Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Обережно: кліщі на «полюванні»!

З приходом тепла в парках і зелених зонах міст, у лісосмугах, листяних і змішаних лісах активізуються кліщі. Ці комахи можуть стати переносниками небезпечних захворювань, зокрема хвороби Лайма й кліщового енцефаліту. Крім зараження вірусами, укус кліща може спричинити неврологічні розлади (порушення рівноваги, парез, дихальну недостатність) на алергійному тлі

Дотримуючись нескладних правил, ви зможете вберегтися від цієї напасті. Відвідуючи міс­ця, де можуть бути кліщі, слід одягатися в цупкий, з довгими рукавами світлий однотонний одяг, щоб було легше помітити кліщів.

Голову захистити панамою, хусткою і т. п.

Перебуваючи на природі, кожні 2 години треба робити самоогляд і огляд дітей. Якщо з вами собака — уважно огляньте й його.

Повернувшись додому, не за­лишайте одяг, у якому були на прогулянці, біля ліжка. У жодно­му разі не сідайте в цьому одя­зі відпочивати в крісло або на диван, тим більше, не лягайте в ньому спати. Ретельно огляньте одяг і видаліть кліщів.

Якщо кліщ усе-таки до вас «присмоктався», потрібно паль­цями, обгорненими марлевою серветкою, пінцетом (сильно кліща не стискати!) або петлею з міцною ниткою, закріпленою між хоботком кліща й шкірою лю­дини, розхитуючи з боку на бік і повільно викручуючи (крутити за годинниковою стрілкою), ви­далити його разом із хоботком. Після видалення кліща уражене місце змастити 3%-ним роз­чином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють прожареною на вог­ні голкою. Після цього ретельно помити руки з милом.

Крім того, людина, яку вку­сив кліщ, повинна протягом двох тижнів щодня міряти температу­ру й стежити за самопочуттям. Якщо температура тіла підви­щилася, з’явилося почервоніння в місці укусу, негайно зверніться до лікаря-інфекціоніста.

Народна медицина здавна рекомендує проти кліщів зма­щувати відкриті ділянки тіла й одяг ефірними оліями. Можна скористатися олією герані або троянди чи приготувати суміш із 10 крапель ефірної олії чайного дерева й 50 мл води. Перед за­стосуванням суміш збовтати, капнути кілька крапель на до­лоню й натерти шию, обличчя, руки, ноги, волосся.

Після повернення з лісу або парку обробити з пульвериза­тора цим розчином одяг, щоб «викурити» можливих кліщів із кишень або вилог. Дехто для цих цілей використовує одеколон.

Мирон Кулик.

Схожі новини