Передплата 2025 ВЗ

Мандариновий настрій

Мандарин — один із найулюбленіших фруктів. Цей маленький плід родини цитрусових асоціюється насамперед зі зустріччю Нового року та новорічними святами

Марокканські мандарини майже завжди солодкі і соковиті, шкірка у них тонка. Фото pexels
Марокканські мандарини майже завжди солодкі і соковиті, шкірка у них тонка. Фото pexels

Мандарини — смачний і надзвичайно корисний фрукт, але, окрім вживання у свіжому вигляді, з них роблять соки і компоти, використовують для виготовлення варення, цукатів, у складі різних страв і салатів. Окремо слід сказати про мандаринову шкірку — вона використовується в харчовій та косметологічній промисловості, з неї виготовляють лікарські препарати і настоянки, що застосовуються з лікувальною і профілактичною метою.

Сьогодні магазини та базари пропо­нують велике розмаїття мандаринів, які можуть різнитися за розміром, кольором, смаком та ароматом. Смак і зовнішній ви­гляд мандаринів значною мірою залежить від того, в якій країні вони були вирощені.

Грузинські мандарини вважаються най­більш екологічно чистими, їх менше обро­бляють хімією для кращого зберігання. Ко­лір шкірки — світло-оранжевий, плоди дуже соковиті, вирізняються кисло-солодким смаком. Кісточок небагато, трапляються тільки у деяких сортів.

Іспанські мандарини майже завжди со­лодкі. Вони середнього розміру, яскраво-оранжевого кольору, з великою пористою шкіркою, зазвичай із зеленими гілочками. Шкірка чиститься легко. Кісточок в них мало, є сорти й без кісточок. Мандарини з гілочками довше зберігаються.

Турецькі мандарини дешевші, кісточок практично не мають, шкірка світло-оранже­ва і жовта. Серед турецьких сортів частіше трапляються кислуваті.

Марокканські мандарини майже завжди солодкі і соковиті, шкірка у них тонка. Вони теж невеликого розміру, як і турецькі, але колір яскраво-оранжевий або навіть чер­вонуватий, плід має характерну вм’ятину посередині. Кісточок практично немає.

Ізраїльські мандарини з’являються піз­ніше, сезон їх дозрівання — середина зими. Плоди солодкі, без кісточок, іноді трохи су­хуваті. Шкірка тонка, блискуча, легко чис­титься.

Хімічний склад

У м’якоті мандаринів є велика кількість вітамінів: багато аскорбінової кислоти, ві­таміни В1, В2, ВЗ, В5, В6, В9, Р, РР, К, Е, ба­гато бета-каротину (чим мандарини яскра­віші, тим його більше), цінних каротиноїдів, необхідних для сітківки ока — лютеїн і зеак­сантини. Присутні в м’якоті і клітковина, фі­тонциди, органічні кислоти (найбільше ли­монної), ефірна олія, є солі калію, кальцію, магнію, заліза, фосфору.

Корисна не лише м’якоть мандарина, а й шкірка та «біла сіточка».

Шкірка мандаринів багата на ефірні олії, органічні кислоти, каротин, вітаміни А, С, Р і флавоноїди.

В ефірній олії, яку містить шкірка ман­дарина, є альфа-лімонен, альдегіди, цитраль, спирти і метиловий ефір ан­транілової кислоти, який і надає ефір­ній олії своєрідного смаку і запаху.

«Біла сіточка» містить багато глікозидів, які благотворно впливають на стан стінок кровоносних судин.

Корисні та лікувальні властивості

У випадку розладів кишківника чи для профілактики закрепів корисно натщесер­це вранці або ввечері перед сном випивати склянку мандаринового соку. А проти нудо­ти або метеоризму вживають свіжу шкірку мандарина.

Мандарини корисні діабетикам, бо ма­ють здатність знижувати рівень глюкози у крові. Вони поліпшують процеси обміну, підвищують апетит, насичують організм ві­тамінами в зимовий період.

Співвідношення між калієм і натрієм (110:1), що входять до складу мандарина, роблять його чудовим протинабряковим засобом.

При бронхіті або трахеїті корисний від­вар сухої шкірки на воді.

Свіжовичавлений сік мандаринів реко­мендується як дієтичний та лікувальний на­пій, який допоможе втамувати спрагу хво­рим з підвищеною температурою.

Фітонцидні та антисептичні властивості мандаринів роблять їх чудовим профілак­тичним і лікувальним засобом проти бага­тьох респіраторних захворювань.

Мандарини застосовують як проти­набряковий та протислизовий засіб, який чудово діє на бронхи завдяки вмісту у них синефрину (фенолікової амінокислоти).

Доведено, що вживання мандаринів значно знижує ризик розвитку захворю­вань серця, запобігає атеросклерозу і від­кладенню холестерину на стінках судин. До речі, для того, щоб отримати максимум ко­ристі від мандаринів, фахівці зі здорового харчування радять їсти їх разом з білою сі­точкою, яка огортає дольки фрукта, — саме в ній містяться глікозиди, що зміцнюють серцево-судинну систему.

Мандарини і мандариновий сік є ефек­тивним засобом профілактики та лікування від гельмінтів.

Мандарини — це відмінний антидепре­сант. Так само, як свіжий сік мандаринів, їхній яскравий помаранчевий колір здатен заспокоїти нервову систему і підвищити за­гальний тонус організму.

Одна або дві мандарини в день цілком безпечні. Настоянка зі шкірки мандаринів (шкірка одного мандарина на склянку окро­пу, заварити, охолодити) допоможе уник­нути чи послабити токсикоз, зніме напади нудоти і блювоти. А розслаблювальні ма­сажі з ефірною олією мандаринів захистять шкіру майбутніх мам, допоможуть уникнути розтяжок.

Окремо варто сказати про властивос­ті мандаринової олії. Її отримують шляхом холодного віджиму зі шкірки мандаринів. Цією олією лікують кольки і метеоризм у дітей — роблять з нею легкий масаж живо­тика.

Широко застосовується мандаринова олія і в індустрії краси. Масажні креми і олії, до складу яких входить і мандаринова, збе­рігають шкіру м’якою і еластичною.

Крім того, мандаринову олію застосову­ють у випадках ослабленого імунітету і для ароматерапії у ванній. Головне — не переви­щувати дозу. Не варто зловживати ефірни­ми оліями тим, у кого чутлива шкіра, бо це може призвести до утворення пігментних плям, а в деяких випадках — і опіків.

У народній медицині свіжу шкірку ман­даринів використовують як протиблювот­ний засіб, при діареях і бронхітах. Вису­шена шкірка мандарина застосовується як засіб пролонгації знеболювальних, до того ж непогано заспокоює нервову систему.

Обережно!

Незважаючи на всі переваги і корисні властивості мандаринів і мандаринового соку, людям, що хворіють на гастрит з під­вищеною кислотністю, виразку дванадця­типалої кишки і шлунка, не рекомендують зловживати цими цитрусовими.

Мандарини підвищують кислотність і по­дразнюють слизову оболонку кишківника і шлунка. Крім того, вони можуть негативно впливати на нирки. Хворим на гепатит, не­фрит чи холецистит від вживання мандари­нів варто відмовитися повністю.

Будь-який цитрусовий фрукт, зокрема мандарини, є одним з найсильніших алер­генів, тому, щоб не завдати собі шкоди, на­магайтеся дотримуватися міри.

Підготувала Галина Вербицька.

Читайте також