Передплата 2024 «Добра кухня»

Як повноцінно жити, коли стрес поруч?

Лайвхаки від відомої лікарки-дієтологині Оксани Скиталінської

Фото pexels
Фото pexels

«Одного із моїх ранків, коли я збиралася на конференції про хронічний стрес сьогодення виступати з доповіддю про стрес у жінок і зайву вагу, зі мною самою трапився ще той стрес: мій ноутбук повидаляв половину ілюстрацій з моєї презентації. І це за пів години до виходу з дому. Незважаючи на всі мої шаманства навколо нього, всі ілюстрації зникли безслідно. Я ще ніколи з такою швидкістю не ґуґлила у своєму житті, відновлюючи презентації». Про такий випадок зі свого життя розповіла відома українська лікарка-дієтологиня, засновниця Академії довголіття Оксана Скиталінська.

На щастя пані Оксани і величезної кількості її шанувальників, доповідь відбулася. Свої враження, які вона переживала тоді, дієто­логиня описала так: «Відчуття відчаю змінилось на відчуття радості, бо зустріла багато колег, а з деякими своїми ба­гаторічними ФБ-друзями на­решті обійнялася наживо».

А тепер перелічимо коро­тенькі лайвхаки від Оксани Скиталінської, як зменшити дію хронічного стресу і не до­пустити розвитку ускладнень (прогресування атеросклеро­зу, цукрового діабету, ожирін­ня, аутоімунних захворювань, інсульту, інфаркту, раку):

  1. Пийте теплу воду впро­довж дня, починаючи після пробудження і закінчуючи не­задовго до сну (бо інсульти частіше трапляються під ра­нок). Почуватиметеся краще однозначно.
  2. Снідайте. У людей, які пропускають сніданок, вищий ризик зайвої ваги, кажуть вче­ні. З іншого боку — все індиві­дуально. Я снідаю через кілька годин після сну.
  3. Сніданок білково-повіль­но-вуглеводний, тобто яйце/сир + овочі/фрукти/ягоди/каша. Вранці активний обмін ре­човин і вища чутливість клітин до інсуліну. Тобто ранковий ба­нан/хурма і вечірній — то різні банани/хурма.
  4. Після кожного прийому їжі прогуляйтеся. Хвилин 10, краще 20. Це запобігає роз­витку інсулінорезистентності, допоможе протидіяти нако­пиченню жиру, особливо на животі.
  5. Намагайтеся вживати їжу з низьким глікемічним ін­дексом: це даватиме довшу енергію і не даватиме різких підйомів-спадів глюкози (за­хист судин і профілактика при­скореного старіння).
  6. Годуйте своїх кишкових бактерій, і залишатиметеся довго молодими, здоровими і життєрадісними: їжте овочі, зелень, ягоди, бобові і квашені продукти.
  7. Пам’ятайте про хроно­ритми, циркадні ритми — клі­тини наших органів працюють найбільш активно в різний час доби. Зокрема, органи трав­лення найбільш активні вдень, тому їсти потрібно вдень, а не пізно ввечері, бо те, що ви з'їли пізно ввечері, перейде в жир і перешкодить нічним процесам відновлення в орга­нізмі.
  8. Зверніть увагу на свій сон — це джерело вашої молодос­ті. Хто спить мало, той і живе мало. Перед сном можете випити склянку чаю з ромашки і на­віть додати пів чайної ложечки меду, щоб краще спати.
  9. Рухайтесь більше. І обов’язково — на свіжому по­вітрі. У будь-яку погоду. Ніяка лампа не замінить дії сонячно­го світла на організм, мозок, навіть якщо воно далеко за сі­рими зимовими хмарами.
  10. Мінімізуйте стрес: йога, медитація, глибоке дихання животом, коротка тепла ванна з магнієвою сіллю або просто теплий душ.

«Спробуйте, це працює. Любіть життя, воно неповтор­не і прекрасне», — закликає Оксана Скиталінська.

Схожі новини