Немає ані термометра, ані дезінфектора, ані... масок
Моніторингові групи мерії взялися прискіпливіше перевіряти салони краси, манікюрні студії, кафе, ресторани... Штрафують на 34 тисячі гривень
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/415251/karantun2.jpg)
Цього тижня, коли у Львові та області фіксували пік хворих на коронавірус, моніторингові групи мерії прискіпливіше почали «шмонати» заклади, де може «замешкати» небезпечний вірус — салони краси, косметологічні кабінети, заклади громадського харчування тощо. Якщо раніше у кожному районі міста працювала одна група карантинних інспекторів, то тепер — дві.
Власниця манікюрної студії пожалілася журналістці «ВЗ»: оштрафували на 30 тисяч гривень, бо не побачили термометра. Виявилося, там також не було дезінфекторів, журналу температурного скринінгу, а співробітники працювали без… масок та рукавичок. Заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк такий стан справ у манікюрному салоні назвала неприпустимим. Із 25 травня по 24 червня інспектори перевірили понад 4 тисячі закладів міста Лева, складено 36 протоколів, попереджено 470 підприємців, закрито сім закладів. Феміда дала добро на штраф трьом закладам.
Заступник міського голови Львова з питань безпеки міста Львова Сергій Бабак закликав небайдужих здавати порушників карантину: потрібно телефонувати за номером 102. Також можна звернутися зі скаргою на салон чи кафе за телефоном «гарячої лінії» Львова — 15−80. Скаргу опрацюють і особисто відзвітують про вирішену проблему.
На виклики виїжджатиме оперативна бригада поліції, яка складатиме акти й притягуватиме порушників до відповідальності. «Ціна питання» — від 34 до 170 тисяч гривень (для власників салонів, кафе, магазинів). «Прошу всіх мешканців Львова, які бачать порушення правил карантину, не мовчати. Повідомляйте про відсутність маски, більшу кількість пасажирів ніж сидячих місць у транспорті, недотримання відстані між відвідувачами в закладах громадського харчування, відсутність контролю в торгових центрах, продавців без масок на ринку, ненакриті продукти», — закликав пан Бабак.
«У Львові та області зростає захворюваність на Covid-2019, — продовжив розмову Сергій Бабак. — Зокрема, зростає кількість людей, які потрапляють у лікарні, та людей, які отримують тяжку форму захворювання. Будемо збільшувати кількість рейдів, аби ліпше охоплювати все місто. До складу моніторингових груп обов’язково входять представники Держпродспоживслужби та представники поліції — це погоджено
Очільниця міського штабу з протидії коронавірусу Галина Слічна наголосила, що моніторингові групи у Львові продовжують працювати у посиленому режимі та перевіряти міський транспорт і суб’єкти господарювання на дотримання карантинних заходів. «З 12 червня ми запровадили дещо інший режим роботи цих моніторингових груп — вони працюють у дві зміни: з 9 до 16 год. та з 16 до 22 год., — каже пані Слічна. — Контролюють суб’єкти господарювання та дотримання карантинних норм. Це стосується продуктових, продовольчих та непродовольчих ринків, великих супермаркетів… При вході в супермаркет має стояти людина, яка здійснює термометрію, мають бути забезпечені дезінфікувальні засоби, одноразові рукавички. Проте ми не впевнені, що на території супермаркету є людина, що контролює відвідувачів. Керівники мають нести персональну відповідальність за організацію роботи під час карантину. Мешканці повинні слідкувати за дотриманням цих правил».