Передплата 2024 «Добрий господар»

«І з малих бешкетників виростають святі!»

Українські аніматори зняли мультсеріал про релігійні свята 

Пандемія змінила спосіб життя як дорослих, так і дітей. Більшість часу вони проводять удома — з телефоном або планшетом. Юні глядачі мають величезний вибір мультфільмів. Та сучасна кіноіндустрія здебільшого пропонує відео, яке не приносить жодної користі. Ба більше, часто згубно впливає на дитячу психіку.

Альтернативу пропонує анімаційна компанія «Арт-Відео» спільно з Катехітичною комісією УГКЦ. Серіал «Святкове намисто» створили автори популярних українських мультиплікаційних проектів, серед яких — «Духовне намисто». У новому циклі оживають тринадцять казок про релігійні свята.

«Моя 5-річна дочка, як її однолітки, дивиться популярні мультсеріали на зразок „Свинка Пеппа“, „Маша і Ведмідь“. Копіює поведінку героїв. Мене це бентежить, оскільки вони не завжди поводяться належним чином, насаджують чужу культуру. Коли вирішила переглянути з нею „Святкове намисто“, мала сумніви, що донька додивиться хоч одну серію до кінця. Мультфільми їй сподобалися, захопилася. Наступного дня попросила включити їй серіал знову. Ніколи раніше не бачила таких яскравих мультфільмів про українські свята та історію», — розповіла пані Світлана, мама Злати.

Проект відтворює історії зі Святого Письма, які започаткували християнські свята. Йде мова і про ікони, написані до цих подій, та храми, які відзначають свої дні народження. Родзинка — озвучення дитячими голосами. Відтак юні глядачі перебувають з оповідачками «на одній хвилі».

Консультантом творців мультфільму став голова Катехитичної комісіі КГВА УГКЦ отець Андрій Стадницький. «У мультфільмі має бути достатньо гумору, динаміки та обов`язково цікавий для такого віку сюжет. Знайти компроміс між тим, аби було весело, і щоб не применшити святості особи чи події — непросто. Завдяки командній роботі вдалося доступно розповісти про сумні історичні події».

«Сучасних дітей неможливо та й не варто обмежувати у новітніх технологіях, а також — продуктах, які пропонує онлайн простір. Натомість їх можна зробити корисними», — каже сценарист Тарас Микітчак.

Більшість мультфільмів на духовну тематику — важкі для дитячого сприйняття. Тож ідея режисера Андрія Гурняка чудово адаптувала проект для дітей. Графіка 2D допускає необмежену кількість рухів. Одна серія триває близько чотирьох хвилин.

«З історією храмів і життям святих пов`язані сумні події. Та навіть їх намагаємося подати оптимістичніше, не перевантажувати юного глядача фактами, адже християнство — світле та позитивне. Наприклад, радянських солдатів зобразили кумедними, аби не лякати дітей. Додаємо легенди, які не суперечать церковним канонам. Якщо уникнути складних фраз не вдається, маленька оповідачка вимовляє їх з помилками або по складах, — розповідає сценарист. — Святі подані, як звичайні земні люди, які також допускали у своєму житті помилки. Наприклад, майбутній митрополит Андрей Шептицький — розбиває вазу. Це приклади того, що навіть з малих бешкетників можуть виростати подвижники церкви».

«Живемо у час інформаційного буму, тому дітям важко розібратися, де правда, та в якому напрямку рухатися. Мультфільми про моральні, етичні, духовні цінності можуть стати орієнтиром. Важливо, аби юний глядач не пішов хибним шляхом, — пояснює психолог, психотерапевт Наталія Рейч. — „Духовне намисто“ можуть дивитися маленькі діти, які ще не почали говорити: потрібна інформація закладеться у них на підсвідомому рівні. Мультфільми стануть у пригоді і підліткам старшого шкільного віку, адже у цікавій формі подають історичні факти. Продукт, який дитина дивиться, формує її, як особистість. Від нього залежить стан психічного здоров`я. Виховувати малих українців на чужих звичаях та історії означає готувати громадян для інших держав. Анімація — найдоступніша для дитячого віку мова. З точки зору психології, діти молодшого віку можуть проводити перед телевізором або планшетом 30−40 хвилин на день. Старшокласники — близько 1,5 години. Перебільшення цього ліміту призводить до неврозів, тривожності, нічних страхів. Особливо — якщо це „кліпові“ продукти про бійки та війни. Діти стають агресивними, схильними до жорстокості. Яскраві мультики про добро залишать позитивний спогад на усе життя»

Мультфільм є в Інтернеті у вільному доступі. Незабаром вийдуть казки про Вознесіння Господнє та Святу Трійцю.

Схожі новини