Кава і до кави
Як зробити цей напій максимально корисним для здоров’я?
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/396861/kava.jpg)
Кава є одним з найпопулярніших і… одним із найкорисніших напоїв у світі. Принаймні так вважає багато вчених. Важливо, що крім кави та води потрапить до горнятка. Деякі інгредієнти підсилюють позитивні властивості кави. Інші ж, навпаки, перетворюють її на шкідливий продукт.
«Будь ласка, без цукру!»
«Цукор справедливо вважається одним із найбільш шкідливих продуктів. Зловживання ним може спровокувати такі серйозні захворювання як ожиріння чи діабет», — пише портал Coffemoz. All about coffee.
Якщо без солодкої кави не уявляєте свого життя, замість цукру додавайте у напій натуральні підсолоджувачі, наприклад, стевію.
Кориця — не тільки для випічки
Ця спеція чудово підкреслить смак і аромат кави.
Крім того, численні дослідження доводять, що кориця здатна знизити рівень глюкози, холестерину і тригліцеридів у крові у хворих на діабет. Головне — споживати її у міру, адже у великих кількостях вона може викликати побічні ефекти.
Уникайте знежирених замінників вершків
Промислові знежирені замінники вершків проходять інтенсивну обробку і можуть містити сумнівні складники. На сьогодні не існує ґрунтовних наукових доказів негативного впливу на здоров’я вершків для кави на немолочній основі, проте однозначно краще надавати перевагу натуральним, виготовленим із коров’ячого молока. Молоко містить важливі для організму поживні речовини, зокрема кальцій, який знижує ризик виникнення остеопорозу. Крім того, до складу молока входить вітамін К, який також сприяє міцності кісток.
Додавайте до кави… какао
Вистачить дрібки. Какао-порошок не лише покращить смак кави, а й допоможе знизити ризик серцево-судинних захворювань (завдяки великій кількості антиоксидантів, що входять до його складу).
Кава… з маслом?
Поекспериментуйте — додайте до кави вершкового масла (на кінчику ножа). Такий напій — безпечна альтернатива енергетичним напоям (стимулює роботу мозку).
Якщо на поверхні утворилися грудки, розбийте їх за допомогою ручного мініблендера (міксера) або капучинатора (піноутворювача молока).
…і з кокосовою олією
Кокосова олія збагачена «здоровими» жирами, зокрема середньоланцюговими тригліцеридами, які (і це підтверджують останні наукові дослідження) сприяють здоровій втраті маси тіла.
А ще кокосова олія — надзвичайно корисна для мозку. Вчені простежили зв’язок між щоденним вживанням кокосової олії і зниженням ризику виникнення хвороби Альцгеймера.
Найкраща кава — органічна і на фільтрованій воді
Якість кави може суттєво відрізнятися залежно від методу обробки кавових зерен і умов, в яких росло кавове дерево. Кавові зерна часто обприскують синтетичними пестицидами та іншими хімікатами. Наскільки негативно вони впливають на наше здоров’я — питання, на яке науковці досі не можуть дати однозначної відповіді. Тож краще надавати перевагу перевіреним торговим маркам, які спеціалізуються на випуску органічної продукції, а для приготування напою використовувати фільтровану воду.
Коли пити?
Більшість із нас розпочинає свій день з великого горнятка кави. Однак у такий спосіб не заряджаємо себе енергією, а навпаки, втрачаємо її. Як таке можливо? Коли в організм потрапляє кофеїн, підшлункова залоза автоматично виділяє інсулін. Це, своєю чергою, призводить до різкого зниження рівня цукру у крові. Як наслідок, почуваємося виснаженими та втомленими. Не найкращий спосіб розпочати день, чи не так? Тож спочатку з’їжте сніданок, а вже потім випийте кави. Організм вам за це подякує.
Скільки?
Міністерство охорони здоров’я Канади рекомендує не перевищувати добову норму кофеїну — 2,5 мг у розрахунку на 1 кг маси тіла. Враховуючи, що у горнятку середнього розміру може міститися до 95 мг кофеїну, для людини вагою 80 кг безпечним буде випивати не більше двох таких горняток. Більша кількість кофеїну — 400−600 мг на день (4−6 горняток) одним людям може зашкодити (наприклад, викликати слабкість і втому), інші ж — не відчують жодних побічних ефектів. Тому орієнтуйтеся не на загальні рекомендації, а на власне самопочуття і стан здоров’я.