Українські кавомани відмовляються від американо
У львівських кав’ярнях гості просять перейменувати популярний кавовий напій на фоні антиукраїнських дій Дональда Трампа
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/529096/kava.jpg)
На фоні невтішних політичних подій, коли президент США Дональд Трамп публічно принизив президента України Володимира Зеленського у Білому Домі у Вашингтоні, а згодом пригрозив перекрити кисень постачання зброї та військової допомоги, в Україні зародився тренд — відмова від американських тенденцій, зокрема кави американо. У деяких українських кав’ярнях впроваджують зміну назви американо на україніано.
У Мережі поширюється «вірусне» відео з української кав’ярні, де жінка замовляє кавовий напій україніано. На це бариста спокійно реагує, лише уточнює, чи потрібно додати молоко. Авторка ролика запитала у підписників, з чим вони п’ють україніано. Перейменування напою викликало жваве обговорення у соцмережах. Не всі підтримали таку ініціативу — частина користувачів вважає перейменування зайвим та недоречним, іронізують, мовляв, бракувало ще припинити вивчення англійської мови…
Нагадаємо, кавовий тренд в Україні не має пальми першості. На початку березня кав’ярні Канади змінили назву популярного напою — на зло Дональду Трампу, який хоче зробити Канаду 51-им штатом США… У Cafe Belem замість американо подають канадіано. За прикладом Belem, канадіано вже пропонують інші кнайпи країни кленового листя.
У Львові, яка є кавовою столицею України, про зміну назви напою теж говорять гості кав’ярень. «Кожен третій клієнт запитує, чому ви досі не перейменували американо на україніано, — каже у коментарі для „ВЗ“ власник кафе, експерт ресторанного сервісу Дмитро Завада. — Говорять про нахабного Трампа, і що американо не місце у львівських кав’ярнях. Думаємо над перейменуванням кавового напою, який зародився на теренах Північної Америки, як напій регуляр. україніано — хороша назва, щоправда, треба дещо змінити в рецептурі - або додавати менше води, або щось робити з подвійним еспресо. Це має бути кава на український лад — не надто міцна, але така, що добре бадьорить».
«Україніано в нашому меню ще не запроваджено, але ми вже не говоримо американо, — розповідає бариста кав’ярні в центрі Львова Олег. — Власники закладу планують змінити назву. Але чекають тиждень-два, аби подивитися, чи приживеться тренд щодо назви кави. Деякі наші постійні гості просять україніано, їм не подобається американська назва. Дехто з постійних гостей взагалі відмовився від американо, п’ють капучино чи еспресо».
«Американо, як тип гарячого кавового напою, давно непопулярний у кав’ярнях третьої хвилі, бо сам спосіб приготування не дуже добрий, — каже для „ВЗ“ експерт ресторанного бізнесу Тарас Маселко. — Що не так з американо? У хороших кав’ярнях замість американо вам запропонують фільтр каву, або лонг блек. Американо — це ніби взяти дороге колекційне вино й налити в нього води. Втричі більше, ніж самого вина. Смакові особливості, аромат — те, що всі учасники виробничого ланцюжка намагалися зберегти й проявити — буде розбавлено водою… Щодо зміни назви, то робити не дуже якісний напій і називати його україніано — мабуть, не найкраща ідея».
«Американо є одним із найвідоміших кавових напоїв, але не у 2025 році. Це класика набула популярності під час Другої світової війни, коли американські солдати, які базувались в Італії, додавали у шот італійського еспресо воду. Хотіли отримати напій схожий на той, який звикли пити вдома: фільтр-каву, тобто велику порцію чорної кави, приготованої у фільтр-машині, — розповідає власниця кав’ярні Наталія Толмачова.
Каже, що кав’ярні третьої хвилі (заклади, де використовується професійний підхід до приготування кави, як до мистецтва, самостійної персоналії, а не напою масово-промислового споживання) відмовляються від американо вже кілька років.
«Спосіб приготування американо такий. Беремо мало концентрованого „компоту“, розбавляємо його втричі більшою кількістю води. Саме тому в людей, які вкладають стільки зусиль у хорошу чашку кави, іноді не піднімається рука готувати американо. Американо готується майже так само, як лонг блек, але це одна порція еспресо, в яку додають три частини води. Американо міститиме вдвічі менше кави й буде значно менш концентрованим».