Кава сприяє кращому самопочуттю
Зменшує ймовірність інфаркту, раку, депресії
Кава — один із найкращих напоїв, які знає цивілізація. Вже у VIII столітті араби варили напій, які називали «qahwa», що означає «не дає заснути». Справді, правильно зварена кава збуджує, тонізує, знімає втому. На радість любителям кави, з’ясувалося, що 2−3 чашки кави на день швидше корисні, ніж шкідливі: люди, що випивають таку кількість напою, мають більш стійку психіку і менше схильні до депресії.
Надто велика кількість кофеїну справді може вплинути на здоров’я — тахікардія, тривога, безсоння. Однак, якщо вживати каву у помірній кількості, все змінюється. В одній чашці є (хоч і в невеликій кількості) вітаміни групи B, а також калій, марганець та магній. Крім того, цей напій багатий на антиоксиданти, які чимало людей отримують навіть більшою мірою з кави, ніж із фруктів та овочів.
Якщо пити каву у помірних кількостях, вона може сприяти зниженню ризику інфаркту. Крім того, цей напій сприяє профілактиці діабету другого типу, оскільки може покращити здатність організму переробляти глюкозу. Також кава дозволяє значно зменшити ймовірність цирозу і раку, причому навіть у декофеїнізованому вигляді. Ще одна корисна властивість напою — здатність знижувати ризик раку кишківника і матки: внаслідок експерименту в учасників, які пили більше кави, ймовірність захворіти на рак знизилася на 18%. Крім цього, кава допомагає уникнути деменції, хвороб Паркінсона та Альцгеймера. На психічне здоров’я цей напій теж позитивно впливає: він знижує ризик захворювання на депресію на 20%. Зрештою, кава продовжує життя.
Еспресо та капучино, ристрето та корето, кава по-віденськи і по-турецьки, по-грецьки й по-східному, зварена в гейзері або заварена за допомогою френч-преса — зовсім різні напої, незважаючи на те, що всі вони приготовані з одного і того ж продукту. На смак та аромат напою впливають безліч факторів: сорт зерен, тип обсмажування, ступінь помелу, спосіб приготування.
Кава з халвою
На 2 порції: 40 г меленої кави для турки, 280 мл води, 100 мл мигдального молока, 100 г халви, по 2 скибочки сулугуні на кожну чашку — для подачі.
Халву залити молоком, варити на малому вогні 10−15 хв. Коли соус буде готовий, приготувати каву у джезві. Розлити у чашках і додати соус з халви (приблизно 20 г на порцію).
Подавати каву зі скибочками сулугуні, щоб зіграти на контрасті солодкого та солоного, а також додати східного акценту незвичному напою.
Кава з мандариновим і лавандовим ароматом
На 4 порції: 40 г меленої кави для турки, 280 мл води, 2 г уцхо-сунелі, мандаринове варення — для подачі.
Для лавандового сиропу: 200 г цукру, 250 мл води, 10 г свіжої чи 5 г сушеної лаванди.
Для лавандового сиропу залити холодною водою лаванду і залишити на добу. Змішати воду, лаванду та цукор і варити сироп 2 год на малому вогні. Такий сироп смачно додавати до різних солодких страв, до мінеральної води чи чаю.
Всипати у джезву каву, залити водою, перемішати, додати 5−7 мл сиропу лаванди з розрахунку на 1 порцію. Потім вмішати 10−15 мл варення та дрібку грузинських спецій. Все добре перемішати, поставити на пісок/конфорку. Як тільки кавова шапочка підніметься, розлити каву у чашки.
Мандаринове варення: змішати 500 г цукру, краще мускавадо, тоді напій матиме карамельний відтінок, і 500 г очищених мандаринів. Варити близько 1 год 30 хв на малому вогні. Наприкінці додати секретний інґредієнт — 80 мл рожевого шампанського.