Чим корисні сухофрукти
Причиною, з якої варто включати у свій щоденний раціон сухофрукти, є їхній унікальний склад
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/480363/sukhofrukty.jpg)
Зазвичай зимовий раціон бідний на вітаміни і мікроелементи. «Підгодувати» наш організм і поповнити дефіцит корисних речовин та енергії можна за допомогою сухофруктів, які до того ж є ще й справжніми ласощами, що вирізняються багатим і неповторним смаком. Вони не містять шкідливого цукру, а солодкого смаку інжиру, фінікам та родзинкам надають глюкоза і фруктоза.
Сухофрукти — справжня «паличка-виручалочка», їх можна використовувати для приготування практично будь-яких страв — це смачно і корисно.
Причиною, з якої варто включати у свій щоденний раціон сухофрукти, є їхній унікальний склад. Всі сухофрукти в концентрованому вигляді містять набір мінералів і вітамінів. Ці маленькі «таблетки здоров’я» багаті на вітаміни, А і В (В1, В2, В3, В5 і В6), тому вони використовуються як для харчування, так і з лікувальною метою. Наприклад, для регулювання обміну речовин, у випадку хвороб нирок і печінки, серця і шлунка, для підтримання зовнішньої краси і молодості.
Чимало в сухофруктах і мінеральних елементів — фосфору, калію, магнію, заліза, йоду, кальцію і натрію.
Крім того, сушені фрукти — джерело клітковини, тобто харчових волокон, які нормалізують процес перетравлювання їжі. Набухаючи в кишечнику, вони утворюють слизисті розчини, що оздоровлюють його мікрофлору, вбираючи і виводячи з організму шкідливі продукти обміну речовин — надлишки холестерину, радіонукліди, пестициди, антибіотики, гормони, ароматизатори, фарбники, консерванти тощо.
На думку багатьох дієтологів, саме сухофрукти допоможуть жінкам виглядати добре завдяки високому вмісту кальцію: вживання сухофруктів щодня протягом 10−15 днів зміцнить нігті, волосся і поліпшить колір обличчя.
Таким чином, включивши у свій раціон сухофрукти, можна не тільки поповнити дефіцит енергії, а й очистити та оздоровити свій організм.
Як приймати. Протягом дня буде зручно розподілити прийом сухофруктів на 2−3 рази. Вранці ці солодкі ласощі зарядять вас енергією, вдень допоможуть втамувати відчуття голоду, а увечері врятують від переїдання на ніч.
Оскільки кожен сухофрукт має свої корисні властивості, то, щоб одержати максимум користі, їх потрібно комбінувати. Це нескладно, оскільки всі вони добре поєднуються один з одним. Їх можна додавати як до різних страв — наприклад, каш, мюслів, сиру, супів, запіканок, овочевих рагу, так і вживати у вигляді сухофруктового міксу. Важливо лише, щоб сумарна кількість сухофруктів на добу не перевищувала 200−300 грамів.
Щоб полегшити процес жування, сухофрукти обов’язково треба заздалегідь обдати окропом і настояти не менш як 5−7 хвилин. Таким простим способом можна не тільки їх розм’якшити, а й продезінфікувати, тобто знищити частину мікробів, а також яйця деяких паразитів на їхній поверхні.
Вибираємо товар. Є певні правила купівлі сухофруктів:
- Не варто купувати на ринку дуже м’які ягоди. Особливо це стосується кураги. Якщо вона додатково має ще і яскраво-оранжеве забарвлення, це може свідчити про те, що для збереження привабливості її ще під час сушіння обробили хімікатами і змастили рослинною олією. Краще зупиніть свій вибір на сіруватих плодах середньої жорсткості.
- Якщо на смак сухофрукти дуже кислі, то вони погано перероблені.
- Якісний чорнослив чорного кольору, з незначним блиском, трохи м’який і пружний. Легка гіркота і коричневий відтінок свідчать про неправильну обробку і сушіння слив.
Кому не можна. Через велику кількість вуглеводів зловживати сухофруктами не рекомендується людям з цукровим діабетом — у них може підвищитися рівень цукру у крові. Також не можна приймати ці продукти у випадку загострення запалень шлунка і дванадцятипалої кишки через те, що активне жування сприяє надмірному утворенню шлункового соку, а груба клітковина подразнює слизову.
Чорнослив
Чорнослив — сушена слива — в середньому складається з 39−41% цукру, дуже багатий на вітамін В, нормалізує вуглеводний обмін в організмі і підвищує його стійкість під час стресових ситуацій, відновлює працездатність. Компоти з чорносливу рекомендуються хворим з недугами кишечнику та шлунка (або 5−6 ягід на день), серця і нирок, він має антибактеріальну дію і ефективний у випадках захворювань порожнини рота, допомагає у боротьбі з карієсом. Також чорнослив дуже корисний за залізодефіцитної анемії та авітамінозів завдяки високому вмісту заліза.
Виявляється, якщо розварити чорнослив у молоці, то, прикладаючи його гарячим до мозолів, можна успішно їх видалити. Калію в чорносливі більше, ніж у бананах, в 1,5 раза. Чорнослив є хорошим дієтичним продуктом і використовується у складі сучасних дієт.
Курага, урюк, кайса
Все це висушені абрикоси: урюк висушений з кісточкою, кайса — після видалення кісточки, а курага розрізана на половинки.
Сушені абрикоси містять 46% цукру. Курага не дуже багата на вітаміни, зате наділена великою кількістю мінеральних речовин порівняно зі свіжими абрикосами.
Підтримує серце. Хороше джерело кальцію, магнію, фосфору, а особливо калію. Цей мінерал регулює водно-сольовий баланс організму, знижує кров’яний тиск, забезпечуючи нормальну діяльність серцево-судинної системи, знімає набряки.
Стимулює кровотворення. За рахунок високого вмісту заліза покращує кровотворення.
Покращує зір і шкіру. Жовтуватий колір сухофрукта пояснюється високим вмістом провітаміну А. В організмі він перетворюється на активну форму і сприятливо діє на очі, шкіру, кровотворення.
Вітамін В5 надає організму бадьорості і допомагає у боротьбі із зайвими кілограмами. І зовсім недавно вчені-медики довели: якщо щодня вживати курагу, то можна зменшити вірогідність розвитку злоякісних пухлин.
Родзинки
Родзинки — висушений виноград, який, на думку стародавніх медиків, сприяє зміцненню серця, нервової системи і пригнічує гнів, заспокоює. Багаті на магній, завдяки якому й заспокоюють нервову систему.
Зміцнюють кістки. Незважаючи на те, що родзинки не містять кальцію — основного будівельного мінералу для кісток, мікроелементи марганець і бор, які вони містять, допомагають кальцію засвоюватися організмом. Тому їхня роль у профілактиці крихкості кісток — остеопорозу — дуже велика.
Родзинки включають до раціону людей з серцево-судинними захворюваннями і всіх, хто хоче зміцнити свій імунітет, особливо дітей.
Інжир
Очищає дихальні шляхи. За рахунок солей калію сприяє відкашлюванню мокроти. Тому інжир корисно вживати за ларингітів, бронхітів.
Допомагає у випадках запалень. За рахунок того, що інжир багатий на вітамін С, він допомагає видужати і відновитися після запалень.
Інжир нормалізує діяльність щитовидної залози, а також запобігає розвитку ракових клітин, що підтверджується останніми науковими дослідженнями. Містить ферменти, які стимулюють травлення. У народній медицині його з успіхом застосовують для виведення кишкових паразитів і лікування бронхіту.
Фініки
Як джерело енергії перевершують всі інші сухофрукти. Містять всі вітаміни, крім E і H, але особливо багато в них вітаміну В5, який підвищує працездатність і підсилює концентрацію уваги.
До того ж у цих сухофруктах виявлено речовини, близькі за своєю структурою до аспірину. Не випадково стародавні зцілителі використовували їх для лікування застуд та головного болю.
Груша
Сприяє виведенню з організму важких металів і токсинів. У ній багато нерозчинної клітковини, яка нормалізує роботу кишечнику.
Яблука
Вони містять майже всі необхідні вітаміни: А, РР, С, В2, В1. Для сушіння використовують тверді сорти яблук, як-от антонівка. Сушені яблука містять від 40 до 45% цукру.
Підготувала Галина Вербицька.