці. Якщо залити огірки гарячим розсолом, то вони будуть готові вже наступного дня. Залиті хо­лодним розсолом огірки можна їсти через 3−4 дні.

Банки не стерилізують, до­статньо їх вимити. На дно бан­ки покласти одну частину зе­лені, рівномірно розподіливши її. На неї щільно вкласти огірки. Плоди можна розміщувати як горизонтально, так і вертикаль­но, але якомога щільніше. Коли огірки займуть половину бан­ки, покрити їх другою частиною зелені і вкладати, доки вона не наповниться. Зверху покласти третю частину зелені.

Банки закрити звичайними поліетиленовими кришками, під банки поставити тарілку або пластмасовий лоток, бо розсіл може витікати з-під кришок.

Малосольні огірки можна про­сто подати з вареною картоплею, посипавши її зеленню. І навіть м’ясо не потрібне! Малосольні огірки з часником можна додати й у салат, наприклад, з помідора­ми, яйцями і зеленню. Смак стра­ви заграє абсолютно новими, оригінальними «нотками».

Малосольні нашвидкуруч

1−1,5 кг огірків, 2 ст. ложки солі, 1 корінець хрону, 1 пучок листя (вишні, смородини, хрону), суцвіття кропу, 1 стручок пекучого перцю, 1 головка часнику, 500−800 мл води (газованої).

Огірки, до 10 см завдовжки, з «пухирцями» і без жовтизни, промити і залити холодною во­дою на 20−30 хв, щоб вони були ідеально хрусткими. Листя хро­ну, вишні та смородини помити і грубо нарізати. Цей пряний бу­кет додасть огіркам неповтор­ного смаку, тож чим більше лис­тя, тим краще. Гострий перець нарізати тонкими кільцями. Щоб огірки були гострішими, мож­на додати більше перцю. На дно банки викласти нарізане лис­тя, суцвіття кропу, корінь хро­ну, зубчики часнику і шматочки гострого перцю. Зверху щільно вкласти огірки, насипати сіль. Залити огірки газованою водою кімнатної температури — зви­чайною столовою з нейтраль­ним смаком. Можна слабо- або сильногазованою. Залишити їх на 2 год за кімнатної температу­ри, потім перенести у холодиль­ник. Ще через 3−4 год можна ку­штувати. Якщо ви любите більш солоні огірки, засолювати до­вше.

Малосольні з медом

Молоді огірки, парасольки кро­пу, листя вишні і смородини, корінець хрону, стручок гіркого перцю, кілька зубчиків час­нику, 1 літр води, 2 ст. ложки солі, 1 ч. ложка рідкого меду.

Огірки помити, обрізати кінчики, скласти у банку, дода­ти кріп, листочки вишні і смо­родини, шматочок хрону і гір­кого перцю, нарізані зубчики часнику. Залити теплим роз­солом, приготованим з кри­ничної або перевареної води, солі і меду. Залишити на день у кухні, потім перенести у хо­лодильник.

Експрес-метод

2 кг огірків, 2 головки часнику, 2 пучки кропу, 2 ч. ложки цукру, 2 ст. ложки солі, 10 горошин духмяного перцю.

Обрізати кінчики огірків, роз­різати огірки на великі шмат­ки. Почистити часник, теж на­різати на шматки. Взяти пакет (краще два — один вставити в ін­ший, щоб не протекло), поклас­ти огірки, насипати сіль і цукор, часник, перець і нарізаний кріп. Змішавши всі інґредієнти рівно­мірно, закрити пакет і поклас­ти у холодильник на пів години. Кожні 10 хвилин вміст перемі­шувати.

Схожі новини