Бобові – ідеальна їжа для марафону під назвою «війна»
Аби краще засвоювалися й не спричиняли здуття, їх потрібно замочувати
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/459302/bobovi.jpg)
“Питання здорового харчування можуть здаватися сміховинними на тлі питань, де взагалі взяти їжу. І тут ідеться не лише про воєнні дії, а й про зростання цін та безробіття, що сягає сьогодні близько 40%. Але війна – це марафон, і щоб його пробігти, не назбиравши болячок через постійний стрес, треба повноцінно харчуватися. Звісно, якщо є така змога”, – каже біологиня, кандидатка біологічних наук, засновниця інформаційної платформи “Мікроб і Я” Олена Лівінська.
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/05/livinska.jpg)
Повноцінна їжа – передусім білок і клітковина. Білок забезпечує безперебійну роботу імунітету та міцність м’язів. Клітковина – здоров’я травної системи й стабільність метаболізму. За твердженням фахівчині, це – ключові речі, які дозволяють людині нормально функціонувати, особливо у такий складний період.
Продукт, який містить і те, й інше в ідеальних пропорціях, – бобові. Олена Лівінська наголошує: традиційні бобові (квасоля, горох, сочевиця) не коштують дорого. Проте, як свідчать дослідження, українці недооцінюють цю категорію продуктів та споживають їх у 8 (!) разів менше від рекомендованої норми.
А ще (про що майже не згадується) бобові надзвичайно дружні до довкілля. За їх вирощування ґрунти збагачуються азотом, адже в коренях бобових живуть “бульбочкові бактерії”, які переводять атмосферний азот у засвоювану рослинами форму.
Що ще важливо знати про бобові?
Перед споживанням їх слід вимочити (хоча б кілька годин), промити й досить довго варити. Це необхідно не тільки для того, щоб вони стали м’якими, а й щоб частково позбутися антинутрієнтів – фітинової кислоти та лектинів.
Фітинова кислота – одна із форм фосфору, в якій він запасається в рослинах. Вона взаємодіє із мінералами (кальцієм, магнієм, залізом, цинком, марганцем), утворюючи фітати. У нас немає необхідних ферментів для розщеплення фітатів, тож ні фосфору, ні інших мінералів отримати із цієї хімічної конструкції ми не зможемо.
Лектини – це захисні рослинні білки, які найбільше клопоту можуть завдати за споживання недовареної квасолі. Напівсира квасоля містить фітогемаглютиніни, і у цьому продукті їх найбільше. Навіть невелика кількість сирої чи недовареної квасолі може викликати серйозні реакції: нудоту, блювоту, діарею та навіть злипання еритроцитів. Найменше, що на вас чекає, – здуття... Щоправда, якщо квасоля сира і ще не сушена, то під час тушкування на слабкому вогні чи в мультиварці лектини можуть не інактивуватися.
Вимочувати квасолю Олена Лівінська радить не менше ніж п’ять годин і варити не менше, ніж пів години. Сама замочує і квасолю, і сою, і сочевицю. Лектинів у сочевиці менше, ніж у квасолі та сої, але замочена, за її спостереженнями, швидше вариться і краще розварюється.
В усьому решта бобові – надзвичайно корисні:
- крім білків і клітковини, містять фолієву кислоту, залізо та ненасичені жирні кислоти;
- страви з бобових забезпечують тривале відчуття ситості. Той, хто часто споживає бобові, має зазвичай менший індекс маси тіла та тоншу талію;
- за споживання бобових чотири рази на тиждень і більше ризик серцево-судинних захворювань зменшується на 10-20%, утворення кишкових поліпів – на 33%;
- бобові мають низький глікемічний індекс, тож є нашими вірними союзниками у запобіганні діабету.