Передплата 2024 «Добра кухня»

«Крематорій», «бункер», «казарма»...

Так львів’яни охрестили у соцмережах проєкт майбутнього готелю на вул. Дорошенка. Його зводить донька депутата ЛМР Григорія Козловського

Визначено переможця між­народного архітектурного конкурсу на найкращий проєкт торгового центру з готельними номерами на вул. Дорошенка, 2 (об'єкт зводить Софія Максимець, донька депутата Львівської міської ради, винниківського бізнесмена Григорія Козлов­ського). Переможцем кон­курсу стала робота (на фото) групи львівських архітекторів з фірми Guess Line Architects. Вони свого часу спроєктува­ли Меморіал Небесної Сотні на вулиці Кривоноса.

Конкурсне журі при Львів­ській міській раді обирало переможця із 70 робіт, які подали на конкурс. Автор про­єкту-переможця, Guess Line Architects, одержить від забу­довника хороший гонорар — 20 тисяч доларів США (очевид­но, у гривнях). Архітектори, чиї роботи зайняли друге й третє місця, отримають, відповідно, 15 і 10 тисяч доларів.

«Проєкт нудний, нецікавий і «мертвий», — коментують у соцмережах львів’яни. — Це і не стилізація під старий Львів, і не цікава сучасна архітектура, яка у майбутньому могла би претен­дувати на цінність. Це черговий «капітальний МАФ». Майбутній готель на Дорошенка уже також охрестили «крематорієм», «бун­кером» і «казармою»…

Архітектори кажуть, у Генплані Львова не було передба­чено такої потворної будівлі, яка не вписується в історичний ареал центру Львова, що нале­жить до спадщини ЮНЕСКО. З цим не погоджується началь­ник управління архітектури Львівської міської ради Антон Коломєйцев. Чиновник назвав проєкт готелю родини Козлов­ських… «пам'яткою архітектури XXI століття». «Це вишукана ар­хітектура, вписана в історичне середовище, — наголошує пан Антон. — Цей проєкт пропонує щось особливе, чого у місті ще не було. Навіть найбільш якісні зразки України відійдуть на за­дній план… Чітко виділена лінія карнизів із сусідніми будівлями, верхні поверхи суттєво відсуну­ті від карнизу. Кут даху такий, що органічно сприйматиметься на­віть із Ратуші. Проєкт повністю відповідає містобудівним умо­вам і обмеженням».

«Бачив проєкт готелю на До­рошенка і розчарований, — роз­повів „ВЗ“ архітектор Воло­димир Омельченко. — Будівля не вписується у старовинну ар­хітектуру міста. Вона нецікава, „сіра“ і справді схожа на крема­торій… Не побачив там чогось особливого, щоб назвати бу­дівлю пам’яткою архітектури XXI століття».

Нагадаємо, торік довко­ла проєкту готелю й торгово­го центру на Дорошенка ви­ник скандал. Ділянка під цей комплекс депутату Козловсько­му дісталася задарма. Її безко­штовно передали у власність ОСББ «Свободи, 11» (за дани­ми YouControl, кінцевим бе­нефеціаром цього ОСББ був Григорій Козловський). Три­валий час виконком не пого­джував містобудівні умови та обмеження на готель, були пре­тензії до проєкту та висоти бу­дівлі. Львів’яни на громадських обговореннях проєкт не підтри­мали. Зрештою, виконком дав добро на старт, але міський го­лова Львова Андрій Садовий за­явив, що інвестор має показа­ти зразковий проєкт і провести міжнародний конкурс. Торік на об’єкті почалися земляні робо­ти, місце обгородили парканом. Мерія оштрафувала Софію Мак­симець на 107 тисяч гривень — за незаконну огорожу.

Довідка «ВЗ»

Поштівка початку XX століття
Поштівка початку XX століття

У вересні 1939 року на вулиці Дорошенка під час бомбар­дувань міста авіацією нацистської Німеччини були зруйнова­ні дві триповерхові кам’яниці, № 2 і № 4. У ті часи в партерах цих будівель працювали цукерні, майстерні, крамнички… Після війни ніхто за відновлення споруд так і не взявся. Це були чиншові будівлі з квартирами, які зводили спеціально для найму. Згодом на місці бомбардувань з’явилися малі ар­хітектурні форми, де продавали все — від морозива і кави до турецького одягу.

Схожі новини