Як уникнути утворення каменів у нирках
Камені, що утворюються в нирках, це тверді мінеральні відкладення, які утворюються з речовин, розчинених у сечі. Коли сеча надто концентрована або у нирках є якесь бактеріальне запалення, то починають утворюватися кристали, а з них — тверді камені. Якщо камінчики маленькі, вони можуть безболісно залишати нирки, але якщо вони великого розміру, то можуть застрягти у сечоводі та спричинити сильний біль і температуру
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/528347/kameni.jpg)
Запобігти утворенню каменів у нирках найчастіше допомагає поєднання дієти та здорового способу життя. Ось кілька правил харчування, яких важливо дотримуватися.
Уникайте зневоднення. Найкращий спосіб запобігти утворенню каменів у нирках — пити більше води. Якщо п‘єте мало рідини, то сеча буде концентрованішою і в ній складно буде розчинятися солям, з яких якраз і утворюються камені. Варто випивати близько 8−10 склянок рідини на день — щоб отримувати щодня 2 літри сечі. Якщо ви багато займаєтеся спортом і пітнієте, то потрібно пити ще більше.
Зверніть увагу на колір сечі - вона має бути прозорою або блідо-жовтою. Якщо вона темного кольору, потрібно пити більше.
Менше солі. Надто велика кількість солі у сечі перешкоджає реабсорбції кальцію із сечі у кров, що спричиняє високий рівень кальцію у сечі та може призвести до утворення каменів. Відповідно, чим менше солі ви їсте, тим нижчий рівень кальцію у сечі та ризик розвитку сечокам’яної хвороби. Небезпечна не лише сіль, яку використовуєте як приправу, а й «прихована» сіль в овочевих, рибних і м’ясних консервах, різних копченостях, соліннях і маринадах, а також у продуктах, що містять глутамат натрію, нітрат натрію та бікарбонат натрію (харчову соду). Важко їсти несолону їжу, тому можна використовувати як приправи більше спецій і пряних трав.
Більше продуктів, багатих на кальцій. Найпоширенішим типом ниркових каменів є кальцієві, що утворюються з оксалатів кальцію (солі та ефіри щавлевої кислоти) та фосфатів кальцію. Але більшість думає, що кальцієве каміння утворюється безпосередньо з кальцію — це не так. Навпаки, дієти з низьким вмістом кальцію можуть збільшити ризик утворення каменів у нирках та остеопорозу. А ось БАДи з кальцієм справді можуть призвести до каменів, тому приймати їх потрібно обережно. Краще збільшити споживання сиру, йогуртів та інших продуктів, багатих на натуральний кальцій.
Мінімум продуктів, багатих на оксалати. Згадані вище оксалати здатні зв’язуватися з кальцієм у сечі, сприяючи появі каменів. Ці речовини є у деяких продуктах у великих кількостях, тому їхнє споживання варто обмежити: шоколад, кава, чай, бобові, картопля, арахіс, буряк, продукти із сої, пшениця.
Пийте апельсиновий сік. Лимонна кислота, що є у свіжому апельсиновому соку, фреші з цитрусових і натуральному лимонаді, може запобігти утворенню каменів у нирках. Але й тут є обмеження: надто високі дози вітаміну С, наприклад, отримані за допомогою біологічно активних добавок, можуть підвищувати ризик утворення каміння, особливо у чоловіків.
Менше червоного м’яса. Продукти з високим вмістом тваринного білка — м’ясо, птиця, риба, яйця — можуть підвищити рівень кислотності сечі, знизивши її pH, та призвести до утворення каменів у нирках із оксалату кальцію. Дуже шкідливим тут є червоне м’ясо — у ньому багато пуринів, які сприяють виробленню сечової кислоти в організмі. Обмежте вживання яловичини та свинини, якщо побоюєтеся каміння.
Обмежте споживання цукру та газованої води. На жаль, улюблена багатьма кола багата на фосфати, які також можуть призвести до сечокам’яної хвороби, роблячи сечу кислішою. Така ж історія і з цукром, що входить до складу продуктів та напоїв із великими термінами придатності. Відстежуйте кількість цукру, який вживаєте із тістечками, кондитерськими виробами, солодкими фруктами, безалкогольними напоями та соками. Цукрозамінники та фруктоза теж не підходять — краще використовувати мед та стевію.
Більше овочів та зелені. Багаті на клітковину некрохмалисті овочі та трави, такі як селера, петрушка, базилік, броколі, морква, кукурудза, червоний і жовтий перець та інші лише сприяють доброму обміну речовин, засвоєнню необхідних вітамінів та мінералів, виведенню токсинів і продуктів метаболізму.
Обмежте алкоголь. Підступні алкогольні напої спершу обіцяють веселощі та розслаблення, але все обертається черговими проблемами зі здоров’ям, спричиняють сечогінний ефект, а з іншого боку, змушують клітини утримувати більше рідини. Внаслідок — менше води стає у крові, нирки фільтрують густу рідину, піддаючись впливу токсинів. Все це може призвести і до хімічного, і до механічного пошкодження нирок, особливо, якщо у них є кристали солі.