Хот-дог з’їсти — як цигарку викурити!
Топ-20 продуктів, які повільно нас убивають
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/378466/20-produktiv.jpg)
Консервована томатна паста
Містить велику кількість цукру, який підвищує ризик виникнення ожиріння, діабету, хвороб серця і зубів. «Готуйте томатну пасту зі свіжих помідорів або обирайте готовий промисловий продукт з мінімальним вмістом цукру та солі», — радить сайт Healthy&Pretty.
Солодка газована вода
Один із найбільших ворогів нашого здоров’я, який негативно впливає на весь організм: погіршує настрій і стан шкіри, підвищує рівень цукру у крові, викликає порушення гормонального фону.
Не вірте рекламним роликам і кольоровим етикеткам, на яких виробники запевняють, що їхня продукція містить поживні речовини і вітаміни. Насправді, солодкі газовані води — «коктейль» із цукру, харчових барвників і консервантів. Ті види напоїв, які не містять цукру, не є кращими, оскільки містять шкідливі хімічні підсолоджувачі.
Придбайте блендер чи соковитискач і самостійно робіть соки. А якщо раптом засумуєте за бульбашками, завжди можна додати до соку трішки мінеральної води.
Рафінований цукор
Викликає надзвичайно сильне звикання організму. Крім різкого підвищення рівня глюкози у крові і утворення жирів, може сприяти виникненню серцево-судинних захворювань, раку та багатьох інших небезпечних захворювань.
Є альтернатива — фрукти, мед, кленовий сироп, сироп із агави.
Ковбасні вироби
Ковбаса, салямі та шинка містять велику кількість нітратів, консервантів і штучних харчових добавок — речовин, які підвищують ризик виникнення раку, серцево-судинних захворювань, діабету і навіть поведінкових розладів у дітей.
Рафінована рослинна олія
Містить небезпечні трансжири і вільні радикали, які сприяють росту ракових пухлин, пришвидшують старіння та створюють інші загрози для нашого організму. Віддайте перевагу здоровій альтернативі — оливковій чи кокосовій олії або олії з авокадо.
Маргарин
Це — один із найшкідливіших продуктів у нашому раціоні. Маргарин виготовляють з гідрогенізованих рослинних олій, він містить велику кількість трансжирів, які завдають шкоди серцю та судинам, підвищують рівень шкідливого холестерину. Здоровою альтернативою маргарину є масло, оливкова олія та олія авокадо.
Хот-дог
Булка із копченим соленим м’ясом — клондайк консервантів. За твердженнями багатьох вчених, споживання хот-догів завдає таку ж шкоду організму, як і куріння сигарет! Хот-доги містять велику кількість натрію і різноманітних токсинів, які сприяють розвитку ракових захворювань.
Картопляні чіпси
Уся глибоко просмажена їжа містить небезпечну речовину — акриламід. Чіпси — не виняток. Акриламід — канцероген, який викликає рак товстої і прямої кишки, грудей і простати. Уникайте промислово виготовлених чіпсів. Спробуйте виготовити більш здорову версію продукту вдома. Це зовсім нескладно! Наріжте картоплю тонкими скибками, полийте її оливковою олією, додайте трішки солі і підсушіть у духовці.
Заправки до салатів у пляшках
Містять велику кількість цукру, штучних барвників та інших шкідливих речовин. Замість них використовуйте лимонний сік, яблучний чи бальзамічний оцет, оливкову олію.
Штучні підсолоджувачі
Штучні підсолоджувачі (такі, як аспартам, неотам, ацесульфам калію тощо) — менш калорійні, ніж цукор, однак також підвищують ризик виникнення діабету, серцево-судинних захворювань і метаболічного синдрому. Багато жуйок без цукру містять аспартам, який вважається найбільш небезпечною речовиною у світі.
Алкоголь
Алкогольні напої є надзвичайно калорійними, можуть призвести до зневоднення організму і ушкодження печінки, сприяти набору ваги і виникненню депресії, негативно впливати на шкіру. Якщо хочете зруйнувати всі органи — від мозку до печінки і шкіри, надалі вживайте спиртне.
Білий хліб
Зернові є корисними для здоров’я, тому хліб також мусить бути корисним? Так, якщо це — не білий хліб, виготовлений із рафінованого борошна. У білому хлібі немає поживних волокон, мінералів і вітамінів. Все, що отримуєте, — зернові відходи, змішані з хімічними речовинами, які надають виробу гарного білого кольору. Споживання такого продукту може сприяти росту маси тіла і викликати захворювання щитовидної залози. Замість білого хліба їжте цільнозерновий.
Молоко
Молоко може бути причиною мігреней, алергічних проявів і навіть астми — з віком у людей розвивається непереносимість лактози. Хорошою альтернативою коров’ячому молоку є кокосове і мигдальне.
Шашлик і стейки
Не можете стриматися, коли відчуваєте запах шашлику? Хімічні речовини, які поглинає м’ясо у процесі смаження на вогні, провокують виникнення раку підшлункової і грудної залоз. Якщо все ж таки хочеться з’їсти шматочок, додайте трохи розмарину — це допоможе знизити рівень канцерогенів у м’ясі.
Енергетичні батончики
Необхідні спортсменам, яким треба швидко додати сил. Але якщо ви — не спортсмен, намагайтеся не їсти цих смачних калорійних «бомб».
Фаст-фуд
Недорогий, продається на кожному кроці і дуже смачний. Чому? Завдяки консервантам, трансжирам, солі, цукру, барвникам та іншим хімічним речовинам.
Вироби із борошна
Борошно містить вуглеводи, які різко і сильно підвищують рівень цукру у крові. Це запускає процес виділення великої кількості інсуліну і набору маси тіла. З часом підшлункова залоза «зношується» і вже не може виробляти достатньої кількості інсуліну. Як наслідок, розвивається діабет. Крім того, високий рівень цукру у крові сприяє утворенню сполук, які пришвидшують процеси старіння.
Готові зернові сніданки
Не є настільки корисними, як розповідають у рекламі. Містять цукор, хімічні барвники, консерванти і генетично модифіковані складники. До того ж зерна злаків після обробки втрачають корисні властивості. Спробуйте замінити їх вівсяними пластівцями зі свіжими або сушеними фруктами. Вони теж добре смакують і є корисними для здоров’я.
Соки промислового виробництва
Не вірте великим і блискучим етикеткам, на яких написано «100% вміст фруктів». Часто правда написана дрібними літерами. Соки промислового виробництва містять багато цукру, барвників і стабілізаторів, а більшість корисних речовин втрачаються у процесі пастеризації.
Сіль
Якщо споживаєте багато солі, будете потерпати від високого артеріального тиску та матимете підвищений ризик виникнення серцево-судинних захворювань, які є однією з головних причин смертності у світі.
3,75 г солі на день — цілком достатньо. А от споживання більше 6 г — це вже серйозна загроза для здоров’я.