Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Продукти, необхідні у нашому щоденному раціоні

Щодня ми отримуємо оновлені рекомендації фахівців щодо того, як зробити свій раціон ще кориснішим та здоровішим. Однак головний секрет правильного харчування полягає в наявності у повсякденному меню низки певних продуктів. Яких саме?

Фото pexels
Фото pexels

«Ти є те, що ти їси», — ска­зав одного разу хтось із му­дреців, і з ним неможливо не погодитися. Правильне харчування сприяє стабіль­ній роботі внутрішніх органів, покращує концентрацію ува­ги, запобігає накопиченню втоми, а також відповідає за зовнішній вигляд нашо­го волосся та шкіри. Щоб досягти такого ефекту, не обов’язково дотримуватися новомодних дієт — достатньо включити до свого раціону продукти, про які йтиметься нижче.

Овочі: для травлення, ситості та загального стану

Варені, тушковані чи сирі - не важливо, головне, щоб овочі завжди були у вас на тарілці. Саме вони дають від­чуття насичення, допомага­ють розщеплювати білки та покращують роботу кишків­ника. Овочі багаті на вітаміни, мінерали, антиоксиданти, які сприяють підтримці імунної системи, та харчові волокна, необхідні для виконання всіх функцій організму.

При цьому важливо вжи­вати різні овочі, адже кожен з них має свої переваги. Спро­буйте поєднувати у своїх стравах болгарський перець, помідори та моркву, а також овочі з родини хрестоцвітих, наприклад, цвітну капусту або броколі, які особливо ба­гаті на антиоксиданти. Також важливо за необхідності при­ймати різні харчові добавки, як-от вітаміни, мінерали, амі­нокислоти та жирні кислоти, відповідно до рекомендацій натуропата.

Олії: для відчуття ситості, здоров’я мозку та серця

Багатьох з нас насторо­жують дієти, що вимагають додавання до раціону різних олій. Однак наявність у меню «хороших» жирів, як-от орга­нічна олія каноли або олив­кова олія холодного віджиму, дуже важлива і корисна для здоров’я. Крім того, вони сприяють засвоєнню вітамі­нів і продовжують відчуття ситості.

Всупереч поширеній дум­ці, кокосову олію також ре­комендують до вживання, оскільки вона не засвоюєть­ся організмом і, таким чином, фактично допомагає розще­плювати жири.

Лляна олія схожа за своїм складом на риб’ячий жир, її також рекомендують до вжи­вання. Омега-3 жирні кисло­ти, які вона містить, сприя­ють здоров’ю мозку, серця та інших органів. Фахівці радять вживати хоча б одну столову ложку цих олій на день.

Складні вуглеводи: для відчуття ситості та поліпшення травлення

Вуглеводи, відомі як «про­сті», позбавлені вітамінів та мінералів. Вони містяться в білому рисі, макаронах і зви­чайному білому борошні. А от «складні» вуглеводи містять велику кількість необхідних поживних речовин, особли­во вітамінів та мінералів, що містяться у захисній оболонці зернових.

Складні вуглеводи містять такі цілозернові, як кіноа, гречка, рис, пшениця, полба, жито, овес, перлова крупа (ячмінь) та тапіока.

Вживання таких продук­тів сприяє активності травної системи, створює тривале від­чуття ситості, підвищує актив­ність кишкових бактерій тощо.

Білки: для підтримки м’язової маси та здоров’я кісток

Білки — будівельний ма­теріал для нашого тіла. Вони допомагають підтримувати здоров’я різних тканин ор­ганізму, як-от м’язи, кістки, сухожилля тощо.

Білки тваринного похо­дження, які можна отримати з м’яса та яєць, справді міс­тять повний список необ­хідних амінокислот. Однак фахівці не радять вживати ці продукти щодня, оскіль­ки інші речовини, які вони містять, наприклад, холес­терин, можуть збільшувати ризик проблем із серцево-судинною системою, за­хворювань суглобів тощо. Білки рослинного походжен­ня, які містять тофа, соя, різні види бобових, хоч і не мають усіх амінокислот, за правиль­ного поєднання з цілозерно­вими продуктами дозволяють отримати повноцінну порцію білка, що містить усі необхід­ні амінокислоти. Ідеальним співвідношенням на тарілці вважають дві третини бобо­вих і одну третину зернових.

На завершення

Справді, харчування віді­грає важливу роль у підтримці нашого здоров’я. Різні види овочів, складні вуглеводи, рослинні білки та корисні олії - все це принесе користь ва­шому організму. Однак поряд з описаними вище рекомен­даціями не менш важливо оберігати себе від стресів, пе­ревтоми і намагатися дотри­муватися режиму сну. Регу­лярні перевірки крові також допоможуть контролювати стан вашого організму, а нату­ропат може порекомендувати комбінацію необхідних харчо­вих добавок для поповнення дефіциту поживних речовин саме у вашому випадку.