Рибні смаколики покращать стан шкіри та волосся
Правильне харчування — запорука міцного здоров’я на довгі роки. А уявити правильно складене щотижневе меню без риби складно. Користь риби була відзначена багато століть тому, так до нас дійшла традиція — один день на тиждень обов’язково вживати рибу (знаменитий «рибний день»)
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/510464/ryba.jpg)
Склад і користь риби
Риба — джерело легкозасвоюваного білка (про білки відомо, що з ними пов’язані обмін речовин, скорочення м’язів, здатність рости і розмножуватися, а брак білка в організмі людини негативно позначається на працездатності, опірності організму простудним та інфекційним захворюванням); мікроелементів, вітамінів, але найцінніше в рибі - жир, який складається з поліненасичених жирних кислот (омега 3 і омега 6) і повністю засвоюється організмом.
Перевагою рибного білка є низький вміст сполучних тканин, які представлені, в основному, колагеном, він легко переходить у розчинну форму — желатин (глютин). Завдяки цьому риба легко розварюється, тканини її стають пухкими, легко піддаються впливу травних соків, що забезпечує більш повне засвоєння корисних речовин. Білки риби засвоюються на 93−98%, в той час як білки м’яса — на 87−89%.
Риба і морепродукти мають високу харчову цінність не тільки завдяки білку, а й за рахунок підвищеного вмісту в жирних сортах риби (таких як лосось, сьомга, райдужна форель, скумбрія, оселедець, тунець, сардина) жирних кислот омега-3 і омега-6. Ці поліненасичені жирні кислоти, що мають високу фізіологічну активність, вкрай важливі для міжклітинних процесів, мають протизапальний ефект, скорочують кількість ліпідів у крові (тим самим знижують ризик серцево-судинних захворювань), певною мірою сприяють зменшенню ваги.
Завдяки жирним кислотам у любителів риби, як правило, хороший зір, міцні нерви, низький рівень шкідливого холестерину, здорове серце.
Результати дослідження показали, що люди, які харчуються переважно рибою, а не м’ясом, рідше хворіють на рак товстого кишківника, а в тих країнах, де вживають в їжу багато морепродуктів і риби, тривалість життя значно вища.
Безумовну цінність являє собою риб’ячий жир. Вміст його в різних видах риб коливається від 1 до 20%. Характеризується він насамперед високим вмістом поліненасичених жирних кислот, серед яких лінолева і арахідонова кислоти.
Жир у м’ясі риби зосереджений під шкірою, біля основи плавників, на поверхні внутрішніх органів, у печінці.
Жир більшості риб (особливо жир печінки) поживний і легко засвоюється. Особливо корисний жир печінки палтуса, тунця, тріски. У ньому містяться йод, фосфор, вітаміни, А і D.
Вітамінів під риб’ячою лускою теж достатньо. Там знайдуться вітаміни групи В (не дадуть вам впасти в депресію і поліпшать стан шкіри і волосся), вітамін, А (потрібний для доброго зору), вітамін D (врятує від рахіту в дитинстві і від остеопорозу в старості), вітамін Е (захистить від поганої екології та раннього старіння).
Вся риба багата мікроелементами: калієм, магнієм і особливо фосфором. Вона також є важливим джерелом вітамінів групи В, в печінці багатьох видів риби високий вміст вітамінів A, D, E. Морська риба і морепродукти багаті йодом і фтором. Для приготування страв найкраще використовувати свіжу (не морожену) рибу, в якій вміст білка досить високий, таку як судак, сиг, лосось, сьомга, райдужна форель, тріска.
Ну і, звичайно ж, всі представники «плавникового» сімейства містять цілий набір мікроелементів. Є в них фтор, який зміцнює зуби, калій — нормалізує артеріальний тиск, селен — зміцнить імунітет і врятує від частих перепадів настрою. Зазвичай багата риба і фосфором, який образно називають еліксиром бадьорості. І це не випадково, він необхідний для нормальної роботи клітин центральної нервової системи. Нестача фосфору в організмі викликає швидку втомлюваність, млявість, знижує стійкість людини до різних захворювань. Фосфор необхідний для побудови нервових тканин, його солі також беруть участь у формуванні зубів і кісток, регулюють обмін вуглеводів в організмі. Тому фосфор повинен надходити в організм у достатній кількості. Ним багаті тріска, риб’ячий жир.
