Порічка – ягода довголіття та здоров’я
Порічки у багато разів покращують роботу кишківника, активізують виведення зайвих солей
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/466726/porichka.jpg)
Червона смородина (порічка) цінується ще з XVI століття за її цілющі властивості. Вже тоді вона вважалася джерелом довголіття і здоров’я, подарованим нам природою. Народні зцілителі досі використовують її природні властивості. Наприклад, знаючи про високий вміст у смородині пектину, рекомендують її вживання для виведення з організму шлаків і токсичних речовин. Народні медики вважають, що вона запобігає виникненню запальних процесів, вони застосовують її для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту і гальмування росту новоутворень в організмі.
Готують з червоної смородини найрізноманітніші страви, її консервують і заморожують, з неї роблять різні десерти, варення, компоти, желе, сиропи і соки, алкогольні та безалкогольні напої, морси, кваси, соуси, навіть супи і салати.
Хімічний склад
Червона смородина, її плоди містять мінеральну сіль, вітаміни (Р, С, А), пектинові і дубильні елементи, майже 4% різних кислот і 10% цукру. Але, незважаючи на все це багатство, за вмістом вітаміну С вона відстає від чорної смородини. Зате у порічках вміст елементів заліза, необхідного для судин, калію – вищий. Калій має благотворний вплив на серце і виводить зайву вологу з організму. Червона смородина також містить вітаміни груп В2 і В1, каротин і дубильні елементи.
Порічки ще багаті на кумарини (речовини, що вважаються ліками для зниження згортання крові). Ягоди мають протипухлинні і болезаспокійливі властивості, а також пектини, які можуть бути альтернативою аптечним препаратам. Йоду в червоній смородині приблизно стільки, як у хурмі або фейхоа.
Корисні та лікувальні властивості
Ягодам червоної смородини притаманні найцінніші поживні та лікувальні властивості. Наприклад, порічки у багато разів покращують роботу кишківника, активізують виведення зайвих солей. Вони – чудовий протизапальний засіб, а також кровоспинний, жовчогінний, проносний і жарознижувальний. Завдяки високому вмісту пектинів, які допомагають виводити холестерин, добре чистять людський організм.
Плоди підвищують апетит, сприяють поліпшенню засвоювання білка тваринного походження, покращують кишкову перистальтику. Порічки застосовують у випадках алергії і як проносний засіб.
Зібрані плоди довго зберігати не рекомендується, а ось заморожені ягоди зберігають свої корисні властивості дуже довго.
Сік має загальнозміцнювальні, освіжаючі, жарознижувальні властивості. У спеку ним легко можна втамувати спрагу. Він може допомогти зняти нудоту, підвищити кишкову перистальтику, вивести з сечею зайві солі. Порічковий сік – чудовий протизапальний, проносний, кровоспинний та жовчогінний засіб.
Сік радять пити у випадках спазмів і кольок. Він виводить сечокислі солі, а значить, позбавляє й каменів.
Плоди і сік порічок стимулюють роботу всього шлунково-кишкового тракту.
Листя також має лікувальні властивості. Вживаючи настій листя, можна позбутися гіповітамінозу, нормалізувати надмірну кислотність травного соку.
З давніх часів листя використовують для лікування циститу. Причому можна використовувати як сушене, так і свіжозібране листя.
Листя порічок – чудовий сечогінний засіб. Треба взяти приблизно 20 грамів листя, запарити склянкою перевареної води, потім настояти і повністю охолодити. Таку настоянку рекомендують приймати тричі на добу по 2 ст. ложки.
Протипоказання
Незважаючи на всю корисність порічкових ягід, соку та листя, існують і протипоказання до застосування. Головне протипоказання – виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки, гепатити, гастрити, слабка здатність згортання крові і захворювання на гемофілію.
Галина Вербицька