Китайське «яблуко»
Апельсин не тільки радує око, але також є одним із найсмачніших і найкорисніших фруктів на нашому столі
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/479154/pexels-tim-mossholder-1738520.jpg)
Апельсин (від нід. Sinaasappel, нім. Apfelsine — «китайське яблуко») — плід апельсинового дерева (Citrus sinensis), родом з Китаю. Вважається, що батьківщиною цих чудових фруктів є Китай, де корисні властивості апельсина відомі вже не одне тисячоліття. З Китаю апельсинові дерева були привезені в південні країни Європи, а потім стали культивуватися на всіх континентах.
Хімічний склад апельсина
Плоди апельсина багаті на цукри, органічні кислоти (зокрема лимонна кислота), вітаміни С, Р, В, А, мінеральні солі калію, магнію, кальцію, заліза, фосфору.
Вміст цукрів у плодах залежить від місця зростання. У сортах, вирощених на Чорноморському узбережжі Кавказу, цукру в півтора раза менше, ніж у каліфорнійських або марокканських апельсинах.
Шкірка містить велику кількість ефірної олії і гірких речовин.
Корисні та лікувальні властивості апельсина
Завдяки такому великому поєднанню вітамінів, мінеральних солей, мікроелементів апельсини, крім того, що вони є смачними плодами, є відмінним допоміжним засобом для профілактики і лікування багатьох захворювань.
Кисло-солодка м’якоть апельсина, його сік — свіжий або консервований — покращують апетит і сприяють поліпшенню травлення, стимулюють виділення жовчі.
Пектинові речовини, що містяться в плодах апельсинів, покращують роботу кишечнику, сприяють виведенню шкідливих речовин і гальмуванню гнильних процесів.
Літнім людям, які страждають від хронічних закрепів, рекомендується їсти апельсини, пити сік вранці натщесерце (за нормальної кислотності шлунка) або увечері перед сном.
Якщо з'їсти кілька шматочків апельсина разом із жирною їжею, то вона краще перетравиться, рівень холестерину знизиться, і це значно зменшить ризик закупорювання судин і серцевих нападів.
Апельсини мають тонізуючі властивості, допомагають краще переносити втому і навіть зменшують чутливість до холоду.
Комплекс корисних для організму речовин, що містяться в апельсинах, прискорює процеси одужання і сприяє виведенню продуктів метаболізму з організму.
При лікуванні гіпо- та авітамінозу і просто для профілактики корисно вживати апельсини, в яких міститься багато вітамінів.
Завдяки великій кількості калію, аскорбінової кислоти та інших вітамінів апельсини корисні при гіпертонії, атеросклерозі, ожирінні, хворобах печінки, подагрі.
У народній медицині апельсини застосовували для лікування інфікованих ран і виразок, оскільки в апельсинах містяться сильні фітонциди, що вбивають деякі хвороботворні мікроби.
Апельсиновий сік у чистому вигляді застосовують для комплексного лікування злоякісних пухлин, гастритів і колітів, анемії, гіпертонії, атеросклерозу, цинги, ожиріння, інфекційних і простудних захворювань. Він також ефективний за порушень роботи печінки і жовчовивідних шляхів, набряків, закрепів, метеоризму, сечокам’яної хвороби, підвищеній кровоточивості ясен, для лікування шкірних захворювань.
Ефірна апельсинова олія — прекрасний засіб для видалення інфекцій ротової порожнини. Також вона допомагає впоратися з депресією, відновити сили і поліпшити настрій.
Шкірка, що містить ефірну олію, застосовується у вигляді відварів для регулювання менструального циклу, при лікуванні маткових кровотеч.
Відвари зі шкірки апельсина використовують для лікування ревматизму і серцевої недостатності.
Обережно, апельсин!
Не варто вживати апельсиновий сік безпосередньо перед їжею, оскільки це може порушити травлення.
Діабетикам не слід вживати апельсиновий сік з додаванням цукру або меду.
Також апельсини протипоказані при виразках і гастритах (особливо при підвищеній кислотності шлункового соку) і запаленнях підшлункової залози або стінок тонкого кишечнику.
У дітей може виникнути алергія на апельсини після деякої перерви в їх вживанні. Якщо регулярно вводити в раціон дитини поступово зростаючі кількості апельсинового соку, додаючи його в напої, якими завершується прийом їжі, то в більшості випадків алергія може минути або значно знизиться.
Галина Вербицька