Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чому ми сивіємо…

Як правило, сивина починає проявлятися з віком під впливом різних факторів (внутрішніх). Сиве волосся свідчить про те, що вироблення так званого меланіну — порушена. Меланін міститься у волоссі, шкірі, тканинах, сітківці ока

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Коли скорочується вироблення природного темного пігменту, структура волосся змінюється, на коренях починає проявлятися сивина. На появу цього явища може вплинути як одиничний фактор, так і повний комплекс причин, з якими необхідно ознайомитися для того, щоб зрозуміти саму суть проблеми і убезпечити себе від ризику «старіння» волосся.

1. Генетика. Якщо волосся на коренях почало сивіти вкрай рано, спробуйте звернутися по відповідь до своїх сімейних коренів. Можли­во, ви генетично успадкували це від батьків.

2. Нестача вітаміну В12, який посилює синтез білків та сприяє їх накопиченню. Білки, своєю чергою, забезпечують здоровий ріст волос­ся і допомагають утримуватися ме­ланіну в цибулині волосини. Вони також забезпечують здоровий ріст нігтів.

3. Стрес. Відомо багато випад­ків різкої появи сивини внаслідок сильного емоційного потрясіння, важкої психологічної травми, шоку. Стрес можна назвати «емоційним вірусом», оскільки в такому стані організм витрачає безліч ресурсів і вітамінів, а це згубно впливає не тільки на колір вашого волосся, а й на весь організм.

4. Існує думка, що волосся по­чинає ставати сріблястим через використання гарячої води, якою миють голову. За певних умов миття голови гарячою водою справді може згубно позначитися на здоров'ї шкі­ри голови і волосся в цілому, однак медицина не підтверджує факту впливу високої температури води на прояв сивини.

5. Часте фарбування. Вважа­ється, що на появу сивини можуть вплинути мікроелементи, які міс­тяться у фарбі для волосся, такі, як ацетилецилтетраметил — тетралин і парафенілендіамін. Ці елементи шкодять шкірі голови і провокують появу сивого волосся.

6. Сивина у жінок, на відміну від чоловіків, може виникнути внаслідок дисфункції гормонів.

7. Холод. Нехтування головним убором у зимовий час викликає по­рушення мікроциркуляції шкіри го­лови. Чим це загрожує - напевно, самі розумієте.

8. Також причиною появи сиви­ни у чоловіків і жінок можуть бути захворювання щитовидної за­лози, яка відповідає за вироблення гормонів.

9. Термічні пошкодження. Ре­гулярне використання щипців, фе­нів, плойки також призводить до появи сивини.