Передплата 2024 «Добра кухня»

Вічнозелена хвоя зміцнить імунітет

Настої і мазі, приготовлені з хвої, допомагають у лікуванні багатьох хвороб

Здавалося б, з настанням холодів для людей, що збирають лікарські трави, настає період затишшя. Проте не всі рослини в’януть взимку. Вічнозелена хвоя корисна у будь-яку пору року. Настої і мазі, приготовлені з неї, допомагають у лікуванні багатьох хвороб.

Сосна

Хвоя сосни містить багато аскорбінової кислоти (віта­мін С). Взимку в хвої вітаміну С у півтора раза більше, ніж влітку. Хвоя зміцнює імунітет, захищає серце і судини, упо­вільнює процес старіння ор­ганізму.

Настої хвої. Голки хвої роз­тирають з невеликою кіль­кістю холодної кип’яченої води, потім заливають водою в пропорції 1:3. Підкислю­ють лимонною кислотою до смаку, кип’ятять протягом 20-40 хв. і настоюють про­тягом двох годин. Проціджу­ють через марлю і прийма­ють по пів склянки на день.

50 г свіжої хвої заливають склянкою кип’ятку і насто­юють 5 годин (або 30 г хвої кип’ятять у такій же кількості води протягом 20 хв). Настій проціджують і п’ють по пів склянки 2-3 рази на день.

Вітамінний напій. Свіжу хвою обмивають холодною водою і дрібно нарізують но­жицями. 4 склянки подріб­неної хвої заливають 300 мл холодної води, підкислюють, додаючи 2 чайні ложки сто­лового оцту. Залишають у темному місці на 2 дні, час від часу перемішуючи, потім про­ціджують і п’ють по склянці на день.

Ялина

Хвоя ялини володіє сечо­гінною, потогінною, жовчо­гінною і знеболювальною дією. Відвар гілок і шишок застосовують при ломоті тіла, різних шкірних висипах, для лікування запальних процесів органів дихання.

Відвар. 30 г хвої або ши­шок ялини варять в 1 л моло­ка. Відвар проціджують, ді­лять на 3 частини і приймають протягом дня.

Мазь. Змішують ялинову смолу, віск, мед і соняшнико­ву олію (по одній рівній частині кожного компоненту), суміш розігрівають, остуджують. Змащують нею садна, нариви.

Модрина

Гарячі настої з кори модри­ни застосовують за грижі, а настої хвої – у разі закрепів. Ванни з настою свіжих гілок корисні за ревматизму і по­дагри. У разі пародонтозу ре­комендується жувати смолу модрини.

Наcтої. 2 чайні ложки по­дрібненої свіжої хвої залива­ють склянкою молока, три­мають на слабкому вогні 5-7 хвилин, настоюють під криш­кою годину, проціджують. При­ймають по 2-3 столові ложки гарячого настою 2-3 рази на день за півгодини до їди.

Читайте також: Готуємо смачні і корисні чаї проти застуди

Схожі новини