Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Для військових — мед з евкаліптом, від «ракетної тривоги» — ефірна олія

Які ароматичні олії використовувати від стресу та як себе збадьорити після недоспаних ночей через повітряні тривоги?

Людмила Єпішина. Фото авторки
Людмила Єпішина. Фото авторки

А ви знали, що ароматичні олії можна додавати не лише в аромадифузор чи для лікувальних інгаляцій, а й кілька крапель у воду, якою миєте підлогу в квартирі чи офісі. Таке прибирання збалансує аромат та енергію приміщення, продезінфікує поверхні. Сьогодні аромаолії - значно більше, ніж рідина з темної аптечної пляшечки: витягують військових, які повернулися «з нуля», з депресії, цивільним допомагають тонізуватися на роботі після недоспаних ночей внаслідок ракетних тривог.

Для львів‘янки Людмили Єпішиної аромаолії - стиль життя. Людмила — ароматолог-практик. Понад десять років застосовує ефірні олії та засоби на їх основі (креми, лосьйони, скарби для тіла) для оздоровлення і профілактики. Жінка працювала бухгалтером на одній з фірм Львова. Та материнство змінило її стиль життя і відкрило колоритний світ аромаолій.

«Діти змінили мої життєві пріоритети»

«Я виховую троє дітей: вони у мене рік за роком, — розповідає Людмила для „ВЗ“. — Діти змінили мої життєві пріоритети. Коли постало питання виходу з декрету, зрозуміла, що не хочу повертатися в бухгалтерію. Почала займатися розмитненням австрійського інженерного обладнання. Діти ходили в садочок, тож проблема багатьох мам — хвороби діток. Два дні в садочку — два тижні вдома… Знала напам’ять стандартний перелік ліків від педіатра. Це було ходіння по колу, бо діти хворіли знову».

Людмила Єпішина прочитала чимало книг про альтернативні способи оздоровлення дітей від застуд. Звернула увагу на олію чайного дерева — універсальні ліки широкого спектра дії. Її називають гігантом в сфері ароматів. Та перший млинець був глевкий. Ефірну олію чайного дерева жінка придбала в аптеці за копійки. Діти вдихали аромат в кімнаті з аромадифузора, в сина раптом трапився бронхоспазм. Це була реакція на дешеву ефірну олію. Людмила відмовилася від ідеї лікувати дітей ароматами. Згодом жінка познайомилася з лікаркою, яка використовувала дорогі олії, а не аптечний мас-маркет.

«Ти не ті ефірні олії використовуєш, — сказала мені лікарка. — Перейшла на професійні засоби, так допомогла дітям. Робила їм інгаляції з ефірними оліями. Дехто олії купує спеціально для того, щоб мити підлогу. Наприклад, олія м’яти енергетично очищує простір. Достатньо кількох крапель. Додають не лише у воду для миття підлоги, а й у прання, на етапі полоскання. Я тримаю в шафі використані пляшки з-під ефірних олій, аби був гарний аромат білизни».

«Моя місія донести цінність „ліків з Божої аптеки“, аби якомога більше людей почали цікавитися і використовувати їх собі на допомогу, — продовжує розмову Людмила. — Ефірні олії - безпечна альтернатива багатьом хімічним засобам».

Як заспокоїтися після ракетних ударів, поганих новин з фронту?

У перші місяці війни чимало українців «присіли» на заспокійливі, але мало хто знає, каже моя співрозмовниця, що такі таблетки часто викликають печію. Після заспокійливих багато українців лікували гастрорефлюкс…

Є 28 способів застосування ефірних олій. Ванни, інгаляції, масаж, компреси — найпоширеніші. При панічній атаці Людмила Єпішина радить олію лаванди, евкаліпту, апельсину, неролі. Найпростіший спосіб — вдихати з пляшечки, або придбати спеціальний аромадифузор. Ще один спосіб — кілька крапель олії крапнути на спонж спеціального аромаброслету-дифузору. На вигляд це брендовий браслет, схожий на вишуканий годинник. А за функціональністю — аромадифузор, який носиш з собою впродовж дня.

Браслет-аромадифузор, аби заспокійливий чи тонізуючий аромат носити з собою упродовж дня.
Браслет-аромадифузор, аби заспокійливий чи тонізуючий аромат носити з собою упродовж дня.

При безсонні допоможе лаванда (1−2 каплі капнути на подушку). Якісний ефір не жирний та не залишає плям. Випарується без сліду на подушці. Також допоможе олія апельсина — 1−2 каплі в мед, чи у теплий чай. Можна додавати в аромодифузор і розпилювати перед сном.

«Допоможуть теплі ванни (температура не більше 37 градусів) з цими ефірними оліями, — каже Людмила. — Перед додаванням у воду олію розмішати з однією столовою ложкою соди, або жирними вершками (10−15%): 5−10 капель ефірних олій на ванну. Для тонусу і бадьорості підійде лимон, мʼята, розмарин, чебрець, ефірні композиції Get up, евкаліпт. При стресах, депресії, тривожності - рожеве дерево, меліса, жасмин, ладан, лаванда».

Олія щастя — апельсинова. Додає наснаги, відкриває книгу спогадів з дитинства. Багато хто аромат апельсинової олії асоціює з новорічними святами та подарунками. Людмила каже, завдяки запаху можна згадати свій емоційний стан під час ситуації, яка трапилася з людиною кілька років тому. Можна поринути в позитивну і негативну емоцію. У психології ароматів є приклади, коли доросла жінка мала алергію на ефірну олію м’яти. З’ясувалося, що в дитинстві вона часто конфліктувала з бабусею. А бабуся постійно вдома пила Корвалол… У дорослому житті жінка отримала відразу до запаху, який асоціювався з конфліктною бабцею.

«Всі ефірні олії запускають механізм саморегуляції в нашому організмі. Наприклад, ефірна олія апельсина знижує тиск, але ніколи не знизить його нижче вашої фізіологічної норми. Правильніше буде сказати — нормалізує тиск», — каже моя співрозмовниця.

Підтримка психоемоційного стану захисників

У час війни «дари природи» рятують від депресії не лише цивільних, а й військових. Людмила Єпішина показує мед для фронту. В нього додають кілька крапель різних ефірних олій — м’яти, евкаліпту, лимону, апельсину. Для заспокоєння та для життєвого балансу.

«Це не лише смачна суміш для зміцнення імунітету, а ще й підтримка психоемоційного стану наших захисників, — каже. — Якщо хтось бажає долучитися свіжим медом, у вдячність подарую мініверсію готового аромомеду. Медові суміші відправляємо захисникам на передову».

Людмила Єпішина показує мед з цілющими аромаоліями для військових на передовій.
Людмила Єпішина показує мед з цілющими аромаоліями для військових на передовій.

Скільки кілограмів лимонів у маленькій пляшечці ефірної олії?

Чому ефірні олії такі дорогі? В середньому за пляшку треба викласти з гаманця півтори-три тисячі гривень.

«Така ціна виправдана, олії є повністю натуральними. У пляшечці олія в тому виді, що і в рослині, — пояснює Людмила Єпішина. — Вони концентровані, для отримання ефекту зазвичай достатньо 1−2 краплі. Для виготовлення одного літра ефірної олії лимона необхідно 200 кілограмів шкірки (в одному лимоні приблизно 15 грамів цедри). З цього виходить і вартість ефірної олії. Порахуйте скільки коштує кілограм лимонів».

Схожі новини