Передплата 2024 «Добрий господар»

Риба, фарширована... паразитами

Кожна рибина, яку виловили у ставку, придбали в магазині чи на базарі, може бути інфікована глистами. Як не підчепити заразу?

Дотримуєтеся посту? Тоді без риби — ніяк. Річкова або морська, приготовлена на парі, варена, тушкована, печена у духовці, витримана у маринаді, в’ялена і копчена — страви з риби не наб’ють оскому, навіть якщо готуватимете їх до самого Великодня. Але перед тим як складати рибне меню, добре подумайте, як будете готувати рибу та зберігати її. Наша постійна читачка з Києва придбала на ринку дві свіжі “заморські” рибини. Заплатила за них 90 гривень. Вдома відразу взялася чистити рибу. Жінка пережила справжній шок, коли із риб’ячого черевця на кухонну дошку вивалився... клубок паразитів.

«РИЗИК заразитися глистами існує завжди, — коментує “ВЗ” лікар-паразитолог Наталія Хлібкевич (м. Калуш). — Якщо вживаєте у їжу екзотичні страви східної кухні, приготовлені зі сирої або напівсирої риби; якщо м’ясо, рибу, овочі та фрукти ріжете одним ножем, на одній дошці; якщо не миєте кухонне начиння у теплій проточній воді»...

Фахівець каже: разом зі шматком риби можна проковтнути кількадесят паразитів — китайську двоустку (викликає клонорхоз), широкого стьожка (дифілоботріоз), трематоду, яка селиться у тонкій кишці (нанофієтоз)... Проте є двоє незваних гостей, остерігатися яких треба найбільше.

Опісторхоз

Захворювання викликають опісторхи — глисти, які селяться у коропових (коропах, сазанах, карасях, лящах, линах). Погано піддається лікуванню, оскільки паразит може жити в організмі людини до 20 років та викликати холецистит, панкреатит, гастродуоденіт, уражати серце і нервову систему. Трапляється, що у пацієнта рентген показує пухлину у печінці, а згодом виявляється, що це паразити звили кубло. Діагностується опісторхоз за аналізом калу. Поширена інфекція у Сумській, Харківській, Київській, Чернігівській, Дніпропетровській областях. У світі найбільша кількість спалахів фіксується у Росії (у басейні Волги, Дону, у Пермському краю), Таї-ланді (уражено до 90% населення), Італії, Франції, Голландії і країнах Азії.

Як проявляється? Через 2-4 тижні після вживання риби підвищується температура тіла, починають боліти м’язи та суглоби, нудить, виникає діарея, живіт під ребрами “набухає”.

Анізакидоз

Гельмінти, що викликають це захворювання (личинки круглих черв’яків — нематод), найчастіше селяться у морській рибі (тріскових, окунях, лососевих, а також у кальмарах, восьминогах і креветках). Прикріплюються у шлунку або тонкій кишці (іноді — у стравоході). Діагностувати захворювання можна лише за аналізом крові.

Як проявляється? Інкубаційний період — від 4-6 діб до 7 діб. Типові симптоми — нудота, біль у животі, лихоманка, кропив’янка. Найбільша небезпека полягає у тому, що ці гельмінти можуть провокувати виразки. А де виразка, там і ризик внутрішньої кровотечі...

Як не заразитися глистами?

Практично кожна рибина, виловлена у прісній водоймі, — інфікована паразитами. Та й морська — не така вже й безпечна. Бути впевненим у тому, що крихітні личинки, які ви проковтнете разом із риб’ячим стейком, не перетворяться у велетенських хробаків, можливо лише за однієї умови — якщо риба пройде належну термічну обробку:

— варити її треба протягом 15-20 хв. з моменту закипання;

— смажити — стільки ж (якщо риба велика, її треба розрізати вздовж хребта на шматки, а не смажити цілою);

— рибні запіканки тримати у розігрітій духовці слід не менше 30 хвилин.

Гельмінти бояться холоду. Але “морозити” паразитів доведеться довго:

—при температурі -27°С — 12 годин (у розрахунку на 2 кг риби);

—- 22°С — 18 годин;

—- 16°С — 36 годин;

—- 12°С — три доби;

—- 8°С — тиждень;

—- 4°С — 10 діб.

Не виживають вони і у сольовому розчині. Личинки паразитів гинуть:

—в умовах гарячого посолу (15-16°С) — через 5-9 днів;

—холодного (5-6°С) — через 6-13 днів;

Схожі новини