Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Глютен: ворог чи несправедливо звинувачений друг?

Глютен — складний білок, який є у більшості злаків (та сама клейка речовина, завдяки якій тісто еластичне). Загалом глютен — це корисні повільні вуглеводи, харчові волокна, вітаміни групи B та мікроелементи (залізо, мідь, цинк, магній)

Які продукти містять глютен?

  • Пшениця та вироби з неї (хліб, мака­рони, випічка, піца, пельмені, вареники, млинці, манна крупа).
  • Жито (житній хліб, квас).
  • Ячмінь (перлова крупа, ячна крупа, пиво).
  • Продукти із прихованим глютеном (ковбаси, сосиски, соуси, йогурти, моро­зиво, напівфабрикати).
  • Глютен може бути у продуктах пере­хресного забруднення, наприклад, коли використовують один і той же посуд у при­готуванні страв з глютеном і без нього.

Целіакія та непереносимість глютену

Приблизно для 1% населення Землі глютен справді є серйозною загрозою. Йдеться про целіакію — аутоімунне захво­рювання, у випадку якого глютен спричи­няє пошкодження у тонкому кишківнику.

Симптоми непереносимості глютену:

  • діарея;
  • здуття живота та підвищене газоут­ворення;
  • відчуття важкості після їди;
  • анемія;
  • втрата ваги;
  • збої менструального циклу у жінок;
  • крихкість кісток.

Діагноз «целіакія» ставить лікар після низки досліджень. І в такому випадку уник­нення глютену є абсолютною необхідністю.

Існує також нецеліакільна чутливість до глютену. Коли кишківник не ушкоджуєть­ся, але дуже схожі симптоми з целіакією. У цьому випадку раціон без глютену покра­щує загальне самопочуття.

Для людей з непереносимістю глютену та целіакією важливо та потрібно читати склад продуктів на етикетках. Усі виробники мають вказувати наявність глютену у складі. Маркування «без глютену» або «gluten-free» свідчать, що продукти безпечні.

Міфи про глютен

Глютен шкідливий усім без винятку. Багато хто уникає його у харчуванні, не маючи навіть симптомів до його непере­носимості. Для здорових людей можна і потрібно додати до раціону продукти, що містять глютен. Він є частиною збалансо­ваного харчування.

Глютен сприяє ожирінню. Вміст глюте­ну у їжі ніяк не впливає на зайву вагу. Він виникає через недотримання енергетич­них законів. Це коли кількість споживаної енергії через їжу перевищує кількість ви­траченої енергії впродовж дня.

Глютен спричиняє запалення. Знову ж таки, лише у людей із відповідним захво­рюванням, але ніяк не у здорових.

Глютен спричиняє втому та провокує головний біль. Насправді ці симптоми можуть бути сигналами різних захворю­вань і мати свої причини. Краще сходити до лікаря і проконсультуватися з приводу головного болю та поганого самопочуття.

Глютен малокорисний для організму людини загалом. Існує думка про те, що очищення зерна призводить до втрати багатьох корисних речовин. По-перше, втрати хоч і є, але повністю відмовлятися від вживання глютену без показів не вар­то, оскільки це призведе до дефіциту жит­тєво важливих вітамінів та мікроелемен­тів, наприклад, заліза та фолієвої кислоти. Безглютенові дієти нерідко призводять до скорочення споживання клітковини і, як наслідок, — до проблем із травленням та високим ризиком розвитку серцево-су­динних захворювань.

Глютен може спричинити виникнення онкології. Жодних наукових підтверджень цьому немає, та й бути не може. Навпаки, вживання клітковини, що є в цілих злаках, — гарна профілактика онкозахворювань.

Користь глютену для здорових людей

  • Додаткове джерело білка, важливого будівельного матеріалу в організмі.
  • Чимало вітамінів, особливо в неочи­щених злаках (A, B, E, PP) та мікроелемен­тів (залізо, калій, мідь, фосфор, кобальт, селен, магній).
  • Нормалізує рівень гемоглобіну.
  • Зміцнює кісткову тканину.
  • Сприяє якнайшвидшому відновлен­ню організму після перенесеної операції чи травми.