Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Українські кавомани відмовляються від американо

У львівських кав’ярнях гості просять перейменувати популярний кавовий напій на фоні антиукраїнських дій Дональда Трампа

Фото автора
Фото автора

На фоні невтішних політичних подій, коли президент США Дональд Трамп публічно принизив президента України Володимира Зеленського у Білому Домі у Вашингтоні, а згодом пригрозив перекрити кисень постачання зброї та військової допомоги, в Україні зародився тренд — відмова від американських тенденцій, зокрема кави американо. У деяких українських кав’ярнях впроваджують зміну назви американо на україніано.

У Мережі поширюється «вірусне» відео з української кав’ярні, де жінка замовляє кавовий напій україніано. На це бариста спокійно реагує, лише уточнює, чи потрібно додати молоко. Авторка ролика запитала у підписників, з чим вони п’ють україніано. Перейменування напою викликало жваве обговорення у соцмережах. Не всі підтримали таку ініціативу — частина користувачів вважає перейменування зайвим та недоречним, іронізують, мовляв, бракувало ще припинити вивчення англійської мови…

Нагадаємо, кавовий тренд в Україні не має пальми першості. На початку березня кав’ярні Канади змінили назву популярного напою — на зло Дональду Трампу, який хоче зробити Канаду 51-им штатом США… У Cafe Belem замість американо подають канадіано. За прикладом Belem, канадіано вже пропонують інші кнайпи країни кленового листя.

У Львові, яка є кавовою столицею України, про зміну назви напою теж говорять гості кав’ярень. «Кожен третій клієнт запитує, чому ви досі не перейменували американо на україніано, — каже у коментарі для „ВЗ“ власник кафе, експерт ресторанного сервісу Дмитро Завада. — Говорять про нахабного Трампа, і що американо не місце у львівських кав’ярнях. Думаємо над перейменуванням кавового напою, який зародився на теренах Північної Америки, як напій регуляр. україніано — хороша назва, щоправда, треба дещо змінити в рецептурі - або додавати менше води, або щось робити з подвійним еспресо. Це має бути кава на український лад — не надто міцна, але така, що добре бадьорить».

«Україніано в нашому меню ще не запроваджено, але ми вже не говоримо американо, — розповідає бариста кав’ярні в центрі Львова Олег. — Власники закладу планують змінити назву. Але чекають тиждень-два, аби подивитися, чи приживеться тренд щодо назви кави. Деякі наші постійні гості просять україніано, їм не подобається американська назва. Дехто з постійних гостей взагалі відмовився від американо, п’ють капучино чи еспресо».

«Американо, як тип гарячого кавового напою, давно непопулярний у кав’ярнях третьої хвилі, бо сам спосіб приготування не дуже добрий, — каже для „ВЗ“ експерт ресторанного бізнесу Тарас Маселко. — Що не так з американо? У хороших кав’ярнях замість американо вам запропонують фільтр каву, або лонг блек. Американо — це ніби взяти дороге колекційне вино й налити в нього води. Втричі більше, ніж самого вина. Смакові особливості, аромат — те, що всі учасники виробничого ланцюжка намагалися зберегти й проявити — буде розбавлено водою… Щодо зміни назви, то робити не дуже якісний напій і називати його україніано — мабуть, не найкраща ідея».

«Американо є одним із найвідоміших кавових напоїв, але не у 2025 році. Це класика набула популярності під час Другої світової війни, коли американські солдати, які базувались в Італії, додавали у шот італійського еспресо воду. Хотіли отримати напій схожий на той, який звикли пити вдома: фільтр-каву, тобто велику порцію чорної кави, приготованої у фільтр-машині, — розповідає власниця кав’ярні Наталія Толмачова.

Каже, що кав’ярні третьої хвилі (заклади, де використовується професійний підхід до приготування кави, як до мистецтва, самостійної персоналії, а не напою масово-промислового споживання) відмовляються від американо вже кілька років.

«Спосіб приготування американо такий. Беремо мало концентрованого „компоту“, розбавляємо його втричі більшою кількістю води. Саме тому в людей, які вкладають стільки зусиль у хорошу чашку кави, іноді не піднімається рука готувати американо. Американо готується майже так само, як лонг блек, але це одна порція еспресо, в яку додають три частини води. Американо міститиме вдвічі менше кави й буде значно менш концентрованим».