Хитрощі мозку, які змушують нас товстіти
Формула «менше їсти, більше рухатися» може не спрацювати, якщо не врахувати тонких налаштувань організму
1. Низька самооцінка. Зайва строгість до себе затьмарює життя і впливає на об'єм талії. Представники індустрії схуднення заробляють на тому, що змушують людей погано почуватися і занадто критично ставитися до свого тіла. Внаслідок цього людина, що попалася на цю хитрість, витрачає гроші на таблетки, продукти для зниження ваги, купує плани харчування, які не працюють. Люди з низькою самооцінкою звинувачують у невдачах не шарлатанів, а себе. Розростаються ще більше, опускають руки і перестають обмежувати себе в їжі. А потім знову купують продукти «для схуднення», бо після суворих харчових обмежень набирають більше, ніж скинули. Найпростіший шлях стати менш суворим до себе — робота з психологом. Спеціаліст «полагодить» мозок, і це зробить життя простішим. Є і план Б: привести себе в форму іншими способами, наприклад, почати рахувати калорії. Правда, є нюанс. Не впевнена в собі людина ніколи не буде задоволена досягнутим, а це загрожує анорексією.
2. Емоційне переїдання. Їжа дарує відчуття комфорту, особливо, якщо вона жирна або солодка. Тому багатьом властиво в будь-якій незрозумілій ситуації шукати, що пожувати. Причому дослідження показують, що жінки частіше заїдають стрес, а чоловіки намагаються замінити їжею нудьгу. У підсумку ви переїдаєте, і зайві калорії, яких зажадав мозок, а не тіло, трансформуються в жир. Якщо вам властиве емоційне переїдання, почніть вести харчовий щоденник. Причому записуйте в нього не тільки те, що ви з'їли, а й чому. Наприклад, в обід ви приготували бутерброд, бо були голодні. А на полуденок з'їли шоколадку, бо хотіли відволіктися від роботи. Коли ви побачите істинні мотиви і виявите закономірності, стежити за харчуванням буде простіше.
3. Депресія. Дослідження вказують на прямий зв’язок між депресією і набором ваги. Встановлено, що цей розлад, — один з факторів, за яким можна передбачити ожиріння у людини в майбутньому. Спостерігається і зворотний зв’язок: у людей з ожирінням вище ризик депресії. Депресія — це не просто проблеми з настроєм, а серйозна хвороба, тому з нею потрібно звернутися до психіатра.
4. Занадто суворий підхід до схуднення. Ви почали рахувати калорії, ходите в спортзал і ввели для себе армійську дисципліну. Але саме такий суворий підхід може не принести бажаних результатів. Якщо ви їсте занадто мало або тренування надто виснажливі, мозок буде перешкоджати скиданню ваги. По-перше, організм не в курсі, що ви створили йому суворі умови спеціально. Тому він перемикається на режим виживання. Дослідження показують, що клітини мозку вміють запобігати спалюванню жиру в умовах жорсткого дефіциту калорій. На думку вчених, цей механізм був вироблений в давнину, коли їжа в організм надходила нерегулярно, і він повинен був сам грамотно розподіляти запаси енергії між прийомами їжі. Крім того, стрес призводить до вироблення кортизолу, який перешкоджає скиданню кілограмів.
По-друге, суворі обмеження призводять до одержимості їжею, що змушує вас об'їдатися, як тільки ви припиняєте стежити за харчуванням. Не женіться за швидкими результатами. Вибирайте збалансоване харчування і тренування, які роблять вас сильнішим і радіснішим, а не перетворюють на вичавлений лимон.
5. Неправильний підхід до їжі. Володарі підтягнутих тіл, які заробляють через соцмережі продажем програм для схуднення, часто закликають перестати сприймати їжу як задоволення і ставитися до неї як до пального. Проблема в тому, що ви не машина. І смакові рецептори дані вам не випадково. Якщо вам говорять, наприклад, їсти більше курячих грудок, але ви їх терпіти не можете, залишається тільки гадати, як швидко ця харчова стратегія зайде в глухий кут. Набагато простіше дотримуватися здорового харчування, зважаючи на гастрономічні пристрасті. Але вибудовувати меню доведеться самостійно. Хоча б тому, що ніхто не знає ваших уподобань краще, ніж ви самі.
6. Сприйняття їжі як винагороди. Їжа — нагорода, передбачена самою природою. Прийом їжі викликає вироблення дофаміну, який активує центри задоволення в мозку. Якщо заохочувати себе їжею за успіхи і звершення, задоволення стає ще сильнішим. У результаті формується тісний зв’язок між їжею і приємними відчуттями, що змушує їсти, навіть якщо апетиту немає. Наприклад, в дитинстві ви їли торт тільки на свята. І зараз тістечко — найпростіший спосіб підняти настрій і зробити день особливим. Підійдіть до питання усвідомлено і перед кожним прийомом їжі запитуйте себе, голодні ви чи вами рухають інші мотиви? Придумайте іншу систему заохочення.
Микола Воля.