Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сезон смарагдових ягід

Аґрус корисний хворим на гіпертонію, анемію і ожиріння

Якщо ягоди аґрусу у вас асоціюються із терпким смаком, мабуть, ви скушту­вали їх надто рано. Коли шкірка аґрусу почервоніє, тоді він стане солодким! Ніжна м’якоть переконає вас, що аґрус — близький родич смородини і його не варто ігнорувати. Особливо зараз — у липні він найсмачніший!

Аґрус не потребує особли­вого догляду, тому зміг по­ширитися незалежно від сільськогосподарських зусиль. Як дикий кущ аґрус ріс у Євро­пі, у помірних кліматичних поя­сах Азії та на північному заході Африки. Ще 100−200 років тому в лісах можна було натрапити на зарості аґрусу, але тепер цей ча­гарник повністю культивований. Англійці та голландці вклали чи­мало праці у створення нових — солодших та більших — сортів аґрусу. Їх відомо понад півтори тисячі. Аґрус буває білим, зеле­ним і червоним, але найкорисні­шими є зелені плоди.

Аґрус має сечогінну, посла­блювальну та жовчогінну дії. Людям, котрі страждають від атеросклерозу, крововили­вів, гіпертонії та анемії, аґрус дуже корисний. Варто їсти яго­ди аґрусу за послаблення ді­яльності шлунково-кишково­го тракту, захворюваннях нирок і сечового міхура. Він є жиро­розчинним та очисним засо­бом, тому за ожиріння чи пору­шення обміну речовин потрібно їсти впродовж кількох тижнів ба­гато ягід аґрусу з одночасним обмеженням калорійності їжі. У народнiй медицинi аґрус засто­совують у випадках набряків, холециститів, гепатитів, захво­рювань нирок i сечового мiхура. Є данi, що споживання аґрусу запобiгає утворенню пухлин.

Протипоказано вжива­ти аґрус за виразкової хворо­би шлунка та дванадцятипалої кишки у стадiї загострення.

Сезон аґрусу короткий — лише кілька літніх тижнів, і піс­ля нього ягід ні в магазинах, ні на ринках вже не знайдете. Гріх було б проґавити таке багат­ство. Ягоди найкраще їсти про­сто з куща, разом з «ніжками», бо у них максимум корисних ре­човин. А ще аґрус можна їсти з медом.

Із зелених і напівстиглих ягід роблять компоти і варення; сти­глі ягоди — добрий десерт і си­ровина для мармеладу, желе, соків, вин, начинок для цукерок, крім того, його можна сушити та маринувати, готувати ледь го­стрий соус до білого м’яса і на­віть аджику.

Пиріг з аґрусом

300 г борошна, цедра 1 лимона, 7 яєць, 400 г аґрусу, 300 г цукру, 2 ст. ложки вершків 33%, 150 г вершкового масла.

Холодне вершкове масло на­різати невеликими кубиками. Борошно просіяти у велику мис­ку, додати 100 г цукру і вершко­ве масло. Перемішувати рука­ми, поки суміш не стане схожа на хлібні крихти. По одному дода­ти 2 яйця, щоразу вимішуючи до однорідності. Додати подрібне­ну лимонну цедру. Вимішувати, поки тісто не стане гладким і од­норідним. Скачати в кулю, загор­нути у харчову плівку і покласти в холодильник мінімум на 1 год. Розкачати охолоджене тісто на тонкий корж, викласти у змаще­ну маслом круглу форму з низь­кими бортиками, щоб воно за­крило дно і боки. Надлишки тіста зрізати ножем. Зробити по всій поверхні тіста часті проколи ви­делкою. Поставити форму в ро­зігріту до 180 °C духовку на 15 хв. Аґрус вимити, очистити від пло­доніжок. Варити разом з цукром, поки ягоди не стануть м’якими, 10 хв. Половину ягід разом з си­ропом протерти через сито. Ре­шту яєць збити міксером з верш­ками, додати протертий через сито аґрус і ще раз збити. У фор­му з тістом викласти цілі ягоди разом з сиропом, потім вили­ти яєчну суміш. Поставити в ду­ховку на 30 хв. Поверхня пирога має бути абсолютно сухою, але не дуже підрум’янитися. Вийня­ти з духовки і залишити в фор­мі на 15 хв. Потім нарізати на по­рційні шматки.

Аґрус маринований

5−6 горошин духмяного перцю, 400 г цукру, 100 мл оцту 9%, 5−6 гвоздик, вода, 1 кг стиглого міцного аґрусу, невелика паличка кориці.

Аґрус вимити, наколоти яго­ди і наповнити ним банки до «плічок». Воду, цукор, спе­ції кип’ятити 5 хв. Коли залив­ка охолоне, процідити її і дода­ти оцет. Цим маринадом залити аґрус, закрити заповнені банки кришками і поставити в кастру­лю з холодною водою. Довести до кипіння і кип’ятити банки не­залежно від ємності 3 хв. Збе­рігати у прохолодному темному місці.

Компот «Мохіто»

На 3-літрову банку: 2−3 склянки аґрусу, 1 склянка цукру, 2−4 скибочки лимона (або 1 ч. ложка лимонної кислоти), 2−4 гілочки м’яти, вода.

У простерилізовану банку всипати зелений аґрус (хвос­тики з ягід можна не зрізати), додати гілочки м’яти і часточ­ки лимона (лайма). Або всипа­ти в банку 1 ч. ложку лимонної кислоти. Залити банку окропом і залишити на 20−25 хв. Злити з банки воду в каструлю, всипати 1 склянку цукру і довести до ки­піння. Цукор має розчинитися. Кип’ятити 1−2 хв і знову залити його у банку. Герметично закри­ти банки і накрити ковдрою на 2 доби.

Схожі новини