Передплата 2024 «Добра кухня»

Що корисне діабетику – не завжди корисне людині із хворими нирками…

Щоденний раціон впливає не лише на рівень цукру у крові, а й на кількість «відходів» та рідин, які виводяться з організму

Якщо страждаєте від захворювання нирок, що розвинулося на тлі діабету, те, що ви їсте, має велике значення. Ще більше, ніж аби ви «просто хворіли на діабет». Щоденний раціон впливає не лише на рівень цукру у крові, а й на кількість «відходів» та рідин, яку повинні опрацювати і вивести з організму ваші нирки. Портал Livestrong.com дає кілька дієвих порад, як уберегти цю вразливу «парочку» від зайвих перевантажень.

Обирайте овочі і фрукти з низьким вмістом калію

Хворим ниркам важко виводити ка­лій з організму, тож його рівень підви­щується, і цей елемент накопичується у крові, що може призвести до непра­вильної роботи серця або навіть смер­ті. Але природа зіграла із нами злий жарт: калій міститься практично у всій городині…

Обирайте овочі і фрукти з низьким вмістом цього елементу: яблука, чор­ниці, лохину, персики, груші, зеле­ні боби, моркву, білокачанну капус­ту, баклажан, перець та цукіні. Проте це не означає, що їх можна їсти кіло­грамами! Купуючи консервовані чи морожені фрукти й овочі, надавайте перевагу тим, які не містять солі або цукру.

Цілозернових продуктів — трішки

Хворим на діабет медики рекомен­дують вживати цілозернові продук­ти, оскільки вони допомагають трима­ти під контролем рівень цукру у крові. Проте цілі зерна, крім того, що є дже­релом калію, містять також фосфор, надлишок якого в організмі призво­дить до крихкості кісток.

Вживайте просту білкову їжу

М’ясо, домашня птиця, морепро­дукти, яйця і сир тофу — перед тим, як купувати ці продукти, переконайте­ся, що вони не містять у своєму складі солі, надмір якої викликає затримку рі­дини в організмі.

Лікарі рекомендують купувати біл­кову їжу, яка зазнала мінімальної об­робки, тобто таку, на яку ви можете натрапити у відділі свіжого м’яса або морепродуктів.

Обмежте споживання молочних продуктів — джерела калію і фосфору

Пацієнтам з діабетичною хворобою нирок рекомендується споживати не більш ніж 110 г молочних продуктів на день. Добрим рішенням буде купувати знежирене молоко, йогурт без добавок і без цукру, пудинг та морозиво, які не містять цукру.

Не соліть — додавайте приправи

З допомогою трав, спецій і олії та­кож можна суттєво покращити смак їжі. Проте олія — висококалорійний продукт, тому намагайтеся обмежи­ти його споживання до 1−2 ст. л. на день.

Вирушаючи на закупи до супер­маркету або на ринок, включіть у список продуктів, які необхідно при­дбати, рослинну олію, масло без солі, знежирений майонез, а та­кож трави без додавання солі, на­приклад, часник, червоний перець, розмарин чи орегано. Оцет і лимон­ний сік також покращать смак ваших страв, не обтяжуючи організм над­лишком натрію.

Схожі новини