Передплата 2025 ВЗ

Хитрощі мозку, які змушують нас товстіти

Формула «менше їсти, більше рухатися» може не спрацювати, якщо не врахувати тонких налаштувань організму

Фото pexels
Фото pexels

1. Низька самооцінка. Зайва строгість до себе затьмарює жит­тя і впливає на об'єм талії. Пред­ставники індустрії схуднення за­робляють на тому, що змушують людей погано почуватися і занад­то критично ставитися до свого тіла. Внаслідок цього людина, що попалася на цю хитрість, витрачає гроші на таблетки, продукти для зниження ваги, купує плани хар­чування, які не працюють. Люди з низькою самооцінкою звинува­чують у невдачах не шарлатанів, а себе. Розростаються ще більше, опускають руки і перестають об­межувати себе в їжі. А потім знову купують продукти «для схуднен­ня», бо після суворих харчових обмежень набирають більше, ніж скинули. Найпростіший шлях стати менш суворим до себе — робота з психологом. Спеціаліст «полагодить» мозок, і це зробить життя простішим. Є і план Б: при­вести себе в форму іншими спо­собами, наприклад, почати раху­вати калорії. Правда, є нюанс. Не впевнена в собі людина ніколи не буде задоволена досягнутим, а це загрожує анорексією.

2. Емоційне переїдання. Їжа дарує відчуття комфорту, осо­бливо, якщо вона жирна або со­лодка. Тому багатьом властиво в будь-якій незрозумілій ситуації шукати, що пожувати. Причому дослідження показують, що жінки частіше заїдають стрес, а чоло­віки намагаються замінити їжею нудьгу. У підсумку ви переїдаєте, і зайві калорії, яких зажадав мо­зок, а не тіло, трансформуються в жир. Якщо вам властиве емоційне переїдання, почніть вести харчо­вий щоденник. Причому записуй­те в нього не тільки те, що ви з'їли, а й чому. Наприклад, в обід ви приготували бутерброд, бо були голодні. А на полуденок з'їли шо­коладку, бо хотіли відволіктися від роботи. Коли ви побачите істинні мотиви і виявите закономірнос­ті, стежити за харчуванням буде простіше.

3. Депресія. Дослідження вказують на прямий зв’язок між депресією і набором ваги. Вста­новлено, що цей розлад, — один з факторів, за яким можна пе­редбачити ожиріння у людини в майбутньому. Спостерігається і зворотний зв’язок: у людей з ожи­рінням вище ризик депресії. Де­пресія — це не просто проблеми з настроєм, а серйозна хвороба, тому з нею потрібно звернутися до психіатра.

4. Занадто суворий підхід до схуднення. Ви почали раху­вати калорії, ходите в спортзал і ввели для себе армійську дис­ципліну. Але саме такий суворий підхід може не принести бажаних результатів. Якщо ви їсте занадто мало або тренування надто ви­снажливі, мозок буде перешко­джати скиданню ваги. По-перше, організм не в курсі, що ви створи­ли йому суворі умови спеціально. Тому він перемикається на режим виживання. Дослідження показу­ють, що клітини мозку вміють за­побігати спалюванню жиру в умо­вах жорсткого дефіциту калорій. На думку вчених, цей механізм був вироблений в давнину, коли їжа в організм надходила нерегу­лярно, і він повинен був сам гра­мотно розподіляти запаси енергії між прийомами їжі. Крім того, стрес призводить до вироблен­ня кортизолу, який перешкоджає скиданню кілограмів.

По-друге, суворі обмеження призводять до одержимості їжею, що змушує вас об'їдатися, як тіль­ки ви припиняєте стежити за хар­чуванням. Не женіться за швид­кими результатами. Вибирайте збалансоване харчування і трену­вання, які роблять вас сильнішим і радіснішим, а не перетворюють на вичавлений лимон.

5. Неправильний підхід до їжі. Володарі підтягнутих тіл, які заробляють через соцмережі продажем програм для схуднен­ня, часто закликають перестати сприймати їжу як задоволення і ставитися до неї як до пального. Проблема в тому, що ви не ма­шина. І смакові рецептори дані вам не випадково. Якщо вам го­ворять, наприклад, їсти більше курячих грудок, але ви їх терпіти не можете, залишається тіль­ки гадати, як швидко ця харчова стратегія зайде в глухий кут. На­багато простіше дотримуватися здорового харчування, зважаючи на гастрономічні пристрасті. Але вибудовувати меню доведеться самостійно. Хоча б тому, що ніхто не знає ваших уподобань краще, ніж ви самі.

6. Сприйняття їжі як вина­городи. Їжа — нагорода, перед­бачена самою природою. При­йом їжі викликає вироблення дофаміну, який активує центри задоволення в мозку. Якщо за­охочувати себе їжею за успіхи і звершення, задоволення стає ще сильнішим. У результаті фор­мується тісний зв’язок між їжею і приємними відчуттями, що зму­шує їсти, навіть якщо апетиту не­має. Наприклад, в дитинстві ви їли торт тільки на свята. І зараз тістечко — найпростіший спосіб підняти настрій і зробити день особливим. Підійдіть до питан­ня усвідомлено і перед кожним прийомом їжі запитуйте себе, голодні ви чи вами рухають інші мотиви? Придумайте іншу сис­тему заохочення.

Микола Воля.