Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не їжте сирої моркви, не починайте трапези із хліба…

Оригінальні поради, як перетворити звичайну їжу на клондайк вітамінів і поживних речовин

Їсте «за розкладом» і лише корисні продукти, проте ефект такий, наче харчуєтеся виключно канапками? «Можливо, ви просто неправильно готуєте або неправильно зберігаєте їжу», — припускають фахівці порталу AARP RealPossibilities.

Мікс салатів: остерігайтеся зім’ятих листків

Чим довше пакетовані салати зберіга­ються у холодильнику, тим більший ризик підхопити… сальмонелу. Британські на­уковці встановили: через п’ять днів ймо­вірність активного розмноження бактерії зі соку з ушкоджених листків зростає на 110%.

Вчені звертають увагу: перед вживан­ням всю пакетовану зелень треба ре­тельно вимити під проточною водою — навіть якщо виробник вказує, що зелень мита і готова до використання.

Бекон: готуйте у мікрохвильовці

При смаженні на сковорідці до утво­рення хрусткої скоринки утворюються ні­трозаміни — сполуки, які провокують рак. За інформацією Департаменту безпе­ки та контролю сільськогосподарської продукції США (United States Department of Agriculture Food Safety and Inspection Service), готування бекону у мікрохвильов­ці зменшує вміст цієї небезпечної хімічної речовини у кінцевому продукті. Відповідно, таке м’ясо буде менше шкодити здоров’ю.

Білий рис: додайте до води олію і охолодіть

Оброблений парою рис містить бага­то крохмалю, який організм швидко кон­вертує у вуглеводи. Як наслідок, зростає рівень цукру у крові. Ось чому надмірне споживання рису пов’язане з підвищен­ням ризику виникнення діабету. Проте якщо змінити спосіб приготування, бі­лий рис можна перетворити на корисний продукт.

Вчені підрахували: додавання лише 2 ч.л. олії (під час дослідження, яке про­водили у 2015 році, використовували ко­косову) до води, у якій вариться рис, а потім охолодження приготованого рису на 12 годин перед повторним нагріван­ням, конвертує швидкозасвоюваний крохмаль у повільнозасвоюваний (ре­зистентний, тобто такий, який організм не перетворює у цукор). Додатковим бо­нусом такого методу приготування є те, що олія + охолодження допомагають зменшити калорійність страви.

Морква і червоний болгарський перець: швидко смажте на розпеченій олії, постійно помішуючи

Овочі просто «вибухнуть» антиокси­дантами (порівняно з тією кількістю, яку вдасться з них «витягнути», якщо спожи­вати їх у сирому вигляді). Вчені ствер­джують: організм засвоює лише 11% бе­та-каротину зі сирої моркви, у той час як із підсмаженої нашвидкуруч — 75%.

Щодо перцю, то дослідження показа­ли, що найменша кількість вітаміну С та бета-каротину втрачається під час при­готування овоча методом, описаним вище. Для порівняння, під час варіння втрачається до 60% антиоксидантів. Під час швидкого смаження — не більше 18%.

Йогурт — з сироваткою

Сироватка — це водяниста речовина на поверхні йогурту, яку ви зазвичай ви­ливаєте. Не робіть цього! Навпаки, змі­шайте її з йогуртом.

Сироватка — це продукт перероб­ки молока. Вона утворюється, коли мо­локо піддається нагріванню і згортаєть­ся. Зливаючи сироватку, ви позбавляєте себе білків, вітаміну В12 та інших пожив­них речовин, таких як калій і кальцій.

Цвітна капуста: не готуйте у мікрохвильовці

Приготування овочів у мікрохвильов­ці є одним з найкращих способів, оскіль­ки ви використовуєте мало води, а швид­ке приготування допомагає зберегти поживні речовини. За винятком одного овоча — цвітної капусти.

Науковці наголошують: цвітна капус­та втрачає понад 50% своїх антиокси­дантів під час приготування у мікрохви­льовці.

Під час запікання, смаження в олії чи приготування у мікрохвильовці овочі (крім цвітної капусти) втрачають наймен­ше антиоксидантів, у той час, як під час варіння чи приготування у швидковарці втрати є найбільшими.

Хліб — тільки «на десерт»

Якщо спочатку з’їсти білкову їжу і овочі, а вже потім вуглеводи (такі як хліб), рівень глюкози у крові через дві години після прийому їжі буде на 30−40% нижчий, що сприятиме кращому самопочуттю.

Схожі новини