Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Як уникнути утворення каменів у нирках

Камені, що утворюються в нирках, це тверді мінеральні відкладення, які утворюються з речовин, розчинених у сечі. Коли сеча надто концентрована або у нирках є якесь бактеріальне запалення, то починають утворюватися кристали, а з них — тверді камені. Якщо камінчики маленькі, вони можуть безболісно залишати нирки, але якщо вони великого розміру, то можуть застрягти у сечоводі та спричинити сильний біль і температуру

Запобігти утворенню каменів у нирках найчастіше допомагає поєднання дієти та здорового способу життя. Ось кілька правил харчування, яких важливо дотримуватися.

Уникайте зневоднення. Найкращий спосіб запобігти утворенню каменів у нирках — пити більше води. Якщо п‘єте мало рідини, то сеча буде кон­центрованішою і в ній складно буде розчинятися солям, з яких якраз і утворюються камені. Варто випивати близько 8−10 склянок рідини на день — щоб отримувати щодня 2 літри сечі. Якщо ви багато займаєтеся спортом і пітнієте, то потрібно пити ще більше.

Зверніть увагу на колір сечі - вона має бути прозорою або блідо-жовтою. Якщо вона тем­ного кольору, потрібно пити більше.

Менше солі. Надто велика кількість солі у сечі перешко­джає реабсорбції кальцію із сечі у кров, що спричиняє ви­сокий рівень кальцію у сечі та може призвести до утворення каменів. Відповідно, чим мен­ше солі ви їсте, тим нижчий рівень кальцію у сечі та ризик розвитку сечокам’яної хворо­би. Небезпечна не лише сіль, яку використовуєте як при­праву, а й «прихована» сіль в овочевих, рибних і м’ясних консервах, різних копченостях, соліннях і маринадах, а також у продуктах, що містять глутамат натрію, нітрат натрію та бікар­бонат натрію (харчову соду). Важко їсти несолону їжу, тому можна використовувати як приправи більше спецій і пря­них трав.

Більше продуктів, багатих на кальцій. Найпоширенішим типом ниркових каменів є каль­цієві, що утворюються з окса­латів кальцію (солі та ефіри щавлевої кислоти) та фосфатів кальцію. Але більшість думає, що кальцієве каміння утворю­ється безпосередньо з кальцію — це не так. Навпаки, дієти з низьким вмістом кальцію мо­жуть збільшити ризик утворен­ня каменів у нирках та остео­порозу. А ось БАДи з кальцієм справді можуть призвести до каменів, тому приймати їх по­трібно обережно. Краще збіль­шити споживання сиру, йогур­тів та інших продуктів, багатих на натуральний кальцій.

Мінімум продуктів, бага­тих на оксалати. Згадані вище оксалати здатні зв’язуватися з кальцієм у сечі, сприяючи появі каменів. Ці речовини є у деяких продуктах у великих кількостях, тому їхнє споживання варто обмежити: шоколад, кава, чай, бобові, картопля, арахіс, буряк, продукти із сої, пшениця.

Пийте апельсиновий сік. Лимонна кислота, що є у свіжо­му апельсиновому соку, фреші з цитрусових і натуральному лимонаді, може запобігти утво­ренню каменів у нирках. Але й тут є обмеження: надто висо­кі дози вітаміну С, наприклад, отримані за допомогою біоло­гічно активних добавок, можуть підвищувати ризик утворення каміння, особливо у чоловіків.

Менше червоного м’яса. Продукти з високим вмістом тваринного білка — м’ясо, пти­ця, риба, яйця — можуть підви­щити рівень кислотності сечі, знизивши її pH, та призвести до утворення каменів у нир­ках із оксалату кальцію. Дуже шкідливим тут є червоне м’ясо — у ньому багато пуринів, які сприяють виробленню сечової кислоти в організмі. Обмежте вживання яловичини та свини­ни, якщо побоюєтеся каміння.

Обмежте споживання цукру та газованої води. На жаль, улюблена багатьма кола багата на фосфати, які також можуть призвести до сечокам’яної хвороби, роблячи сечу кислішою. Така ж історія і з цукром, що входить до складу продуктів та напоїв із великими термінами придатності. Від­стежуйте кількість цукру, який вживаєте із тістечками, кон­дитерськими виробами, со­лодкими фруктами, безалко­гольними напоями та соками. Цукрозамінники та фруктоза теж не підходять — краще вико­ристовувати мед та стевію.

Більше овочів та зелені. Багаті на клітковину некрох­малисті овочі та трави, такі як селера, петрушка, базилік, броколі, морква, кукурудза, червоний і жовтий перець та інші лише сприяють доброму обміну речовин, засвоєнню не­обхідних вітамінів та мінералів, виведенню токсинів і продуктів метаболізму.

Обмежте алкоголь. Під­ступні алкогольні напої спер­шу обіцяють веселощі та розслаблення, але все оберта­ється черговими проблемами зі здоров’ям, спричиняють се­чогінний ефект, а з іншого боку, змушують клітини утримувати більше рідини. Внаслідок — менше води стає у крові, нирки фільтрують густу рідину, підда­ючись впливу токсинів. Все це може призвести і до хімічного, і до механічного пошкодження нирок, особливо, якщо у них є кристали солі.