Передплата 2024 «Добра кухня»

Серцеві хвороби підкрадаються непомітно…

Можна покращити здоров’я серця під час щоденних 40−60-хвилинних прогулянок, за­стосовуючи спеціальні дихальні методи

Дуже добре робити дихаль­ні практики для профілактики та покращення стану за серцевих недуг, зняття нервового напру­ження
Дуже добре робити дихаль­ні практики для профілактики та покращення стану за серцевих недуг, зняття нервового напру­ження

Зараз, у воєнний стан, стільки трапляється бід, що багато хто каже: серце не витримує. Хвилювання та стрес надзвичайно виснажують не лише нервову, а й серцево-судинну систему, змушуючи їх працювати надмірно. На цьому тлі почастішали випадки гіпертонічних кризів, інфарктів, аритмій, інсультів та інших відхилень у роботі серця. Тому медики рекомендують не брати все аж надто близько до серця, виробити нові, корисні звички, які допоможуть не занепасти вашому «мотору» життя навіть якщо доводиться часто й протягом тривалого часу ховатися в підвалах під час повітряної тривоги.

Досить часто хвороби сер­ця підкрадаються непоміт­но. У людей, здавалося б, здорових, з’являються неприємні відчуття в ділянці серця: біль, по­колювання, стиснення. Та коли люди звертаються до кардіолога та проходять перевірку, їм кажуть, що кардіограма в межах норми, й не виявляють причин погіршення самопочуття. Проте це не привід зробити висновок, що у вас все добре, та заспокоїтися.

Така симптоматика — це дзві­ночок, що в людини розвивається кардіоневроз. Він може давати серцеву симптоматику. За цієї дуже поширеної нині недуги сер­це, як орган, на початках працює добре, але через постійний ви­сокий рівень гормонів стресу, бо людина мало рухається, але ба­гато хвилюється, серце постійно біжить, надмірно працює, вичер­пуючи резерви.

Неприємними ж відчуттями серце дає знаки, що треба за­спокоїти думки та хвилювання, бо наступною сходинкою стане по­ява недуг серця, а потому, якщо не реагувати, можливий навіть інфаркт через спазм коронарних артерій.

На тлі війни зросла тривож­ність, через неефективний, пере­рваний повітряними тривогами, нетривалий сон організм не від­новлюється. Ці чинники серйозно вдаряють по серцю. Серце, осо­бливо при підвищеному тиску, починає надчасто скорочувати­ся та не встигає розслаблятися, тому його стінки стають жорстки­ми. Через це люди часто скар­жаться на тахікардію, задишку за будь-якого навантаження.

Окрім того, погіршення стану серця відбувається, й коли люди тривалий час ховаються в бом­босховищах, особливо не рухаю­чись там. Не допускайте цієї по­милки. Ходіть із кутка в куток, а в разі обмеженого простору в при­міщенні, ходіть на місці. Ходити потрібно по 40−60 хв на день, це прогулянка в комфортному для вас темпі. Так ми задіюємо м’язові помпи, щоб через ноги гнати кров до серця й таким чином його роз­вантажувати, дати йому трішки розслабитися. А отже — зберегти функції серця та дихальної систе­ми, запобігти тому, щоб у малому колі кровообігу накопичився над­мір крові та постраждав газооб­мін.

Дуже добре робити дихаль­ні практики для профілактики та покращення стану за серцевих недуг, зняття нервового напру­ження. Це вправи з діафрагмаль­ним диханням, що нормалізують газообмін. Щоб максимально збільшити об'єм легенів, на по­вільному, глибокому вдиху треба врізнобіч або поперед себе підня­ти рівні руки над головою й потяг­нутися догори, щоб розкрилася діафрагма. На пасивному видиху опустити рівні руки через сторони чи перед собою. Так зробити кіль­ка разів у комфортному, повільно­му темпі. Не слід робити дихання з рухом через силу. Якщо під час виконання вправи дихання зби­лося, відновіть його, й лише тоді можна робити наступний цикл.

Також можна покращити здоров’я серця під час щоденних 40−60-хвилинних прогулянок, за­стосовуючи спеціальні дихальні методи. Людям підготовленим можна робити вдих на 8 кроків, затримку дихання на 8 кроків і видих на 16 кроків. Початківцям слід почати з простішого трену­вання: під час ритмічної ходи ро­бити вдих на 3−4 кроки, затримку дихання на 1 крок і видих на 4−5 кроків. І так практикувати про­тягом кількох хвилин, поступово збільшуючи час практики та кіль­кість кроків під час вдиху, затрим­ки й видиху. Робити все треба в комфортному для вас інтервалі, не перенапружуючись, зважаючи на самопочуття.

Чудових результатів у поліп­шенні роботи серця та нервової системи можна досягти, комбі­нуючи собачу кропиву, що має заспокійливий ефект, та глід, що є кардіопротектором і під­тримує роботу серця. Їх беруть порівно й заварюють по 1 ч. л. суміші у 200 мл окропу. Прийма­ти двічі на день протягом місяця. Або ж придбати їх аптечні на­стоянки, змішати та приймати по 30 крапель зранку та ввечері.Також глід і шипшина є джере­лом біологічно активних речовин. Заготовлені квіти глоду змішати порівну з собачою кропивою й до цього заспокійливого кардіо­тоніка додати в рівній пропорції антиоксидант — листки з квітами та ягідками суниць. 1 ч. л. залити 250 мл окропу, настояти, проці­дити, приймати 4−5 тижнів. Якщо цей збір покращив стан здоров’я, можна продовжити його прийма­ти, змінивши один із компонентів. Наприклад, замінити глід адоні­сом.

