Передплата 2024 «Добра кухня»

Потепліло, на людей почали полювати кліщі

На Львівщині їх найбільше у Львівському та Золочівському районах

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Навесні вони завжди активізуються. Чим вони небезпечні? Бо можуть бути переносниками збудників різних хвороб, зокрема хвороби Лайма та кліщового енцефаліту.

На Львівщині за 12 місяців 2023 року, порівняно з 2022 роком, захворюваність знизилась на 9,35% (на 26 випадків). Найчастіше випадки реєструвались в усіх районах області, але найбільше: Львівський — 173 випадки, Золочівський — 46, Дрогобицький — 14, Яворівський — 7, Самбірський — 4, Стрийський — 5, Червоноградський — 3. Таку статистику оприлюднили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хво­роб.

За даними інфекціоністів, обласний показник захворюваності на хворобу Лайма перевищений у Львівському (на 51,64%) та Золочівському (у 2,8 раза) районах. На низку запитань щодо того, як уберегтися від кліщів, відповіла ге­неральний директор Львівського обласного центру контролю та про­філактики хвороб Ната­лія Іванченко-Тімко.

— Наталіє Олександрівно, коли і в яких місцях найчастіше на людину потрапляють кліщі?

— Кліщі можуть потрапити на людину у будь-який час дня і ночі за будь-якої погоди, у будь-якому місцi, де є трава та опале листя. Живуть вони переважно на висоті 20−60 см.

Якщо кліщ пробув на тiлi людини менш ніж 24 год, то шанси заразитися від нього інфекцією дуже низькі.

— Що радять робити інфекціоніс­ти, якщо присмоктався кліщ?

— Якомога швидше його обережно витягнути. Краще, якщо це зробить ме­дичний працівник. Коли немає можли­вості звернутись по медичну допомогу, виймати слід обережно, щоб не роз­чавити та не залишити частину кліща у шкірі людини. Є різноманітне устатку­вання, яким можна «підчепити» кліща та обертовими рухами проти годинни­кової стрілки витягнути. Можна зробити зашморг з нитки та обертовими рухами проти годинникової стрілки витягти. Можна змастити місце присмоктування олією, накласти шприц без голки на тіло кліща та, відтягнувши поршень, витягти кліща. Далі звернутися до лікаря.

— Весна тільки розпочалася, а кліщі, як відомо, будуть аж до самої осені. Як порадите уберегтися від кліщів?

— Перед тим, як іти на прогулянку, слід подбати про відповідне вбрання. Найбільш безпечним буде одяг із до­вгими рукавами, світлого кольору, ба­жано вдягнути штани й заправити їх у шкарпетки. Обов’язково одягнути головний убір — чи то кепку, чи панамку, чи косинку, i закрити шию.

На прогулянці слід триматися ближ­че до центру стежки та не заходити в траву обабіч: саме там кліщів найбіль­ше.

Перед укусом кліщ 2−3 год лазить по тілу, тому оглядайте себе та своїх близьких щодві години прогулянки.

Після повернення додому одяг, який зняли, слід випрати та випрасувати.

Якщо на прогулянці були домашні тварини, їх також треба оглянути на ви­явлення кліщів.

Коли ж усе-таки на тілі виявлено кліща, його необхідно одразу витягти. Якщо на місці укусу з’являються при­пухлість, свербіж, почервоніння — це алергічна реакція на укус, а не миттєвий розвиток хвороби Лайма.

Бережіть себе. Боятися кліщів варто завжди!

Схожі новини