Продукти для мозку — яйця, риба і листова зелень
Коли справа доходить до старіння, більшість людей хочуть не просто жити, а жити у здоровому глузді. Для того, щоб з віком залишатися в ясному розумі та добрій пам’яті, потрібно їсти правильну їжу. Лікарі, що спеціалізуються на інтегративному здоров'ї, розповіли про корисну дієту для мозку, в яку входять три продукти, які вони радять регулярно їсти для когнітивного здоров’я
Середземноморська дієта, дієти DASH або дієти MIND — всі вони науково пов’язані з підтримуванням здоров’я мозку та зниженням ризику погіршення когнітивних функцій. Ці дієти схожі та зосереджені на харчуванні продуктами, багатими на поживні речовини, такими, як жирна риба, фрукти та овочі, цілі зерна, горіхи, насіння та оливкова олія першого віджиму. Тобто продуктами, багатими на антиоксиданти, корисні для мозку поліненасичені жири, вітаміни, мінерали та клітковину.
Цей запас поживних речовин допомагає підтримувати здоров’я мозку, сприяючи його ефективній роботі, зменшуючи запалення, покращуючи здоров’я судин та загальне метаболічне здоров’я.
Краще уникати продуктів з високим вмістом рослинних олій та оброблених продуктів усіх видів, включаючи більшість ресторанних страв та фастфуд, а також курку та свинину. Натомість вибирати цілі необроблені продукти. Але не зменшувати споживання вуглеводів, одного з видів їжі, який часто має погану репутацію. Вуглеводи — найкраще паливо для мозку. Добре проварений білий рис та стиглі фрукти — чудовий варіант.
До продуктів, які підтримують мозок і містять поживні речовини, належать яйця. Жовтки багаті на холін, найважливішу поживну речовину для здоров’я мозку. Холін необхідний організму для вироблення ацетилхоліну, нейромедіатора, що бере участь у формуванні та зберіганні пам’яті. Дослідження показують зв’язок між дефіцитом холіну та підвищеним ризиком недоумства, що ще більше підкреслює зв’язок між поживною речовиною та здоров’ям мозку.
Крім холіну, яйця також містять білок (який забезпечує мозок та тіло енергією, у тому числі для розумових завдань), корисні жири (пов'язані з підтриманням психічного здоров’я), залізо, вітаміни групи В та вітамін D.
Жирна риба — тунець, лосось, сардини, оселедець та скумбрія — багата омега-3 жирними кислотами, які покращують функцію нейронів, зменшують запалення та покращують нейропластичність — усе це сприяє покращенню когнітивного здоров’я.
Вживання риби двічі на тиждень пов’язане зі зниженням ризику розвитку деменції на 10% та зниженням ризику хвороби Альцгеймера на 30%.
Листова зелень — капуста ромен, шпинат, білокачанна капуста та шпинат — забезпечує достатнє джерело мікроелементів, включаючи вітамін К, лютеїн, фолат, магній та альфа-токоферол. Кожен із цих мікроелементів забезпечує індивідуальні когнітивні переваги. Наприклад, лютеїн є потужним антиоксидантом і може допомогти зменшити запалення в нейронах, тоді як фолат допомагає захистити від накопичення бляшок у мозку. У тих, хто їсть багато листової зелені, найменше знижуються когнітивні здібності, вони старіють приблизно на 11 років повільніше.
Класичний форшмак із оселедця
2 цілі оселедці або 400- 500 г філе, 1 маленька цибулина, 1 маленьке зелене яблуко, 4 стебла зеленої цибулі, 2 шматки білого хліба. 50 г вершкового масла, 1−2 ч. ложки гірчиці, 1 ч. ложка оцту, сіль, чорний мелений перець; хлібці чи грінки — для подачі.
Замочити хліб у холодній воді на 5 хв. Вершкове масло розм’якшити.
Цілі оселедці обробити на філе, вийняти усі дрібні кісточки. Посікти філе оселедця важким ножем на фарш, змішати з маслом і відтиснутим хлібом.
Цибулю нарізати якомога дрібніше, промити крижаною водою, обсушити. Дрібно нарізати зелену цибулю.
Яблуко очистити, нарізати кубиками 4−5 мм, полити оцтом.
Змішати яблуко, оселедець із хлібом, ріпчасту та зелену цибулю. Заправити гірчицею, сіллю та перцем. Дати настоятися у холодильнику 2 год. Подавати на хлібцях, грінках або з вареною картоплею.
Зелений салат з виноградом
1 салат романо, 300 г винограду без кісточок, 150 г руколи, 60 г волоських горіхів, 5 ст. ложок рафінованої олії, 3 ч. ложки меду, 3 ч. ложки гірчиці, сіль і чорний мелений перець.
Підсмажити горіхи у пательні на середньому вогні 2−3 хв. Часто перемішувати і не давати їм підгоріти. Додати 2 ч. ложки меду, енергійно перемішати і зняти з вогню. Перекласти на пергамент й остудити. Горіхи мають покритися хрусткою скоринкою.
Ягоди винограду розрізати вздовж, за потреби вийняти кісточки. Листя салату романо порвати на зручні для їжі шматочки.
У невеликій мисці з'єднати олію, гірчицю і 1 ч. ложку меду. Посолити, приправити перцем і збити вінчиком. Скласти у салатник романо та руколу, полити заправкою і перемішати. Додати виноград та горіхи і відразу подавати.