Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Цибуля – кожному подруга

За поживністю ріпчаста цибуля посідає серед овочів третє місце після буряків і кореня петрушки

Вона містить цукор, білки, жири, органічні кислоти, мікроелементи: кальцій, залізо, калій, фосфор, натрій і магній. Цибуля багата на вітаміни: С (80-100 г сирої цибулі цілком задовольняють добову потребу у цьому вітаміні), В1, В2, В6, Е, РР. Характерний запах вона має через присутність у ній ефірних олій, що містять сірку і фітонциди речовин, які мають лікувальну та антимікробну дію.

Цибуля – дієвий профілак­тичний засіб проти грипу, не­житю, запалення горла.

Проти кашлю з успіхом засто­совують цибульний сироп: відва­рюють 100-120 г нарізаної цибулі у 250 мл води протягом 5-10 хви­лин, проціджують. Додають 10 ч. ложок цукру й варять на слабкому вогні до стану сиропу. Приймають по 2-5 ч. ложок на день незалежно від їди.

За грипу, нежитю або для профілактики в розпал респіра­торно-вірусних захворювань на­тріть на дрібній тертці цибулину й подихайте над цибульною каш­кою якомога довше. Можна також загорнути свіжонатерту цибулю в шматочок бинта й вкласти ці там­пони у ніздрі. У цей період необ­хідно також їсти багато цибулі.

За головного болю помаса­жуйте чоло цибульним соком. Якщо болить горло, їжте свіжу цибулю.

У випадку застуди можна дрібно нарізати цибулю, покласти її в шкарпетки і надягти їх на ніч.

Свіжа цибуля сприяє загоєн­ню ран і легких опіків. Прекрас­ний антисептичний пластир – на­півпрозора шкірочка між шарами цибулі. Її накладають безпосе­редньо на уражене місце й при­кривають зверху марлею. Цей ме­тод знижує ймовірність утворення шрамів на шкірі.

Запечену в тісті цибулю при­кладають до наривів, що не дозріли. Цибулею протирають, попередньо вийнявши жало, міс­ця укусів бджіл, комарів, ґедзів. Розрізану на шматочки цибулину розвісьте навколо лампи, і комарі вилетять геть.

Щоб убити бактерії в роті, досить пожувати цибулю протя­гом трьох хвилин. Для полегшен­ня зубного болю покладіть шма­точок цибулі на хворий зуб.

Свіжа цибуля, стимулюю­чи секрецію залоз, поліпшує травлення, підсилює виділення шлункового соку, викликає апе­тит, виліковує розлад шлунка, має сечогінну властивість, а також за­спокійливо діє на нервову систе­му. Якщо прийняти на ніч 1 ч. лож­ку цибульного соку, змішаного з молоком або медом, то ваш сон покращиться.

Цибуля зміцнює м’язи серця і поліпшує кровообіг, запобігаючи ішемічній хворобі, знижує рівень холестерину у крові. За високого тиску змішайте в рівних частинах цибульний сік і мед. Приймайте по 2 ч. ложки 1 раз на день при­близно протягом тижня. Після настання поліпшення продовжуй­те приймати суміш ще протягом кількох днів.

Про збудливу й тонізуючу дію цибулі відомо давно. Турець­кі медики дійшли висновку, що цибуля й витяжки з неї можуть скласти серйозну конкуренцію препарату віагра. При цьому цибуля й препарати на її основі не дають будь-яких ускладнень, як віагра. Вважається, що спо­живання цибулі дає збудливий ефект через сильний вплив на слизові оболонки. Вона не тільки підвищує потенцію у чоловіків, а й сексуальність жінок, тому її бажано їсти обом партнерам. Щоправда, є проблема запаху, але його можна усунути, якщо ви, з’ївши цибулю, прополощете рот водою, а потім пожуєте лис­точки петрушки. Цибуля корисна чоловікам ще й тим, що сприяє профілактиці онкозахворювань передміхурової залози. Співро­бітники американського Націо­нального інституту раку дійшли висновку, що прийом усього 10 г цього овоча на день удвічі знижує ризик пухлини простати. А болгарські вчені рекомендують за аденоми й гіпертрофії про­стати з’їдати на ніч невелику го­ловку цибулі з хлібом і сіллю або випивати сік із головки цибулі, додавши трохи меду.

Для зміцнення здоров’я і хоро­шого самопочуття індійські лікарі пропонують нарізати 4 середні ци­булини й покласти їх на 2-3 години в чашку з гарячою водою. Потім рі­дину процідити й пити 2-3 рази на день перед їдою. Корисно дрібно натерти 1-2 цибулини, змішати з 1 ст. ложкою меду й приймати 2-3 рази на день незалежно від їди.

Широко використовують цибу­лю й у народній медицині.

Щоб зробити живильну мас­ку для будь-якої шкіри, свіжий сік цибулі змішайте з рідким медом у співвідношенні 1:1 або 2:1 і на­несіть на шкіру обличчя на 15-20 хвилин. Зніміть маску спочатку вологим, а потім сухим тампоном. Ця маска має також і відбілюваль­ну дію. Щоб видалити пігментні плями й ластовиння, наносьте на них цю маску щодня до одержан­ня бажаного ефекту.

Вугри можна вивести, зма­щуючи їх 2-3 рази на день цибуль­ним соком.

Для виведення мозолів ви­мочіть цибульне лушпиння в оцті протягом 12-14 днів. Накладіть на мозоль шар такого лушпин­ня й зав’яжіть бинтом. Тримайте компрес усю ніч. Повторіть кілька разів.

За випадання волосся й лупи за 1-2 години до миття в шкіру голови втирайте сік цибулі. Голову накрийте поліетиленовою плівкою, а зверху – рушником. За 15-20 хвилин волосся обполос­ніть.

Для зміцнення волосся й ви­далення лупи використовують настій цибульного лушпиння: 25 г сировини заливають 0,5 л окропу, настоюють 15 хвилин й обполіску­ють волосся процідженим насто­єм після миття.

Для сухого волосся змішують по 1 ч. ложці дрібно натертої цибу­лі, яєчного жовтка, меду й олії. Су­міш наносять на волосся. Голову вкутують поліетиленовою плівкою й рушником, за годину змивають.

Протипоказань для викорис­тання цибулі з лікувальною метою небагато. Її не рекомендується вживати у випадках захворювань шлунка та кишечнику й каменів у нирках.

Порада: купуючи цибулю, ви­бирайте тугі, важкі для свого роз­міру цибулини, із сухою тонкою оболонкою, без цяток і вологих місць. Цибулина не повинна мати жодного запаху – він свідчить про те, що під лушпинням десь є по­шкодження. Зберігати цибулю краще в сухому прохолодному провітрюваному місці. Уживати бажано в сирому вигляді – після кулінарної обробки вона втрачає частину своїх властивостей.

Валентина Миколів.

Читайте також: Зелені букетики вітамінів

Схожі новини