Передплата 2024 ВЗ

Жимолость знизить кров’яний тиск та полегшить головні болі

Жимолость — поширений чагарник, плодами якого є соковиті, ароматні і смачні ягоди. Існує безліч видів жимолості, але корисними властивостями для здоров’я людини наділена тільки жимолость їстівна. Ягоди жимолості - чудовий за смаковими і цілющими властивостями продукт, що володіє багатим вітамінно-мінеральним складом

Перші ягоди з’являються вже в кінці травня, і вони продовжують рости аж до кінця серпня. Пло­дючість ягоди дивує. Але ще біль­ше дивують корисні властивості, якими наділена жимолость. Саме вони роблять ягоду унікальною.

Хімічний склад

До складу плодів жимолості входять вітаміни груп B, Р, а також C, A, фруктоза, глюкоза, органічні кислоти і багато інших корисних речовин.

Вітаміну С не менше, ніж у лимоні і полуниці, за кількістю мінералів з жимолостю мало яка ягода може змагатися. В ягодах цієї рослини містяться калій і алю­міній, велика кількість фосфору, магнію і кальцію, а також йод, мідь і марганець.

Цікаво, що на остаточний склад жимолості впливає терито­рія, на якій побутує рослина. Якщо жимолость виросла у сухому і спекотному кліматі, зменшиться її кислотність, зате збільшиться вміст цукрів, фарбувальних і ду­бильних речовин, від чого ягоди стануть більш гіркими. Прохо­лодні і вологі умови підвищують кислотність та кількість вітамі-ну C. Плоди рослини, вирощені у помірно-континентальному клі­маті, також містять більше вітамі­ну С і моносахаридів.

Корисні та лікувальні властивості

Народна медицина протягом декількох століть використовує жимолость для лікування безлічі захворювань.

Одне з найбільш головних до­стоїнств жимолості - вона знижує кров’яний тиск і полегшує викли­кані ним головні болі. Ягоди рос­лини показані за частих носових кровотеч.

Свіжі ягоди жимолості є чудо­вим освіжаючим засобом, жменя ягід, з'їдених у спеку, прекрасно тонізує і освіжає.

Особливо корисна жимолость у боротьбі з проблемами серце­во-судинної системи, в тому числі у випадках недокрів'я, гіпертонії і атеросклерозу.

Завдяки тому, що до складу ягоди входить величезна кількість мінералів і вітамінів, вона здат­на виконувати важливу функцію — підвищувати імунітет. Завдяки регулярному вживанню ягід мож­на забути про часті застуди, ГРЗ, нежить, бронхіт.

Свіжі ягоди можна використо­вувати як засіб для профілактики і лікування цинги та малярії. Жимо­лость благотворно діє на роботу печінки і жовчного міхура.

Жимолость активно застосо­вують для лікування гастриту, ви­разки шлунка і дванадцятипалої кишки. Ягоди рослини володіють протизапальними, терпкими і сечогінними властивостями. Від­вари плодів жимолості синьої ре­комендують приймати для зміц­нення пам’яті.

Завдяки антисептичним і про­тизапальним властивостям жи­молость виліковує ангіни, інші запальні процеси у верхніх ди­хальних шляхах. У жимолості міс­тяться речовини антоціани, які разом з пектином виступають в ролі антиоксидантів: подовжують життя клітин і запобігають їх пере­родженню у злоякісні.

Ягоди і сік рослини благотвор­но діють на зір (знижують наван­таження на кровоносні судини очей і не дозволяють розвинутися глаукомі).

Мало хто знає, що жимолость здатна швидко знижувати підви­щену температуру. Її можна вико­ристовувати як натуральний жа­рознижувальний засіб тоді, коли не можна давати лікарські препа­рати на основі парацетамолу.

Жимолость не втрачає своїх лікувальних якостей і після не­тривалої термічної обробки. За­вдяки високому вмісту пектинів, дубильних речовин і органічних кислот плоди рослини мають про­тисклеротичну дію на організм. Включення їх у щоденний раціон збільшує секрецію шлункового соку, зміцнює стінки кровоносних судин, виводить з організму солі важких металів.

Великий вміст вітамінів дозво­ляє використовувати жимолость для відновлення після тривалих хвороб і в дієтичному харчуванні. В одному горнятку свіжозібраних або заморожених ягід міститься денна норма заліза і вітамінів гру­пи В.

Жимолость використовують у косметології. Адже це ідеальний засіб проти будь-яких запалень. Навіть екзему і псоріаз може пе­ремогти жимолость. І, звичайно, вона може впоратися з такою проблемою, як вугрі або прищі.

Протипоказання

Надмірне вживання цих ягід може викликати шкірні виси­пання, м’язові спазми і розлади шлунка у дітей.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини