Передплата 2024 «Добра кухня»

Чим корисні сухофрукти

Причиною, з якої варто включати у свій щоденний раціон сухофрукти, є їхній уні­кальний склад

Сухофрукти
Сухофрукти

Зазвичай зимовий раціон бідний на вітаміни і мікроелементи. «Підгодувати» наш організм і поповнити дефіцит корисних речовин та енергії можна за допомогою сухофруктів, які до того ж є ще й справжніми ласощами, що вирізняються багатим і неповторним смаком. Вони не містять шкідливого цукру, а солодкого смаку інжиру, фінікам та родзинкам надають глюкоза і фруктоза.

Сухофрукти — справжня «паличка-виручалочка», їх можна використо­вувати для приготування практично будь-яких страв — це смачно і корисно.

Причиною, з якої варто включати у свій щоденний раціон сухофрукти, є їхній уні­кальний склад. Всі сухофрукти в концен­трованому вигляді містять набір мінералів і вітамінів. Ці маленькі «таблетки здоров’я» багаті на вітаміни, А і В (В1, В2, В3, В5 і В6), тому вони використовуються як для харчу­вання, так і з лікувальною метою. Напри­клад, для регулювання обміну речовин, у випадку хвороб нирок і печінки, серця і шлунка, для підтримання зовнішньої краси і молодості.

Чимало в сухофруктах і мінеральних елементів — фосфору, калію, магнію, заліза, йоду, кальцію і натрію.

Крім того, сушені фрукти — джерело кліт­ковини, тобто харчових волокон, які нор­малізують процес перетравлювання їжі. Набухаючи в кишечнику, вони утворюють слизисті розчини, що оздоровлюють його мікрофлору, вбираючи і виводячи з організ­му шкідливі продукти обміну речовин — над­лишки холестерину, радіонукліди, пестици­ди, антибіотики, гормони, ароматизатори, фарбники, консерванти тощо.

На думку багатьох дієтологів, саме су­хофрукти допоможуть жінкам виглядати добре завдяки високому вмісту кальцію: вживання сухофруктів щодня протягом 10−15 днів зміцнить нігті, волосся і поліпшить колір обличчя.

Таким чином, включивши у свій раціон сухофрукти, можна не тільки поповнити де­фіцит енергії, а й очистити та оздоровити свій організм.

Як приймати. Протягом дня буде зруч­но розподілити прийом сухофруктів на 2−3 рази. Вранці ці солодкі ласощі зарядять вас енергією, вдень допоможуть втамувати від­чуття голоду, а увечері врятують від пере­їдання на ніч.

Оскільки кожен сухофрукт має свої ко­рисні властивості, то, щоб одержати мак­симум користі, їх потрібно комбінувати. Це нескладно, оскільки всі вони добре поєдну­ються один з одним. Їх можна додавати як до різних страв — наприклад, каш, мюслів, сиру, супів, запіканок, овочевих рагу, так і вживати у вигляді сухофруктового міксу. Важливо лише, щоб сумарна кількість су­хофруктів на добу не перевищувала 200−300 грамів.

Щоб полегшити процес жування, су­хофрукти обов’язково треба заздалегідь обдати окропом і настояти не менш як 5−7 хвилин. Таким простим способом можна не тільки їх розм’якшити, а й продезінфікува­ти, тобто знищити частину мікробів, а також яйця деяких паразитів на їхній поверхні.

Вибираємо товар. Є певні правила ку­півлі сухофруктів:

  • Не варто купувати на ринку дуже м’які ягоди. Особливо це стосується кураги. Якщо вона додатково має ще і яскраво-оранжеве забарвлення, це може свідчити про те, що для збереження привабливості її ще під час сушіння обробили хімікатами і змастили рослинною олією. Краще зупи­ніть свій вибір на сіруватих плодах серед­ньої жорсткості.
  • Якщо на смак сухофрукти дуже кислі, то вони погано перероблені.
  • Якісний чорнослив чорного кольору, з незначним блиском, трохи м’який і пруж­ний. Легка гіркота і коричневий відтінок свідчать про неправильну обробку і сушін­ня слив.

Кому не можна. Через велику кіль­кість вуглеводів зловживати сухофрукта­ми не рекомендується людям з цукровим діабетом — у них може підвищитися рівень цукру у крові. Також не можна приймати ці продукти у випадку загострення запалень шлунка і дванадцятипалої кишки через те, що активне жування сприяє надмірному утворенню шлункового соку, а груба клітко­вина подразнює слизову.