Однозначно відповісти на запитання, яка риба, морська чи річкова, корисніша — важко. Річкова — менш калорійна, в ній багато легкозасвоюваного білка. Тоді як в морській більше жирних кислот. Крім того, морська риба — ще й чудове джерело йоду і брому, без яких неможливий нормальний обмін речовин, хороша працездатність і високий інтелект.
Корисні властивості
Варто зазначити, що корисні властивості риби характеризуються наявністю в ній риб’ячого жиру. Як природні ліки риб’ячий жир поповнює запаси вітаміну D, необхідного для засвоєння фосфору і кальцію. Також риб’ячий жир потрібен людям похилого віку. Поліненасичені жирні кислоти, що містяться в риб’ячому жирі, перешкоджають відкладенню холестерину на стінках судин, тому жирна риба — незамінний продукт всіх людей, яким вже за 40 років.
Лікарі рекомендують рибу людям з «проблемною» щитовидною залозою, адже для ендокринної системи вкрай корисний йод, яким багата морська риба.
Цікаво, що у 200 г скумбрії міститься добова доза йоду. У м’ясі прісноводних риб, на відміну від океанічних, йод і бром практично відсутні.
М’ясо риби легко перетравлюється, тому в лікувальному харчуванні за деяких захворювань кишково-шлункового тракту (хронічні гастрити з недостатністю секреції) рекомендується вживати м’ясо нежирної риби, рибні бульйони.
У той же час рибні бульйони протипоказані людям із захворюваннями печінки, нирок і деякими хворобами серця. Не рекомендуються рибні бульйони і літнім людям.
Для людей з хворою печінкою особливо корисні тріска, сайда, пікша, навага, щука, лящ у відварному вигляді, оскільке таке м’ясо має ніжну консистенцію і не утруднює процесу травлення.
Ракоподібні та дрібні екземпляри риб не тільки смачніші, а й більш цінні: вони особливо багаті кальцієм і фосфором, дрібна риба багата ще й фтором, добре захищає зуби від псування.
Страви з риби широко використовують у дієтичному харчуванні. Рибну дієту лікарі рекомендують за ожиріння.
До того ж, порівняно з м’ясом, риба менш калорійна, а тому її без побоювання можна їсти навіть тим, хто хоче скинути зайву вагу і при цьому отримати масу корисних речовин. Для цього включайте у своє меню рибу нежирних сортів, таких як тріска, минтай, сайда, путасу, щука, макрурус, хек.
Якщо зайві кілограми вас не лякають і ви любите рибу більш жирних сортів, ваше меню приємно урізноманітнять страви зі скумбрії, вугра, палтуса, осетрових. У цих видах риби міститься до 8% жиру. Існує і третя категорія — із середнім вмістом жиру, до неї належать судак, ставрида, горбуша, тунець, короп, зубатка, форель.
Застереження!
Мало хто знає, але риба здатна приносити не тільки користь. Іноді її вживання може завдати шкоди. Так, наприклад, річкова риба часто стає джерелом зараження різними паразитами, особливо, якщо вона неправильно приготовлена, погано зварена або просмажена. У морських видів риби завжди видаляють голову і не вживають її в їжу. Саме в голові відкладаються шкідливі речовини, присутні у воді.
Також м’ясо риби, що водиться в екологічно забруднених водоймах, може містити токсичні речовини, розчинені у воді.
Варто пам’ятати, що риба належить до продуктів, які швидко псуються. Купувати необхідно лише свіжу або свіжоморожену рибу, заготовлену в промислових умовах.
До того ж деякі люди страждають від алергічних реакцій — їм вживати рибу протипоказано.
Підготувала Галина Вербицька.