Окремо можна приймати го­рицвіт (адоніс). Ця лікарська рос­лина гармонійно поєднує в собі серцеві глікозиди та заспокійливі речовини. Свого часу з адонісу робили дешевий адоніс-бром, дуже ефективний засіб для людей із низьким порогом тривожності. Також для підтримки серця й мо­рального стану можна купити адо­ніс у краплях і в пакетованій фор­мі. Приймати згідно з інструкцією на упаковці.

Також важливо підтримувати належний рівень вітаміну D в ор­ганізмі. Але його передозування може згубно позначитися на стані судин, особливо в літніх людей.

Аби добре працювало сер­це, треба відновити гармонійне функціонування всього організ­му, щоб усі органи працювали збалансовано, як єдина система. Часто тиск підвищується через перенавантаження нирок. Пере­дусім слід дотримуватися режи­му пиття: пити тепле потрошки, але часто, тобто по кілька ковтків кожні 40−60 хв. Найкраща під­тримка для нирок — узвар, морс із журавлини чи заморожених ягід. Такого питного режиму слід дотримуватися як людям-гіпер­тонікам, так і з метою профілак­тики, не чекаючи виникнення гі­пертонічного кризу.

Печінка також безпосередньо впливає на роботу серця. Вона синтезує фосфоліпіди, сполуки зі спиртів і кислот, важливі для профілактики захворювань сер­ця та судин, а також синтезує білок. Дефіцит білків — це спаз­ми судин і слабкість серця. Тому, щоб синтетична функція печінки була на високому рівні, печінка потребує дренажу за рахунок харчування з достатньою кіль­кістю жиру в кожному прийомі їжі. Жовчогінні жири стимулюють скидання жовчі у дванадцятипа­лу кишку, отож запобігають за­стою жовчі, а виділена жовч за­пускає весь ланцюжок травлення та засвоєння їжі. До таких жирів, із тваринних, належать: масло, особливо топлене, вершки, сме­тана, сало, смалець, приготова­ний на паровій бані. Із рослинних олій — оливкова, кунжутна, олія з виноградних кісточок. За один прийом їжі слід спожити 1 ст. л. жовчогінного жиру.

Також протягом місяця мож­на приймати жовчогінний збір, що сприятиме усуненню спазмів жовчного міхура та достатньо­му викиду жовчі. Для цього по­кладіть у рівних пропорціях такі спазмолітики та холінолітики, як кукурудзяні приймочки, календу­лу, шипшину. 1 ч. л. суміші залити окропом, настояти, приймати по кілька ковтків такого теплого чаю перед кожним прийомом їжі (про­типоказано за жовчнокам’яної хвороби).

Тахікардія та брадикардія — такі діагнози — це констатація, що сер­це працює надто часто (в першо­му випадку) або надто рідко — в другому. Причин цьому може бути багато. Та все ж тахікардія пере­дусім свідчить про незадовільну роботу щитовидної залози. Ця симптоматика — одна з основних ознак гіпертиреозу, що зазвичай виникає на тлі хронічного стресу. У цьому випадку слід перевірити гормони щитовидної залози, бо, не позбувшись основного захво­рювання, не вдасться побороти й тахікардію.

Брадикардія (коли 50 і менше ударів серця за хвилину) також часто виникає на тлі порушень ро­боти щитовидної залози й появи гіпотиреозу, тобто, коли її функція стає пригніченою. Тому тут знову ж таки треба перевіряти роботу цього ендокринного органа.

Але про те, чи маєте тахікар­дію або брадикардію, можна го­ворити не тоді, як посеред дня, перехвилювавшись чи перевто­мившись, виміряли пульс і він ви­явився зависоким чи занизьким. Таке вимірювання неінформатив­не. Вимірювання треба робити у стані максимального спокою, коли ви щойно прокинулися й іще не встали з ліжка. Якщо в такому стані ваш пульс більше 95 ударів на хвилину — це справді тахікар­дія, коли ж пульс 50 і нижче — це ознака брадикардії.

За екстрасистолії, коли нор­мальний ритм серця порушують передчасні скорочення: поодино­кі випадання, коли серце ритмічно б'ється, а потім одне скорочення випало, а вже наступне скоро­чення стає потужнішим, людина буде відчувати дискомфорт, наче щось усередині перевернулося. Але така екстрасистолія, якщо випадання биття серця не часті, приміром, не кожен третій удар, — неприємна за відчуттями, але не надто небезпечна. Причин, що спровокували це, може бути бага­то, передусім, закреп, проблеми в роботі печінки та нирок. Тому саме стан цих органів слід пере­вірити та нормалізувати раціон і режим харчування й пиття.

Серцева недостатність зазви­чай не виникає як гострий стан, за винятком геморагічного інфаркту, а формується роками. Якщо ми некоректно лікуємо або й зовсім не лікуємо хворе серце, йому стає важко перекачувати кров і форму­ється ця недуга. Серце стає ма­леньким, жорстким, у нього різко зменшується викид крові в сис­темний кровообіг, або ж навпаки, серце набуває великих розмірів, але при цьому крові викидає все одно недостатньо.

Тому не нехтуйте хвороба­ми серця, своєчасно усувайте їх, щоб у серці не прогресува­ли негативні зміни. Якщо у вас з’явилася задишка на наванта­ження, наприклад, почали зади­хатися, щойно трішки пришвид­шивши хід, або після того, як піднялися на третій поверх, хоча раніше легко піднімалися на сьо­мий, — це дзвіночок, який не мож­на ігнорувати.

Схожі новини