Як зберегти здоров’я печінки: корисні продукти та небезпечні звички
Печінка — один з головних наших органів, який відповідає за детоксикацію організму. Більшість людей думають, якщо не зловживають алкоголем, то і печінка здорова, оскільки вона має властивість відновлюватись. Проте це зовсім не так
![](https://img.wz.lviv.ua/HprwPdvgkJXNhTcjkJXnsa9zlUE=/428x285/smart/filters:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/527764/pechinka.jpg)
Чому? Які продукти не потрібно їсти, а які, навпаки, потрібні для того, щоб була здоровою печінка? Відповів на ці та інші запитання Юрій Попко — львівський фітнес-тренер, нутриціолог.
— Яка ж роль печінки?
— Печінка відповідає за детоксикацію та перетворює усі токсини з жиророзчинної у водорозчинну форму.
Якщо ж печінку перевантажувати і у неї будуть дефіцити, тоді вона не зможе виконувати свою функцію, і це спричинить супутні проблеми, а саме: погане засвоєння білків, порушення стану гормонів в організмі.
До токсинів належать алкоголь, рафінована і пересмажена їжа — це канцерогени, консерванти, які містяться у продуктах із супермаркетів, токсини з води, повітря, ліки (оральні контрацептиви, статини, ліки для покращення кровообігу в судинах тощо).
Щодо БАДів (біологічно активні добавки), прийнято вважати, що вони шкодять печінці. Але слід відрізняти натуральні від синтетичних, натуральні не шкідливі. За дефіциту вітамінів/мінералів печінка буде гірше виконувати функцію детоксикації.
Щодо замінників цукру: сукралоза та аспартам у разі частого їх вживання у великих кількостях негативно впливають на стан печінки.
— А як щодо цукру?
— Цукор нейтралізує в організмі вітаміни групи В, магній, цинк, мідь, необхідні печінці. Ожиріння печінки (жировий гепатоз) може бути пов’язане з надлишком споживання фруктози, з якої на 50% складається цукор. Її багато у фруктах, хоча зазвичай ожиріння печінки насамперед пов’язане з переїданням загалом. Якщо ви запитаєте про мед, то він насправді нічим не відрізняється від цукру.
— Чим шкідлива фруктоза?
— Тим, що за нормалізацію цукру у крові відповідає гормон інсулін, але на фруктозу він майже не реагує, на відміну від глюкози.
Фруктоза йде прямо в печінку і навантажує її. Печінка переводить фруктозу у глюкозу, але її можливості вкрай обмежені, тож ця цифра не повинна перевищувати 30 г фруктози за раз.
Якщо у людини підвищений рівень сечової кислоти, то це може свідчити, що у раціоні забагато фруктів. Краще замінити їх ягодами, які містять менше фруктози.
Ще одна важлива функція печінки — синтез холестерину та жовчних кислот. Робота жовчного міхура прямо залежить від печінки. Якщо печінка синтезує недостатньо холестерину, може виникнути дефіцит жовчних кислот. Окрім цього, з холестерину синтезуються стероїдні гормони, зокрема статеві, а також кортизол.
— Тож які продукти чи їх надлишок найбільше шкодять печінці?
- Цукор та цукровмісні продукти, а також фруктоза, що міститься в цукрі, меді і меншою мірою у фруктах, ягодах;
- рафіновані продукти: все солодке, білий хліб, шліфований рис, борошно вищого ґатунку, неякісні макарони з білого борошна, смажена їжа, яка містить в собі у великій кількості канцерогени та продукти глікації;
- алкоголь та м’ясні перероблені продукти з великою кількістю насичених жирів (ковбаси, сосиски, червоне м’ясо, вирощене промисловим способом, — свинина та яловичина).
— Як дізнатись, що з печінкою щось не так?
— Більшість людей пізно починають розуміти, оскільки печінка не болить, бо не містить нервових закінчень і не подає відчутного сигналу.
Симптоми, які свідчать про те, що варто замислитись, — це неприємний запах поту, пігментація на шкірі, червоні родимки на тілі, нудота вранці, біль у правому підребер'ї (в ділянці жовчного), суха шкіра, головний біль.
— Як допомогти печінці, оздоровити її та які продукти слід включити в раціон?
— Для того, щоб допомогти своїй печінці, людина має стежити за рівнем білка в організмі. Треба споживати достатню кількість білка як тваринного, так і рослинного походження. Норма білка — від 0,8 г на кілограм для пересічних людей та до 1,5 г білка для тих, хто активно займається спортом і бажає схуднути.
Джерелом білка є яйця, оскільки містять великий набір амінокислот.
Для того, щоб печінка добре функціонувала, у раціоні повинні бути в достатній кількості овочі і зелень, оскільки вони джерело вітамінів і мінералів, а також клітковина, яка допомагає виводити з організму білірубін, холестерин і зайві жовчні кислоти. Норма становить 25−37 г на добу. Клітковину містять фрукти, ягоди та крупи, овочі, бобові, горіхи, насіння.
Акцент слід робити на зелені овочі, такі, як хрестоцвіті/капустяні: це майже всі види капусти. Капуста підвищує рівень детоксикаційних ферментів у печінці, найкраще — сира, також чудовий варіант квашена, варена.
Окрім того, для печінки корисні овочі та зелень, що містять гіркоту: цибуля, рукола, розторопша, кульбаба, лопух. Ці трави можна споживати як їжу, також у вигляді чаїв.
Записала Анна Врублевська.