Передплата 2024 «Добрий господар»

Кава і до кави

Як зробити цей напій максимально корисним для здоров’я?

Кава є одним з найпопулярніших і… одним із найкорисніших напоїв у світі. Принаймні так вважає багато вчених. Важливо, що крім кави та води потрапить до горнятка. Деякі інгредієнти підсилюють позитивні властивості кави. Інші ж, навпаки, перетворюють її на шкідливий продукт.

«Будь ласка, без цу­кру!»

«Цукор справедливо вважа­ється одним із найбільш шкід­ливих продуктів. Зловживан­ня ним може спровокувати такі серйозні захворювання як ожи­ріння чи діабет», — пише портал Coffemoz. All about coffee.

Якщо без солодкої кави не уявляєте свого життя, замість цукру додавайте у напій нату­ральні підсолоджувачі, напри­клад, стевію.

Кориця — не тільки для випічки

Ця спеція чудово підкреслить смак і аромат кави.

Крім того, численні дослі­дження доводять, що кориця здатна знизити рівень глюкози, холестерину і тригліцеридів у крові у хворих на діабет. Головне — споживати її у міру, адже у ве­ликих кількостях вона може ви­кликати побічні ефекти.

Уникайте знежирених замінників вершків

Промислові знежирені замін­ники вершків проходять інтен­сивну обробку і можуть містити сумнівні складники. На сьогод­ні не існує ґрунтовних наукових доказів негативного впливу на здоров’я вершків для кави на не­молочній основі, проте одно­значно краще надавати перева­гу натуральним, виготовленим із коров’ячого молока. Молоко міс­тить важливі для організму по­живні речовини, зокрема кальцій, який знижує ризик виникнення остеопорозу. Крім того, до скла­ду молока входить вітамін К, який також сприяє міцності кісток.

Додавайте до кави… какао

Вистачить дрібки. Какао-по­рошок не лише покращить смак кави, а й допоможе знизити ри­зик серцево-судинних захворю­вань (завдяки великій кількості антиоксидантів, що входять до його складу).

Кава… з маслом?

Поекспериментуйте — додай­те до кави вершкового масла (на кінчику ножа). Такий напій — безпечна альтернатива енерге­тичним напоям (стимулює ро­боту мозку).

Якщо на поверхні утворилися грудки, розбийте їх за допомо­гою ручного мініблендера (мік­сера) або капучинатора (піноут­ворювача молока).

…і з кокосовою олією

Кокосова олія збагачена «здоровими» жирами, зокрема середньоланцюговими триглі­церидами, які (і це підтверджу­ють останні наукові досліджен­ня) сприяють здоровій втраті маси тіла.

А ще кокосова олія — надзви­чайно корисна для мозку. Вчені простежили зв’язок між щоден­ним вживанням кокосової олії і зниженням ризику виникнення хвороби Альцгеймера.

Найкраща кава — орга­нічна і на фільтрованій воді

Якість кави може суттєво від­різнятися залежно від методу обробки кавових зерен і умов, в яких росло кавове дерево. Ка­вові зерна часто обприскують синтетичними пестицидами та іншими хімікатами. Наскільки негативно вони впливають на наше здоров’я — питання, на яке науковці досі не можуть дати од­нозначної відповіді. Тож краще надавати перевагу перевіреним торговим маркам, які спеціалі­зуються на випуску органічної продукції, а для приготування напою використовувати філь­тровану воду.

Коли пити?

Більшість із нас розпочинає свій день з великого горнятка кави. Однак у такий спосіб не за­ряджаємо себе енергією, а на­впаки, втрачаємо її. Як таке мож­ливо? Коли в організм потрапляє кофеїн, підшлункова залоза авто­матично виділяє інсулін. Це, сво­єю чергою, призводить до різко­го зниження рівня цукру у крові. Як наслідок, почуваємося висна­женими та втомленими. Не най­кращий спосіб розпочати день, чи не так? Тож спочатку з’їжте сні­данок, а вже потім випийте кави. Організм вам за це подякує.

Скільки?

Міністерство охорони здоров’я Канади рекомендує не перевищувати добову норму ко­феїну — 2,5 мг у розрахунку на 1 кг маси тіла. Враховуючи, що у гор­нятку середнього розміру може міститися до 95 мг кофеїну, для людини вагою 80 кг безпечним буде випивати не більше двох та­ких горняток. Більша кількість ко­феїну — 400−600 мг на день (4−6 горняток) одним людям може за­шкодити (наприклад, викликати слабкість і втому), інші ж — не від­чують жодних побічних ефектів. Тому орієнтуйтеся не на загальні рекомендації, а на власне само­почуття і стан здоров’я.

Схожі новини