Передплата 2024 ВЗ

Китайське «яблуко»

Апельсин не тільки радує око, але також є одним із найсмачніших і найкорисніших фруктів на нашому столі

Шкірка апельсина містить велику кількість ефірної олії і гірких речовин. Фото pexels
Шкірка апельсина містить велику кількість ефірної олії і гірких речовин. Фото pexels

Апельсин (від нід. Sinaasappel, нім. Apfelsine — «китайське яблуко») — плід апельсинового дерева (Citrus sinensis), родом з Китаю. Вважається, що батьківщиною цих чудових фруктів є Китай, де корисні властивості апельсина відомі вже не одне тисячоліття. З Китаю апельсинові дерева були привезені в південні країни Європи, а потім стали культивуватися на всіх континентах.

Хімічний склад апельсина

Плоди апельсина багаті на цу­кри, органічні кислоти (зокрема лимонна кислота), вітаміни С, Р, В, А, мінеральні солі калію, магнію, кальцію, заліза, фосфору.

Вміст цукрів у плодах залежить від місця зростання. У сортах, вирощених на Чорноморському узбережжі Кавказу, цукру в півто­ра раза менше, ніж у каліфорній­ських або марокканських апель­синах.

Шкірка містить велику кількість ефірної олії і гірких речовин.

Корисні та лікувальні властивості апельсина

Завдяки такому великому по­єднанню вітамінів, мінеральних солей, мікроелементів апельси­ни, крім того, що вони є смачними плодами, є відмінним допоміж­ним засобом для профілактики і лікування багатьох захворювань.

Кисло-солодка м’якоть апель­сина, його сік — свіжий або кон­сервований — покращують апетит і сприяють поліпшенню травлен­ня, стимулюють виділення жовчі.

Пектинові речовини, що міс­тяться в плодах апельсинів, по­кращують роботу кишечнику, сприяють виведенню шкідливих речовин і гальмуванню гнильних процесів.

Літнім людям, які страждають від хронічних закрепів, рекомен­дується їсти апельсини, пити сік вранці натщесерце (за нормаль­ної кислотності шлунка) або уве­чері перед сном.

Якщо з'їсти кілька шматочків апельсина разом із жирною їжею, то вона краще перетравиться, рівень холестерину знизиться, і це значно зменшить ризик заку­порювання судин і серцевих на­падів.

Апельсини мають тонізуючі властивості, допомагають кра­ще переносити втому і навіть зменшують чутливість до холоду.

Комплекс корисних для ор­ганізму речовин, що містяться в апельсинах, прискорює проце­си одужання і сприяє виведенню продуктів метаболізму з організ­му.

При лікуванні гіпо- та авітамі­нозу і просто для профілактики корисно вживати апельсини, в яких міститься багато вітамінів.

Завдяки великій кількості ка­лію, аскорбінової кислоти та інших вітамінів апельсини корисні при гіпертонії, атеросклерозі, ожирін­ні, хворобах печінки, подагрі.

У народній медицині апельси­ни застосовували для лікування інфікованих ран і виразок, оскіль­ки в апельсинах містяться сильні фітонциди, що вбивають деякі хвороботворні мікроби.

Апельсиновий сік у чистому вигляді застосовують для комп­лексного лікування злоякісних пухлин, гастритів і колітів, анемії, гіпертонії, атеросклерозу, цин­ги, ожиріння, інфекційних і про­студних захворювань. Він також ефективний за порушень роботи печінки і жовчовивідних шляхів, набряків, закрепів, метеоризму, сечокам’яної хвороби, підвищеній кровоточивості ясен, для лікуван­ня шкірних захворювань.

Ефірна апельсинова олія — прекрасний засіб для видалення інфекцій ротової порожнини. Та­кож вона допомагає впоратися з депресією, відновити сили і по­ліпшити настрій.

Шкірка, що містить ефірну олію, застосовується у вигляді відварів для регулювання мен­струального циклу, при лікуванні маткових кровотеч.

Відвари зі шкірки апельсина використовують для лікування ревматизму і серцевої недостат­ності.

Обережно, апельсин!

Не варто вживати апельси­новий сік безпосередньо перед їжею, оскільки це може порушити травлення.

Діабетикам не слід вживати апельсиновий сік з додаванням цукру або меду.

Також апельсини протипоказа­ні при виразках і гастритах (осо­бливо при підвищеній кислотності шлункового соку) і запаленнях підшлункової залози або стінок тонкого кишечнику.

У дітей може виникнути алер­гія на апельсини після деякої перерви в їх вживанні. Якщо регулярно вводити в раціон дитини поступово зростаючі кількості апельсинового соку, додаючи його в напої, яки­ми завершується прийом їжі, то в більшості випадків алер­гія може минути або значно знизиться.

Галина Вербицька

Схожі новини