Передплата 2025 «Добра кухня»

Кава сприяє кращому самопочуттю

Зменшує ймовірність інфаркту, раку, депресії

Кава з халвою
Кава з халвою

Кава — один із найкращих напоїв, які знає цивілізація. Вже у VIII столітті араби варили напій, які називали «qahwa», що означає «не дає заснути». Справді, правильно зварена кава збуджує, тонізує, знімає втому. На радість любителям кави, з’ясувалося, що 2−3 чашки кави на день швидше корисні, ніж шкідливі: люди, що випивають таку кількість напою, мають більш стійку психіку і менше схильні до депресії.

Надто велика кількість кофеїну справді може вплинути на здоров’я — тахікардія, триво­га, безсоння. Однак, якщо вжи­вати каву у помірній кількості, все змінюється. В одній чаш­ці є (хоч і в невеликій кількості) вітаміни групи B, а також калій, марганець та магній. Крім того, цей напій багатий на антиокси­данти, які чимало людей отри­мують навіть більшою мірою з кави, ніж із фруктів та овочів.

Якщо пити каву у помірних кількостях, вона може сприя­ти зниженню ризику інфарк­ту. Крім того, цей напій сприяє профілактиці діабету другого типу, оскільки може покращити здатність організму переробля­ти глюкозу. Також кава дозво­ляє значно зменшити ймовір­ність цирозу і раку, причому навіть у декофеїнізованому ви­гляді. Ще одна корисна влас­тивість напою — здатність зни­жувати ризик раку кишківника і матки: внаслідок експеримен­ту в учасників, які пили біль­ше кави, ймовірність захворіти на рак знизилася на 18%. Крім цього, кава допомагає уникну­ти деменції, хвороб Паркінсо­на та Альцгеймера. На психічне здоров’я цей напій теж пози­тивно впливає: він знижує ри­зик захворювання на депресію на 20%. Зрештою, кава продовжує життя.

Еспресо та капучино, ри­стрето та корето, кава по-віденськи і по-турецьки, по-грецьки й по-східному, зварена в гейзері або заварена за до­помогою френч-преса — зовсім різні напої, незважаючи на те, що всі вони приготовані з одно­го і того ж продукту. На смак та аромат напою впливають без­ліч факторів: сорт зерен, тип обсмажування, ступінь помелу, спосіб приготування.

Кава з халвою

На 2 порції: 40 г меленої кави для турки, 280 мл води, 100 мл мигдального моло­ка, 100 г халви, по 2 скибоч­ки сулугуні на кожну чашку — для подачі.

Халву залити молоком, ва­рити на малому вогні 10−15 хв. Коли соус буде готовий, при­готувати каву у джезві. Розли­ти у чашках і додати соус з хал­ви (приблизно 20 г на порцію).

Подавати каву зі скибоч­ками сулугуні, щоб зіграти на контрасті солодкого та соло­ного, а також додати східного акценту незвичному напою.

Кава з мандариновим і лавандовим ароматом

На 4 порції: 40 г меленої кави для турки, 280 мл води, 2 г уцхо-сунелі, мандарино­ве варення — для подачі.

Для лавандового сиропу: 200 г цукру, 250 мл води, 10 г свіжої чи 5 г сушеної лаванди.

Для лавандового сиропу за­лити холодною водою лаван­ду і залишити на добу. Змішати воду, лаванду та цукор і вари­ти сироп 2 год на малому вог­ні. Такий сироп смачно додава­ти до різних солодких страв, до мінеральної води чи чаю.

Всипати у джезву каву, за­лити водою, перемішати, до­дати 5−7 мл сиропу лаванди з розрахунку на 1 порцію. Потім вмішати 10−15 мл варення та дрібку грузинських спецій. Все добре перемішати, постави­ти на пісок/конфорку. Як тіль­ки кавова шапочка підніметь­ся, розлити каву у чашки.

Мандаринове варення: змі­шати 500 г цукру, краще мус­кавадо, тоді напій матиме ка­рамельний відтінок, і 500 г очищених мандаринів. Вари­ти близько 1 год 30 хв на ма­лому вогні. Наприкінці додати секретний інґредієнт — 80 мл рожевого шампанського.