Риба для прикорму малюка: яка, коли й скільки
Початок прикорму дитини — важлива стадія у розвитку малюка, і вибір першої їжі повинен бути ретельно продуманий. Риба — один із найкращих продуктів для доповнення дитячого раціону, оскільки вона містить багато корисних речовин, таких, як білки, вітаміни та мінерали, фосфор, який необхідний для засвоєння кальцію. До складу продукту також входять вітаміни D і А. Розібратися у тонкощах вибору риби для прикорму малят допоможе педіатр Владислава Бондаренко
Проте важливо знати, яку рибу можна давати дитині першою.
Перш за все, необхідно зважати на вік дитини. Зазвичай прикорм розпочинають у віці 6 місяців, і в цей період дитина готова до споживання нових продуктів, включаючи рибу. Проте риба — високоалергенний продукт, тому його рекомендують вводити в меню малюка не раніше ніж у 12 місяців, хоча мікродози можна пробувати з 7−8 місяців. Адже не слід забувати, що кожна дитина унікальна, тому краще звернутися до педіатра або дитячого дієтолога, щоб отримати пораду щодо того, коли і як вводити рибу в раціон малюка.
Другим важливим фактором є вид риби. Краще починати з білого м’яса риби, такої, як тилапія, тріска або окунь. Вони мають м’яке ніжне м’ясо, яке дитина легко з'їдає з низьким ризиком алергічних реакцій.
Безпечні види риби
Скумбрія (тихоокеанська), раки, горбиль сріблястий (атлантичний), оселедець (тихоокеанський), минтай, гребінець (з 12 міс.), креветки (свіжі), морський язик, кальмари, тилапія, путасу, сардини, лосось.
Оселедець є безпечною та поживною рибою, але в нас майже неможливо знайти свіжий. Зазвичай у магазинах продають консервований оселедець з великим вмістом Na або копчений. А цього дітям не рекомендовано.
Уникайте атлантичного оселедця, оскільки він може мати високий рівень шкідливих токсинів. Віддавайте перевагу тихоокеанському.
Менш безпечні
Баррамунді (вирощений), сом, сібас, короп, тріска, краб (через натрій), камбала, хек, палтус, північноамериканський омар, золотистий дорадо, кефаль, окунь, риба-соболь.
Небезпечні
Баррамунді (дикий), сібас дикий, ікра, чилійський морський окунь, королівська скумбрія, марлін, акула, креветки (заморожені), іспанська скумбрія, осетр, риба-меч, тунець (ахі, альбакор, блакитний, великоокий, жовтоперий).
Пам’ятка для батьків!
Ніколи не давайте дитині мариновану, слабосолону, копчену рибу або заморожені рибні котлети-напівфабрикати, оскільки вони містять надто багато солі та консервантів для збереження смаку та вигляду. Не нехтуйте рекомендаціями з обирання риби для малюка, адже окремі види риб мають природний високий вміст натрію та ртуті, наприклад, тунець.
Для малюка рибу готуйте на парі або ж просто відваріть. Знайомити дитину з новим продуктом слід обережно, починаючи з 1 ложечки пюре, згодом можете готувати пудинги, тюфтельки, котлетки. Риба має бути дуже добре оброблена, без кісточок, які ви попередньо мусите вибрати. Дитині достатньо їсти рибу двічі на тиждень. Об'єм порції залежить від віку дитини:
- 6 місяців — 1 рік: немає фіксованого об'єму, мікродози;
- 1−3 роки ~ 30 г;
- 4−7 років ~ 60 г;
- 8−10 років ~ 90 г;
- старші за 11 років ~100−120 г.
Записала Олеся Коваль.