Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Без солі, без хліба – немає обіду...

Яких харчів і напоїв слід уникати, щоб позбутися зайвих кілограмів?

Наш зовнішній вигляд напряму залежить від того, чим ми харчуємося. Одні продукти можуть покращити нашу фігуру, інші — безнадійно її зіпсувати. Якщо ваша мета — позбутися до літа зайвих кілограмів, то від напоїв і продуктів, про які йтиметься нижче, вам однозначно слід відмовитися.

Солодкі газовані напої. Напої, які містять багато цукру або підсолоджува­чів, є ворогом № 1 здорової ваги. Дослі­дження показують: якщо випивати кілька разів на тиждень по баночці солодкої га­зованої води, ємкістю 355 мл, за рік на­берете… приблизно 7,5 кг! А є ж люди, які тамують цією водою спрагу щодня.

Одна склянка солодкої газованої води на день на 50% підвищує ризик розви­тку метаболічного синдрому, що супро­воджується підвищенням рівня цукру і «поганого» холестерину у крові, підви­щенням артеріального тиску і критичним зниженням рівня «хорошого» холесте­рину. Окрім того, солодкі газовані напої містять речовини, які згубно впливають на наш шлунок.

Білий хліб. До його складу не входять практично жодні поживні речовини. Не­має у ньому й клітковини, оскільки випі­кають такий хліб із цільного зерна, а всі калорії, які організм отримує, є прости­ми вуглеводами, що перетворюються у жирові відкладення. Білий хліб містить велику кількість солі, яка у надлишку є шкідливою для організму (призводить до підвищення кров’яного тиску).

Прості вуглеводи, рафінований цукор і консерванти, які містяться у білому хлі­бі, не принесуть жодної користі, а лише додадуть зайвих кілограмів. Звичайно, можна обмежити споживання білого хлі­ба, однак краще зовсім відмовитися від нього. Як альтернативу дієтологи реко­мендують цільнозерновий хліб.

Цукерки. Більшість цукерок містить насичені жири (насичені жирні кислоти), які викликають підвищення рівня холесте­рину у крові, що, своєю чергою, призво­дить до підвищення артеріального тиску та, як наслідок, захворювань серця.

В 1 г жиру міститься майже 9 кілока­лорій. В ідеалі, денна норма споживання жирів — від 44 до 77 г. Одна цукерка міс­тить щонайменше 11 г насичених жирів. Якщо ви з’їли кілька цукерок і при цьому споживали іншу їжу протягом дня, існує велика ймовірність, що ви перевищили свою денну норму жирів.

Крім того, цукерки містять багато цу­кру, а цукор призводить у перспективі до набору маси тіла.

Фруктові соки. Фреші є корисними для нашої імунної системи, особливо, коли вона ослаблена, оскільки містять багато вітамінів та корисних речовин. Однак пастеризовані соки з полиць су­пермаркетів містять багато цукру і кало­рій — можливо, навіть більше, ніж солод­кі газовані напої.

Замість соків намагайтеся споживати якомога більше свіжих фруктів.

Печиво, тортики й здоба. Не тра­питься нічого страшного, якщо час від часу поласуєте смачним десертом. Але за умови, що стежитимете за своїм хар­чуванням щодня. Існує багато корисних десертів, якими можна насолоджува­тися, не хвилюючись за своє здоров’я: фрукти, горіхи, чорний шоколад…

Однак якщо кожен ваш прийом їжі завершуватиметься шматочком торти­ка, здобним тістечком і жменькою пе­чива, 100% перевищите денну норму калорій і, відповідно, почнете набира­ти вагу.

Причина, чому різноманітні тістечка є нездоровими, — те, що вони самі по собі є сумішшю шкідливих інгредієнтів, таких як цукор, масло, трансжири і біле борош­но. Ці продукти сприяють розвитку ожи­ріння та підвищують ризик розвитку діа­бету 2-го типу.

Алкоголь. Само по собі спиртне є се­чогінним, тому чим більше людина його випиває, тим більшим є ризик зневод­нення організму. Оскільки наявність до­статньої кількості води в організмі дуже важлива (особливо якщо ви активні фі­зично), слід уважно стежити за кількістю випитого алкоголю.

Алкоголь негативно впливає на обмін речовин. Печінка відіграє важливу роль у нейтралізації спиртного і допомагає ор­ганізму якомога швидше його позбути­ся. Оскільки печінка є також органом, який сприяє травленню їжі, постійне ви­снаження її алкоголем призводить до пе­ребоїв у роботі цього органа.

Морозиво. Є надзвичайно смачним, але водночас не корисним для здоров’я продуктом — висококалорійним, таким, що містить велику кількість цукру. Зви­чайно, невелика порція морозива час від часу не зашкодить, однак не бажано з’їдати за раз півкілограма.

Якщо не уявляєте свого життя без мо­розива, спробуйте зробити його власно­руч — додайте якнайбільше корисних ін­гредієнтів і якнайменше цукру.

Піца. Є одним з найбільш шкідливих продуктів для нашої талії. Більшість про­мислово виготовлених піц містять ве­личезну кількість калорій і виготовлені з некорисних інгредієнтів, таких як біле пшеничне борошно і перероблене м’ясо.

Рекомендуємо випікати піцу само­стійно у домашніх умовах, використову­ючи при її приготуванні корисні інгреді­єнти.

Висококалорійні кавові напої. Кава є чудовим напоєм, який містить біоло­гічно активні сполуки, з-поміж яких — ко­феїн. Вони покращують обмін речовин і допомагають «спалити» жирові відкла­дення. Проблема виникає тоді, коли ви­робники додають до кави штучні вершки (на основі рослинних жирів) і рафінова­ний цукор. Ці додатки нівелюють корис­ні властивості кави. Такі напої є нічим не кращими за солодку газовану воду, оскільки містять велику кількість «порож­ніх» калорій.

Картопля фрі й чіпси. Смаження кар­топлі на різних видах олії повністю змінює її поживну цінність. Гідрогенізовані олії, які використовують у закладах харчуван­ня для приготування картоплі фрі, є над­звичайно шкідливими для здоров’я. Окрім того, картоплю на цій олії смажать кілька разів (замість одного разу, як рекоменду­ється), що робить її навіть більш шкідли­вою, ніж би посмажили її вдома. Під час найновіших досліджень вчені виявили у картоплі фрі сполуку під назвою акрила­мід, яка вважається канцерогенною.

Картопля є корисним овочем, якщо приготувати його правильно, наприклад, зварити або запекти у духовці.

Схожі новини