Глютен: ворог чи несправедливо звинувачений друг?
Глютен — складний білок, який є у більшості злаків (та сама клейка речовина, завдяки якій тісто еластичне). Загалом глютен — це корисні повільні вуглеводи, харчові волокна, вітаміни групи B та мікроелементи (залізо, мідь, цинк, магній)
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/528351/hliuten.jpg)
Які продукти містять глютен?
- Пшениця та вироби з неї (хліб, макарони, випічка, піца, пельмені, вареники, млинці, манна крупа).
- Жито (житній хліб, квас).
- Ячмінь (перлова крупа, ячна крупа, пиво).
- Продукти із прихованим глютеном (ковбаси, сосиски, соуси, йогурти, морозиво, напівфабрикати).
- Глютен може бути у продуктах перехресного забруднення, наприклад, коли використовують один і той же посуд у приготуванні страв з глютеном і без нього.
Целіакія та непереносимість глютену
Приблизно для 1% населення Землі глютен справді є серйозною загрозою. Йдеться про целіакію — аутоімунне захворювання, у випадку якого глютен спричиняє пошкодження у тонкому кишківнику.
Симптоми непереносимості глютену:
- діарея;
- здуття живота та підвищене газоутворення;
- відчуття важкості після їди;
- анемія;
- втрата ваги;
- збої менструального циклу у жінок;
- крихкість кісток.
Діагноз «целіакія» ставить лікар після низки досліджень. І в такому випадку уникнення глютену є абсолютною необхідністю.
Існує також нецеліакільна чутливість до глютену. Коли кишківник не ушкоджується, але дуже схожі симптоми з целіакією. У цьому випадку раціон без глютену покращує загальне самопочуття.
Для людей з непереносимістю глютену та целіакією важливо та потрібно читати склад продуктів на етикетках. Усі виробники мають вказувати наявність глютену у складі. Маркування «без глютену» або «gluten-free» свідчать, що продукти безпечні.
Міфи про глютен
Глютен шкідливий усім без винятку. Багато хто уникає його у харчуванні, не маючи навіть симптомів до його непереносимості. Для здорових людей можна і потрібно додати до раціону продукти, що містять глютен. Він є частиною збалансованого харчування.
Глютен сприяє ожирінню. Вміст глютену у їжі ніяк не впливає на зайву вагу. Він виникає через недотримання енергетичних законів. Це коли кількість споживаної енергії через їжу перевищує кількість витраченої енергії впродовж дня.
Глютен спричиняє запалення. Знову ж таки, лише у людей із відповідним захворюванням, але ніяк не у здорових.
Глютен спричиняє втому та провокує головний біль. Насправді ці симптоми можуть бути сигналами різних захворювань і мати свої причини. Краще сходити до лікаря і проконсультуватися з приводу головного болю та поганого самопочуття.
Глютен малокорисний для організму людини загалом. Існує думка про те, що очищення зерна призводить до втрати багатьох корисних речовин. По-перше, втрати хоч і є, але повністю відмовлятися від вживання глютену без показів не варто, оскільки це призведе до дефіциту життєво важливих вітамінів та мікроелементів, наприклад, заліза та фолієвої кислоти. Безглютенові дієти нерідко призводять до скорочення споживання клітковини і, як наслідок, — до проблем із травленням та високим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань.
Глютен може спричинити виникнення онкології. Жодних наукових підтверджень цьому немає, та й бути не може. Навпаки, вживання клітковини, що є в цілих злаках, — гарна профілактика онкозахворювань.
Користь глютену для здорових людей
- Додаткове джерело білка, важливого будівельного матеріалу в організмі.
- Чимало вітамінів, особливо в неочищених злаках (A, B, E, PP) та мікроелементів (залізо, калій, мідь, фосфор, кобальт, селен, магній).
- Нормалізує рівень гемоглобіну.
- Зміцнює кісткову тканину.
- Сприяє якнайшвидшому відновленню організму після перенесеної операції чи травми.