Передплата 2024 «Добре здоров’я»

П’янке сузір’я вин «Масандри»

У передмісті Ялти зберігається одна з найбільших у світі винних колекцій

Одна з візиток Криму — якісні вина. Якщо хочете не лише спробувати хороше вино, а й подивитися, як його роблять, їдьте в один із районів Ялти, Масандру, де розташовані винні погреби заводу «Масандра». Тут зможете за 50-150 грн. (залежно від кількості приміщень, які відвідуєте, та дегустацій) взяти тур по підвалах, які понад століття зберігають чарівні ароматні трунки. У холодний зимовий вечір солодке кріплене вино (80% вин заводу саме такі) зігріє і звеселить. Комплекс у кінці 1990-х відреставрували, тому все виглядає дуже гарно. Щорічно ці погреби відвідують понад 50 тис. туристів із України та світу.

Будівництво винного підвалу в Масандрі розпочав у 1894-му російський князь Лев Голіцин. Це був перший у Росії підземний винний завод тунельного типу для виробництва столових і десертних вин. Вартість будівництва сягнула значної на той час суми — мільйона царських рублів. Це зараз близько восьми мільйонів доларів.

«Під шепіт троянд і олеандрів горить сузір’я Масандри...»

Екскурсія починається із зали, в якій на стінах — цитати про вино: «Не пропивай ти розуму, а пий у міру. Не стань притулком пристрастей низьких, аби вино тебе не занапастило. У хмелі ти не ображай людей», — писав Омар Хайям. «Добре вино — для здоров’я існує. Хто його п’є, той довго живе», — каже угорська приказка. «Під шепіт троянд і олеандрів народжується особливий світ. Горить сузір’я Масандри ось другу уже сотню літ», — сказав поет Василь Риков.

Далі потрапляю на виставку старих посудин, у яких древні греки та подальші винолюби зберігали брунатний трунок і різний виноробний інвентар. Ці амфори знайдено біля узбережжя Криму. Гадаю, це перший поверх заводу, але помиляюся — четвертий. Три поверхи внизу — видовбані у скелі. Запах постійно лоскоче ніздрі... Довгі тунелі зі слабким світлом, адже світло теж впливає на вино.

Головний підвал «Масандри» видов-бали у 1898-му. Це сім тунелів. Довжина кожного — 150 м, ширина — п’ять метрів. Тунелі розходяться віялом від центральної галереї. У них завжди стала температура — 10-12 градусів за Цельсієм — найкраща для витримки вина. Напій богів спочатку зберігають три роки у гігантській дубовій бочці, і лише після цього переливають у пляшки.

Сухе вино «насухо» вибродило

Екскурсовод розповідає, як раз на кілька років у величезні дубові бочки у протигазах та хімзахисті спускаються працівники, які чистять їх від осаду. Від випарів у бочці людина вмить очманіє і впаде. Дізнаюся, що таке ординарне вино — без витримки, простояло в бочці не менш як три місяці. Це зазвичай дешеве вино, що не вирізняється високою якістю. «Масандра» таких не робить. А сухим вино називається тому, що в ньому «насухо» (повністю) вибродив цукор. Масандрівські вина переважно кріплені та лікерного типу.

Дізнаюся, що кожен день можна випивати до двохсот мілілітрів натурального вина, бажано червоного і під час їди. Саме така доза дозволяє активізувати захисні функції організму, вбиває холестерин і очищує судини. Так роблять, до прикладу, на півдні Франції. Тому там низький відсоток серцево-судинних захворювань.

У підвалах «Масандри» зберігають понад 400 тис. пляшок колекційного віт-чизняного і зарубіжного вина понад 700 сортів. Вік деяких — понад 230 років. Колекція вин «Масандри», близько 1 млн. пляшок — друга за величиною у світі після підвалів Кріково, що під Кишиневом. Підвали «Масандри» занесено в 1998-му до Книги рекордів Гіннесса. На той час вони були найбільшими у світі. «Масанд-ра» — одне з найбільших підприємств Європи з вирощування винограду та виробництва високоякісних марочних вин. По всьому Південному березі Криму, від Феодосії до Судака, тягнуться гектари масандрівських виноградників. До «Масандри» належать дев’ять заводів первинного і вторинного виноробства (збір винограду і первинна витримка у бочках) та три самостійні заводи. Успішний комплекс належить державі і не підлягає приватизації як національне надбання країни. «Масандра» — найстаріше винне підземне сховище України.

Вино для королеви Єлизавети

Під час антиалкогольної кампанії в СРСР «Масандру» врятуволо втручання українських керівників, зокрема тодішнього першого секретаря КПУ Володимира Щербицького. Під час нацистської окупації СРСР не встиг вивезти усю колекцію вин. Тож працівники замурували вхід у підвал, а нацистам ніхто з місцевих так і не здав, по якому скарбу вони топчуться. Найдорожче старе вино «Масандри» — «Херес де ля Фронтера» урожаю 1775 року. Пляшку такого на аукціоні «Сотбіс» продали кілька років тому за 50 тис. дол.!

На міжнародних конкурсах масандрівські марочні вина отримали понад 200 медалей. Найвідоміше масандрівське вино “Мускат білий Червоного каменя” двічі визнано на міжнародних конкурсах найкращим вином у світі. Його дуже любить британська королева Єлизавета ІІ, якій щороку у 1960-их висилали 200-літрову бочку цього чарівного трунку.

Портвейни витримують від трьох до п’яти років

Загальна ємність бочкової витримки заводу — 350 тис. декалітрів виноматеріа-лів. У кожному тунелі бочки укладені в три яруси партіями. У кожній партії 50-60 бочок одного виду вина. На першій бочці наклеєно паспорт, в якому вказується назва вина, рік урожаю, постачальник, кількість літрів і характеристики вина. Протягом кількох років бочкової витримки працівники заводу періодично проводять з вином різні операції: переливання, доливання, обклеювання, фільтрацію. Приміщення «оперезані» системою скляного винопроводу, який іде крізь усі цехи. Його протяжність понад 20 км.

У середньому підвалі витримують переважно марочні портвейни. У підвалі — близько 450 величезних бочок ємністю від восьми до 15 тис. літрів кожна. Загальна ємність підвалу — 600 тис. декалітрів. Портвейни витримують від трьох до п’яти років за середньої температури 16-18 градусів. Цей складний багаторічний трудомісткий процес дозволяє молодому вину сформуватися і визріти, тобто отримати статус якісного вина.

Галереї для багаторічної пляшкової витримки вин займають два нижні поверхи Головного підвалу. Князь Голіцин заклав у проект підземного заводу в Масандрі вісім малих і одну велику галереї з кам’яними нішами для вин. У кожній ніші понад 500 пляшок, а загальна площа енотеки (винної колекції) розрахована на 1 млн. пляшок. У колекції зібрано вина найбільших виноробних країн- — Франції, Іспанії, Італії, Німеччини та Португалії. Але основна кількість — масандрівські вина. Щорічно у колекцію «Масандри» закладається від 30 до 70 тис. нових пляшок.

Схожі новини