Жимолость знизить кров’яний тиск та полегшить головні болі
Жимолость — поширений чагарник, плодами якого є соковиті, ароматні і смачні ягоди. Існує безліч видів жимолості, але корисними властивостями для здоров’я людини наділена тільки жимолость їстівна. Ягоди жимолості - чудовий за смаковими і цілющими властивостями продукт, що володіє багатим вітамінно-мінеральним складом
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/513262/zhymolost.jpg)
Перші ягоди з’являються вже в кінці травня, і вони продовжують рости аж до кінця серпня. Плодючість ягоди дивує. Але ще більше дивують корисні властивості, якими наділена жимолость. Саме вони роблять ягоду унікальною.
Хімічний склад
До складу плодів жимолості входять вітаміни груп B, Р, а також C, A, фруктоза, глюкоза, органічні кислоти і багато інших корисних речовин.
Вітаміну С не менше, ніж у лимоні і полуниці, за кількістю мінералів з жимолостю мало яка ягода може змагатися. В ягодах цієї рослини містяться калій і алюміній, велика кількість фосфору, магнію і кальцію, а також йод, мідь і марганець.
Цікаво, що на остаточний склад жимолості впливає територія, на якій побутує рослина. Якщо жимолость виросла у сухому і спекотному кліматі, зменшиться її кислотність, зате збільшиться вміст цукрів, фарбувальних і дубильних речовин, від чого ягоди стануть більш гіркими. Прохолодні і вологі умови підвищують кислотність та кількість вітамі-ну C. Плоди рослини, вирощені у помірно-континентальному кліматі, також містять більше вітаміну С і моносахаридів.
Корисні та лікувальні властивості
Народна медицина протягом декількох століть використовує жимолость для лікування безлічі захворювань.
Одне з найбільш головних достоїнств жимолості - вона знижує кров’яний тиск і полегшує викликані ним головні болі. Ягоди рослини показані за частих носових кровотеч.
Свіжі ягоди жимолості є чудовим освіжаючим засобом, жменя ягід, з'їдених у спеку, прекрасно тонізує і освіжає.
Особливо корисна жимолость у боротьбі з проблемами серцево-судинної системи, в тому числі у випадках недокрів'я, гіпертонії і атеросклерозу.
Завдяки тому, що до складу ягоди входить величезна кількість мінералів і вітамінів, вона здатна виконувати важливу функцію — підвищувати імунітет. Завдяки регулярному вживанню ягід можна забути про часті застуди, ГРЗ, нежить, бронхіт.
Свіжі ягоди можна використовувати як засіб для профілактики і лікування цинги та малярії. Жимолость благотворно діє на роботу печінки і жовчного міхура.
Жимолость активно застосовують для лікування гастриту, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки. Ягоди рослини володіють протизапальними, терпкими і сечогінними властивостями. Відвари плодів жимолості синьої рекомендують приймати для зміцнення пам’яті.
Завдяки антисептичним і протизапальним властивостям жимолость виліковує ангіни, інші запальні процеси у верхніх дихальних шляхах. У жимолості містяться речовини антоціани, які разом з пектином виступають в ролі антиоксидантів: подовжують життя клітин і запобігають їх переродженню у злоякісні.
Ягоди і сік рослини благотворно діють на зір (знижують навантаження на кровоносні судини очей і не дозволяють розвинутися глаукомі).
Мало хто знає, що жимолость здатна швидко знижувати підвищену температуру. Її можна використовувати як натуральний жарознижувальний засіб тоді, коли не можна давати лікарські препарати на основі парацетамолу.
Жимолость не втрачає своїх лікувальних якостей і після нетривалої термічної обробки. Завдяки високому вмісту пектинів, дубильних речовин і органічних кислот плоди рослини мають протисклеротичну дію на організм. Включення їх у щоденний раціон збільшує секрецію шлункового соку, зміцнює стінки кровоносних судин, виводить з організму солі важких металів.
Великий вміст вітамінів дозволяє використовувати жимолость для відновлення після тривалих хвороб і в дієтичному харчуванні. В одному горнятку свіжозібраних або заморожених ягід міститься денна норма заліза і вітамінів групи В.
Жимолость використовують у косметології. Адже це ідеальний засіб проти будь-яких запалень. Навіть екзему і псоріаз може перемогти жимолость. І, звичайно, вона може впоратися з такою проблемою, як вугрі або прищі.
Протипоказання
Надмірне вживання цих ягід може викликати шкірні висипання, м’язові спазми і розлади шлунка у дітей.
Підготувала Галина Вербицька.