Мандариновий настрій
Мандарин — один із найулюбленіших фруктів. Цей маленький плід родини цитрусових асоціюється насамперед зі зустріччю Нового року та новорічними святами
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/479155/pexels-pixabay-327098.jpg)
Мандарини — смачний і надзвичайно корисний фрукт, але, окрім вживання у свіжому вигляді, з них роблять соки і компоти, використовують для виготовлення варення, цукатів, у складі різних страв і салатів. Окремо слід сказати про мандаринову шкірку — вона використовується в харчовій та косметологічній промисловості, з неї виготовляють лікарські препарати і настоянки, що застосовуються з лікувальною і профілактичною метою.
Сьогодні магазини та базари пропонують велике розмаїття мандаринів, які можуть різнитися за розміром, кольором, смаком та ароматом. Смак і зовнішній вигляд мандаринів значною мірою залежить від того, в якій країні вони були вирощені.
Грузинські мандарини вважаються найбільш екологічно чистими, їх менше обробляють хімією для кращого зберігання. Колір шкірки — світло-оранжевий, плоди дуже соковиті, вирізняються кисло-солодким смаком. Кісточок небагато, трапляються тільки у деяких сортів.
Іспанські мандарини майже завжди солодкі. Вони середнього розміру, яскраво-оранжевого кольору, з великою пористою шкіркою, зазвичай із зеленими гілочками. Шкірка чиститься легко. Кісточок в них мало, є сорти й без кісточок. Мандарини з гілочками довше зберігаються.
Турецькі мандарини дешевші, кісточок практично не мають, шкірка світло-оранжева і жовта. Серед турецьких сортів частіше трапляються кислуваті.
Марокканські мандарини майже завжди солодкі і соковиті, шкірка у них тонка. Вони теж невеликого розміру, як і турецькі, але колір яскраво-оранжевий або навіть червонуватий, плід має характерну вм’ятину посередині. Кісточок практично немає.
Ізраїльські мандарини з’являються пізніше, сезон їх дозрівання — середина зими. Плоди солодкі, без кісточок, іноді трохи сухуваті. Шкірка тонка, блискуча, легко чиститься.
Хімічний склад
У м’якоті мандаринів є велика кількість вітамінів: багато аскорбінової кислоти, вітаміни В1, В2, ВЗ, В5, В6, В9, Р, РР, К, Е, багато бета-каротину (чим мандарини яскравіші, тим його більше), цінних каротиноїдів, необхідних для сітківки ока — лютеїн і зеаксантини. Присутні в м’якоті і клітковина, фітонциди, органічні кислоти (найбільше лимонної), ефірна олія, є солі калію, кальцію, магнію, заліза, фосфору.
Корисна не лише м’якоть мандарина, а й шкірка та «біла сіточка».
Шкірка мандаринів багата на ефірні олії, органічні кислоти, каротин, вітаміни А, С, Р і флавоноїди.
В ефірній олії, яку містить шкірка мандарина, є альфа-лімонен, альдегіди, цитраль, спирти і метиловий ефір антранілової кислоти, який і надає ефірній олії своєрідного смаку і запаху.
«Біла сіточка» містить багато глікозидів, які благотворно впливають на стан стінок кровоносних судин.
Корисні та лікувальні властивості
У випадку розладів кишківника чи для профілактики закрепів корисно натщесерце вранці або ввечері перед сном випивати склянку мандаринового соку. А проти нудоти або метеоризму вживають свіжу шкірку мандарина.
Мандарини корисні діабетикам, бо мають здатність знижувати рівень глюкози у крові. Вони поліпшують процеси обміну, підвищують апетит, насичують організм вітамінами в зимовий період.
Співвідношення між калієм і натрієм (110:1), що входять до складу мандарина, роблять його чудовим протинабряковим засобом.
При бронхіті або трахеїті корисний відвар сухої шкірки на воді.
Свіжовичавлений сік мандаринів рекомендується як дієтичний та лікувальний напій, який допоможе втамувати спрагу хворим з підвищеною температурою.
Фітонцидні та антисептичні властивості мандаринів роблять їх чудовим профілактичним і лікувальним засобом проти багатьох респіраторних захворювань.
Мандарини застосовують як протинабряковий та протислизовий засіб, який чудово діє на бронхи завдяки вмісту у них синефрину (фенолікової амінокислоти).
Доведено, що вживання мандаринів значно знижує ризик розвитку захворювань серця, запобігає атеросклерозу і відкладенню холестерину на стінках судин. До речі, для того, щоб отримати максимум користі від мандаринів, фахівці зі здорового харчування радять їсти їх разом з білою сіточкою, яка огортає дольки фрукта, — саме в ній містяться глікозиди, що зміцнюють серцево-судинну систему.
Мандарини і мандариновий сік є ефективним засобом профілактики та лікування від гельмінтів.
Мандарини — це відмінний антидепресант. Так само, як свіжий сік мандаринів, їхній яскравий помаранчевий колір здатен заспокоїти нервову систему і підвищити загальний тонус організму.
Одна або дві мандарини в день цілком безпечні. Настоянка зі шкірки мандаринів (шкірка одного мандарина на склянку окропу, заварити, охолодити) допоможе уникнути чи послабити токсикоз, зніме напади нудоти і блювоти. А розслаблювальні масажі з ефірною олією мандаринів захистять шкіру майбутніх мам, допоможуть уникнути розтяжок.
Окремо варто сказати про властивості мандаринової олії. Її отримують шляхом холодного віджиму зі шкірки мандаринів. Цією олією лікують кольки і метеоризм у дітей — роблять з нею легкий масаж животика.
Широко застосовується мандаринова олія і в індустрії краси. Масажні креми і олії, до складу яких входить і мандаринова, зберігають шкіру м’якою і еластичною.
Крім того, мандаринову олію застосовують у випадках ослабленого імунітету і для ароматерапії у ванній. Головне — не перевищувати дозу. Не варто зловживати ефірними оліями тим, у кого чутлива шкіра, бо це може призвести до утворення пігментних плям, а в деяких випадках — і опіків.
У народній медицині свіжу шкірку мандаринів використовують як протиблювотний засіб, при діареях і бронхітах. Висушена шкірка мандарина застосовується як засіб пролонгації знеболювальних, до того ж непогано заспокоює нервову систему.
Обережно!
Незважаючи на всі переваги і корисні властивості мандаринів і мандаринового соку, людям, що хворіють на гастрит з підвищеною кислотністю, виразку дванадцятипалої кишки і шлунка, не рекомендують зловживати цими цитрусовими.
Мандарини підвищують кислотність і подразнюють слизову оболонку кишківника і шлунка. Крім того, вони можуть негативно впливати на нирки. Хворим на гепатит, нефрит чи холецистит від вживання мандаринів варто відмовитися повністю.
Будь-який цитрусовий фрукт, зокрема мандарини, є одним з найсильніших алергенів, тому, щоб не завдати собі шкоди, намагайтеся дотримуватися міри.
Підготувала Галина Вербицька.