Чорнослив

Чорнослив — сушена слива — в серед­ньому складається з 39−41% цукру, дуже багатий на вітамін В, нормалізує вугле­водний обмін в організмі і підвищує його стійкість під час стресових ситуацій, від­новлює працездатність. Компоти з чорнос­ливу рекомендуються хворим з недугами кишечнику та шлунка (або 5−6 ягід на день), серця і нирок, він має антибактеріальну дію і ефективний у випадках захворювань по­рожнини рота, допомагає у боротьбі з ка­рієсом. Також чорнослив дуже корисний за залізодефіцитної анемії та авітамінозів за­вдяки високому вмісту заліза.

Виявляється, якщо розварити чорнос­лив у молоці, то, прикладаючи його гаря­чим до мозолів, можна успішно їх видалити. Калію в чорносливі більше, ніж у бананах, в 1,5 раза. Чорнослив є хорошим дієтичним продуктом і використовується у складі су­часних дієт.

Курага, урюк, кайса

Все це висушені абрикоси: урюк ви­сушений з кісточкою, кайса — після вида­лення кісточки, а курага розрізана на по­ловинки.

Сушені абрикоси містять 46% цукру. Курага не дуже багата на вітаміни, зате наділена великою кількістю мінеральних речовин порівняно зі свіжими абрикосами.

Підтримує серце. Хороше джерело кальцію, магнію, фосфору, а особливо ка­лію. Цей мінерал регулює водно-сольовий баланс організму, знижує кров’яний тиск, забезпечуючи нормальну діяльність сер­цево-судинної системи, знімає набряки.

Стимулює кровотворення. За рахунок високого вмісту заліза покращує кровотво­рення.

Покращує зір і шкіру. Жовтуватий ко­лір сухофрукта пояснюється високим вміс­том провітаміну А. В організмі він перетво­рюється на активну форму і сприятливо діє на очі, шкіру, кровотворення.

Вітамін В5 надає організму бадьорості і допомагає у боротьбі із зайвими кілогра­мами. І зовсім недавно вчені-медики дове­ли: якщо щодня вживати курагу, то можна зменшити вірогідність розвитку злоякісних пухлин.

Родзинки

Родзинки — висушений виноград, який, на думку стародавніх медиків, сприяє зміц­ненню серця, нервової системи і пригнічує гнів, заспокоює. Багаті на магній, завдяки якому й заспокоюють нервову систему.

Зміцнюють кістки. Незважаючи на те, що родзинки не містять кальцію — осно­вного будівельного мінералу для кісток, мікроелементи марганець і бор, які вони містять, допомагають кальцію засвоюва­тися організмом. Тому їхня роль у профі­лактиці крихкості кісток — остеопорозу — дуже велика.

Родзинки включають до раціону людей з серцево-судинними захворюваннями і всіх, хто хоче зміцнити свій імунітет, осо­бливо дітей.

Інжир

Очищає дихальні шляхи. За рахунок солей калію сприяє відкашлюванню мокро­ти. Тому інжир корисно вживати за ларингі­тів, бронхітів.

Допомагає у випадках запалень. За рахунок того, що інжир багатий на вітамін С, він допомагає видужати і відновитися після запалень.

Інжир нормалізує діяльність щито­видної залози, а також запобігає розвитку ракових клітин, що підтверджується остан­німи науковими дослідженнями. Містить ферменти, які стимулюють травлення. У народній медицині його з успіхом застосо­вують для виведення кишкових паразитів і лікування бронхіту.

Фініки

Як джерело енергії перевершують всі інші сухофрукти. Містять всі вітаміни, крім E і H, але особливо багато в них вітаміну В5, який підвищує працездатність і підсилює концентрацію уваги.

До того ж у цих сухофруктах виявлено речовини, близькі за своєю структурою до аспірину. Не випадково стародавні зцілите­лі використовували їх для лікування застуд та головного болю.

Груша

Сприяє виведенню з організму важких металів і токсинів. У ній багато нерозчинної клітковини, яка нормалізує роботу кишеч­нику.

Яблука

Вони містять майже всі необхідні вітамі­ни: А, РР, С, В2, В1. Для сушіння використо­вують тверді сорти яблук, як-от антонівка. Сушені яблука містять від 40 до 45% цукру.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини