Передплата 2024 «Добра кухня»

Секс по–українськи

Кожен 20–й українець береже цноту мало не до старості.

Українці не займаються спортом, але займаються сексом — у середньому 108 разів на рік. Такі дані наводить відомий виробник презервативів. Нашим співвітчизникам є чим гордитися. Середньосвітовий показник — 103 статеві акти на рік. За кількістю інтимних побачень українці відстають від лідера рейтингу — греків (138 актів близькості за рік), зате українські чоловіки, яким “злегка” за 30, сексуально активніші за решту європейців.

Поки українські чоловіки розповідають про необхідність систематично займатися коханням, жінки демонструють показову незацікавленість сексом. На запитання київських соціологів “Чи важливий для вас секс?” ствердно відповіли 55% українських чоловіків. А от зізнатися у власній “розпусності” змогли лише 34% жінок.

“У 1996 році на замовлення американських благодійників провели соціологічне дослідження на тему “Здоров'я матері та дитини”. Опитали заміжніх жінок репродуктивного віку — якими засобами контра—цепції користуються, скільки сексуальних партнерів мають, як часто вступають у близькість. Жінки давали відверті відповіді, але тільки тому, що анкетування було анонімним, — каже відомий український соціолог, генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології, д.ф.н. Володимир Паніотто. — Дослідженням сексуальності в Україні ніколи не приділяли великої уваги, на відміну від західних країн, які досі перебувають під впливом засновника психоаналізу Зигмунда Фрейда. Європейцям та американцям важливо знати, як впливає секс на їхнє життя. Українцям — не до сексу. Стримані правила поведінки диктує церква”.

Соціолог визнає: “Церква — не єдиний стримуючий фактор. Спрацьовує радянська ментальність: секс — це щось брудне, непристойне, йому не місце у житті порядного громадянина”.

“Українці поводяться як Портос з роману Олександра Дюма — той носив довгий оксамитовий плащ “не по сезону”, аби ніхто не здогадався, що його прекрасна портупея розшита тільки спереду. Люди говорять одне, а поводяться — по-іншому. Кожен хоче відповідати загальноприйнятим нормам моралі, тому обирає соціальну зважену позицію, — переконаний сексолог, лікар—психотерапевт, психіатр, доцент кафедри психіатрії, медичної психології і сексології НМУ ім. О.О. Богомольця Георгій Селюков. — Поцікавтеся у жонатого, чи спить він із сусідкою. Відповість: “Ні, звичайно!”. А тепер спитайте, чи викликають у нього зацікавлення інші жінки, окрім дружини. Відповідь буде: “Так, звісно”.

“Зустрічаються два приятелі. Один питає другого: “Тискільки разів на тиждень сексом займаєшся?”. Той відповідає: “1—2”. “А я — п'ять”, — хвалиться другий. Прийшов чоловік додому, поскаржився жінці, що ровесник його “обскакав”. Дружина йому на те: “А що тобі заважало сказати, що сім?”. Чоловіки (особливо молоді) часто перебільшують свої здобутки у сексі. Жінки — воліють їх приховувати (навіть якщо опитування анонімне — “замітають сліди” на підсвідомому рівні), — каже сексопатолог Василь Черепанин. — Неформальні стосунки, велика кількість статевих партнерів вважаються здобутком чоловіка і недоліком жінки. В Україні досі немає нормального сприйняття сексуальних стосунків. На Заході, який давно пережив сексуальну революцію, до сексу ставляться нейтрально. Ніхто ж не питає, скільки котлет ви з'їли на обід. Так само ніхто не питає, скільки разів на тиждень займаєтеся сексом, чи маєте коханку. А у нас секс — це спосіб самореалізації, те, що належиться афішувати. Люди легко піддаються впливу оточення. Як почуватиметься цнотливий юнак у колі однолітків, які хизуються своїми сексуальними подвигами? Та буде займатися сексом через “не можу”! Ще якихось 20 років тому стосунки у парі розвивалися поетапно: спочатку ходили за ручки, потім — цілувалися при місячному світлі, обіймалися, пестили одне одного, займалися петінгом. Тепер секс практикують вже на 2—3 побаченні. Секс втратив романтичність і став рутиною”.

Чи займалися коли—небудь сексом?

95% — так

5% — ні

Чи займалися сексом протягом останнього місяця?

54% — так

26% — ні

20% — важко відповісти

Скільки разів мали інтимні зносини протягом останнього місяця?

42% — не хочу відповідати

19% — не пам’ятаю

9% — 1—2

6% — 8—10

6% — 3—4

6% — 5—7

5% — 11—15

4% — 16—20

3% — більше 20

Коли вперше вступили

у близькість?

32% — це — таємниця

28% — у 16—18 років

20% — у 19—21

10% — важко сказати

5% — у 12—15

5% — у 21—31

Скільки сексуальних партнерів мали протягом останнього року?

54% — одного

29% — не хочу відповідати

13% — жодного

3% — більше одного

1% — не пам’ятаю

Якщо за останній рік мали більше одного партнера, то скільки саме?

68% — 2

22% — 3

6% — 5 і більше

4% — 4*

* Опитування провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС). В анкетуванні взяли участь 2032 повнолітні респонденти зі 110 населених пунктів України та АР Крим.

Суто чоловіча проблема

В Україні кожен третій чоловік середнього віку має ймовірність ризику опинитися на операційному столі з діагнозом: аденома простати. Основні причини — невчасна діагностика, ігнорування симптомів, небажання говорити про проблему, самолікування.

Тому фахівці настійно рекомендують

?Чоловікам після 40 років регулярно, хоча б раз на рік, проходити профілактичний огляд у лікаря—уролога, навіть якщо нічого не турбує.

?Не переохолоджуватися.

?Не перегріватися в гарячій воді і на сонці.

?Не зловживати алкоголем.

?Дотримуватися активного способу життя, зокрема мати регулярне статеве життя.

Схожі новини