Передплата 2024 «Добрий господар»

Сконструював… авто-канапу

На ній і відпочивати можна, і на роботу їздити!

Винахідник Аркадій Фішман та його диво-канапа. Фото “Суспільне”
Винахідник Аркадій Фішман та його диво-канапа. Фото “Суспільне”

Неймовірну річ нещодавно побачили перехожі у Заліщиках на Тернопільщині. Вулицями міста гасав… диван! Самохідні меблі викликали у місцевих жителів фурор… Винахідником автоканапи виявився переселенець зі Слов’янська Аркадій Фішман.

Війна змусила його покинути рідний дім й перебратися туди, де більш-менш спокійно. Оскільки любить конструювати, з собою взяв деякі інструменти та обладнання. Так і вийшов з-під його рук саморобний диван-машина.

Цікаво, що його попередником було гігантське моноколесо. На ньому, зізнався Аркадій журналістам, могло вміститися одночасно двоє людей. Однак таку велику конструкцію взяти з собою в дорогу винахідник не зміг, тож прихопив лиш деталі, щоб потім створити ще щось не менш унікальне й захопливе.

— Якщо хтось думає, що я на колеса поставив реальні меблі, то він помиляється, — зізнається Аркадій Фішман. — Справжній диван для моєї задумки не підходив через свої габарити. Тож я взяв дошки і збив з них канапу.

Канапа вийшла доволі великою — два метри завдовжки та 80 сантиметрів завширшки. Винахідник оббив її блакитною тканиною, прилаштував колеса, двигун, акумулятори й виїхав у люди. Довкола усі охали та ахали. І особливо цікавилися, чи вже зареєстрував винахідник свою машину, і де номерний знак. Майстер тільки усміхався. Бо ж диван розганяється лише до 10 кілометрів на годину. Це вдвічі менше, ніж звичайний електросамокат. Отож канапу реєструвати не потрібно.

На жаль, шалена популярність зіграла з диваном злий жарт. І після недовгої експлуатації він загримів на ремонт. Так усі поспішали проїхатися на самохідній канапі, що не витримала… Однак, сподівається винахідник, після ремонту його автомеблі знову стануть на колеса й ще довго послужать.

Тим часом інший винахідник саме завдяки дивану на колесах свого часу став знаменитим на увесь світ. Це британець Едвард Чайна. Він створив не просто ліжко на колесах, яке саме мандрує, а найшвидший диван у світі. Його досягнення — 140 кілометрів на годину — навіть вписане у Книгу рекордів Ґіннесса.