Передплата 2024 «Добрий господар»

Хот-дог з’їсти — як цигарку викурити!

Топ-20 продуктів, які повільно нас убивають

Консервована томатна паста

Містить велику кількість цукру, який підвищує ризик виникнення ожиріння, ді­абету, хвороб серця і зубів. «Готуйте то­матну пасту зі свіжих помідорів або оби­райте готовий промисловий продукт з мінімальним вмістом цукру та солі», — ра­дить сайт Healthy&Pretty.

Солодка газована вода

Один із найбільших ворогів нашо­го здоров’я, який негативно впливає на весь організм: погіршує настрій і стан шкіри, підвищує рівень цукру у крові, ви­кликає порушення гормонального фону.

Не вірте рекламним роликам і кольо­ровим етикеткам, на яких виробники за­певняють, що їхня продукція містить по­живні речовини і вітаміни. Насправді, солодкі газовані води — «коктейль» із цукру, харчових барвників і консерван­тів. Ті види напоїв, які не містять цукру, не є кращими, оскільки містять шкідли­ві хімічні підсолоджувачі.

Придбайте блендер чи соковитис­кач і самостійно робіть соки. А якщо рап­том засумуєте за бульбашками, завжди можна додати до соку трішки мінераль­ної води.

Рафінований цукор

Викликає надзвичайно сильне зви­кання організму. Крім різкого підви­щення рівня глюкози у крові і утворення жирів, може сприяти виникненню серце­во-судинних захворювань, раку та бага­тьох інших небезпечних захворювань.

Є альтернатива — фрукти, мед, клено­вий сироп, сироп із агави.

Ковбасні вироби

Ковбаса, салямі та шинка містять ве­лику кількість нітратів, консервантів і штучних харчових добавок — речовин, які підвищують ризик виникнення раку, сер­цево-судинних захворювань, діабету і навіть поведінкових розладів у дітей.

Рафінована рослинна олія

Містить небезпечні трансжири і віль­ні радикали, які сприяють росту ракових пухлин, пришвидшують старіння та ство­рюють інші загрози для нашого організ­му. Віддайте перевагу здоровій альтер­нативі — оливковій чи кокосовій олії або олії з авокадо.

Маргарин

Це — один із найшкідливіших продук­тів у нашому раціоні. Маргарин виготов­ляють з гідрогенізованих рослинних олій, він містить велику кількість трансжирів, які завдають шкоди серцю та судинам, підвищують рівень шкідливого холесте­рину. Здоровою альтернативою марга­рину є масло, оливкова олія та олія аво­кадо.

Хот-дог

Булка із копченим соленим м’ясом — клондайк консервантів. За твердження­ми багатьох вчених, споживання хот-догів завдає таку ж шкоду організму, як і курін­ня сигарет! Хот-доги містять велику кіль­кість натрію і різноманітних токсинів, які сприяють розвитку ракових захворювань.

Картопляні чіпси

Уся глибоко просмажена їжа містить небезпечну речовину — акриламід. Чіп­си — не виняток. Акриламід — канцероген, який викликає рак товстої і прямої киш­ки, грудей і простати. Уникайте промис­лово виготовлених чіпсів. Спробуйте ви­готовити більш здорову версію продукту вдома. Це зовсім нескладно! Наріжте картоплю тонкими скибками, полийте її оливковою олією, додайте трішки солі і підсушіть у духовці.

Заправки до салатів у пляшках

Містять велику кількість цукру, штуч­них барвників та інших шкідливих речо­вин. Замість них використовуйте лимон­ний сік, яблучний чи бальзамічний оцет, оливкову олію.

Штучні підсолоджувачі

Штучні підсолоджувачі (такі, як аспар­там, неотам, ацесульфам калію тощо) — менш калорійні, ніж цукор, однак також підвищують ризик виникнення діабету, серцево-судинних захворювань і метабо­лічного синдрому. Багато жуйок без цукру містять аспартам, який вважається най­більш небезпечною речовиною у світі.

Алкоголь

Алкогольні напої є надзвичайно ка­лорійними, можуть призвести до зне­воднення організму і ушкодження печін­ки, сприяти набору ваги і виникненню депресії, негативно впливати на шкіру. Якщо хочете зруйнувати всі органи — від мозку до печінки і шкіри, надалі вживай­те спиртне.

Білий хліб

Зернові є корисними для здоров’я, тому хліб також мусить бути корисним? Так, якщо це — не білий хліб, виготовле­ний із рафінованого борошна. У білому хлібі немає поживних волокон, мінера­лів і вітамінів. Все, що отримуєте, — зер­нові відходи, змішані з хімічними речови­нами, які надають виробу гарного білого кольору. Споживання такого продукту може сприяти росту маси тіла і виклика­ти захворювання щитовидної залози. За­мість білого хліба їжте цільнозерновий.

Молоко

Молоко може бути причиною мігре­ней, алергічних проявів і навіть астми — з віком у людей розвивається непе­реносимість лактози. Хорошою альтер­нативою коров’ячому молоку є кокосове і мигдальне.

Шашлик і стейки

Не можете стриматися, коли відчу­ваєте запах шашлику? Хімічні речови­ни, які поглинає м’ясо у процесі смажен­ня на вогні, провокують виникнення раку підшлункової і грудної залоз. Якщо все ж таки хочеться з’їсти шматочок, додайте трохи розмарину — це допоможе знизи­ти рівень канцерогенів у м’ясі.

Енергетичні батончики

Необхідні спортсменам, яким тре­ба швидко додати сил. Але якщо ви — не спортсмен, намагайтеся не їсти цих смачних калорійних «бомб».

Фаст-фуд

Недорогий, продається на кожно­му кроці і дуже смачний. Чому? Завдя­ки консервантам, трансжирам, солі, цукру, барвникам та іншим хімічним ре­човинам.

Вироби із борошна

Борошно містить вуглеводи, які різ­ко і сильно підвищують рівень цукру у крові. Це запускає процес виділення великої кількості інсуліну і набору маси тіла. З часом підшлункова залоза «зно­шується» і вже не може виробляти до­статньої кількості інсуліну. Як наслідок, розвивається діабет. Крім того, висо­кий рівень цукру у крові сприяє утво­ренню сполук, які пришвидшують про­цеси старіння.

Готові зернові сніданки

Не є настільки корисними, як розпо­відають у рекламі. Містять цукор, хіміч­ні барвники, консерванти і генетично модифіковані складники. До того ж зер­на злаків після обробки втрачають ко­рисні властивості. Спробуйте замінити їх вівсяними пластівцями зі свіжими або сушеними фруктами. Вони теж добре смакують і є корисними для здоров’я.

Соки промислового виробництва

Не вірте великим і блискучим етикет­кам, на яких написано «100% вміст фрук­тів». Часто правда написана дрібними лі­терами. Соки промислового виробництва містять багато цукру, барвників і стабі­лізаторів, а більшість корисних речовин втрачаються у процесі пастеризації.

Сіль

Якщо споживаєте багато солі, буде­те потерпати від високого артеріально­го тиску та матимете підвищений ризик виникнення серцево-судинних захво­рювань, які є однією з головних причин смертності у світі.

3,75 г солі на день — цілком достатньо. А от споживання більше 6 г — це вже сер­йозна загроза для здоров’я.

Схожі новини