Передплата 2024 «Добра кухня»

Риба для прикорму малюка: яка, коли й скільки

Початок прикорму дитини — важлива стадія у розвитку малюка, і вибір першої їжі повинен бути ретельно продуманий. Риба — один із найкращих продуктів для доповнення дитячого раціону, оскільки вона містить багато корисних речовин, таких, як білки, вітаміни та мінерали, фосфор, який необхідний для засвоєння кальцію. До складу продукту також входять вітаміни D і А. Розібратися у тонкощах вибору риби для прикорму малят допоможе педіатр Владислава Бондаренко

Проте важливо знати, яку рибу можна давати дитині першою.

Перш за все, необхідно зважа­ти на вік дитини. Зазвичай при­корм розпочинають у віці 6 міся­ців, і в цей період дитина готова до споживання нових продуктів, включаючи рибу. Проте риба — високоалергенний продукт, тому його рекомендують вводити в меню малюка не раніше ніж у 12 місяців, хоча мікродози можна пробувати з 7−8 місяців. Адже не слід забувати, що кожна дитина унікальна, тому краще зверну­тися до педіатра або дитячого дієтолога, щоб отримати пораду щодо того, коли і як вводити рибу в раціон малюка.

Другим важливим фактором є вид риби. Краще починати з білого м’яса риби, такої, як тила­пія, тріска або окунь. Вони мають м’яке ніжне м’ясо, яке дитина легко з'їдає з низьким ризиком алергічних реакцій.

Безпечні види риби

Скумбрія (тихоокеанська), раки, горбиль сріблястий (атлан­тичний), оселедець (тихоокеан­ський), минтай, гребінець (з 12 міс.), креветки (свіжі), морський язик, кальмари, тилапія, путасу, сардини, лосось.

Оселедець є безпечною та поживною рибою, але в нас май­же неможливо знайти свіжий. Зазвичай у магазинах продають консервований оселедець з ве­ликим вмістом Na або копчений. А цього дітям не рекомендова­но.

Уникайте атлантичного осе­ледця, оскільки він може мати високий рівень шкідливих ток­синів. Віддавайте перевагу тихо­океанському.

Менш безпечні

Баррамунді (вирощений), сом, сібас, короп, тріска, краб (через натрій), камбала, хек, палтус, північноамериканський омар, золотистий дорадо, ке­фаль, окунь, риба-соболь.

Небезпечні

Баррамунді (дикий), сібас ди­кий, ікра, чилійський морський окунь, королівська скумбрія, мар­лін, акула, креветки (заморожені), іспанська скумбрія, осетр, риба-меч, тунець (ахі, альбакор, бла­китний, великоокий, жовтоперий).

Пам’ятка для батьків!

Ніколи не давайте дитині ма­риновану, слабосолону, копчену рибу або заморожені рибні кот­лети-напівфабрикати, оскільки вони містять надто багато солі та консервантів для збереження смаку та вигляду. Не нехтуйте ре­комендаціями з обирання риби для малюка, адже окремі види риб мають природний високий вміст натрію та ртуті, наприклад, тунець.

Для малюка рибу готуйте на парі або ж просто відваріть. Зна­йомити дитину з новим продук­том слід обережно, починаючи з 1 ложечки пюре, згодом можете готувати пудинги, тюфтельки, котлетки. Риба має бути дуже до­бре оброблена, без кісточок, які ви попередньо мусите вибрати. Дитині достатньо їсти рибу двічі на тиждень. Об'єм порції зале­жить від віку дитини:

  • 6 місяців — 1 рік: немає фік­сованого об'єму, мікродози;
  • 1−3 роки ~ 30 г;
  • 4−7 років ~ 60 г;
  • 8−10 років ~ 90 г;
  • старші за 11 років ~100−120 г.

Записала Олеся Коваль.

Схожі новини