Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Готуємо смачні і корисні чаї проти застуди

Чаї, приготовлені з цілющих рослин з додаванням меду, прянощів, ягід, дуже ефективні в боротьбі з застудою

З настанням холодів, коли зростає ризик підхопити якийсь вірус, треба подбати про своє здоров’я. Збалансоване харчування, прогулянки на свіжому повітрі, заняття спортом, повноцінний сон – це основа міцного імунітету. Крім того, неоціненну підтримку у профілактиці простудних захворювань здатні надати лікарські трави. Це унікальне природне джерело здоров’я! У їхньому складі вітаміни, ферменти, органічні кислоти, фітонциди, сапоніни, глікозиди та інші корисні речовини.

Чаї, приготовлені з цілющих рослин з додаванням меду, прянощів, ягід, дуже ефективні в боротьбі з застудою. На від­міну від більшості аптечних засобів, вони безпечні, практично не мають протипо­казань і, що важливо, легкодоступні.

Вас може зацікавити: Треба правильно налаштувати режим сну

Ромашковий

Візьміть по 1 ч. ложці квіток липи і кошиків ромашки аптеч­ної, залийте склянкою некрутого окропу (90°С), накрийте кухоль блюдцем, дайте настоятися 15-20 хвилин, а потім проці­діть. Пити цей чай потрібно свіжим (інак­ше ромашка втратить свої лікувальні властивості), теплим (але не гарячим!). Бажано натщесерце – за 25-30 хвилин до їди, по 1/3 склянки 3 рази на день, ідеально – вприкуску з медом.

Чай з шипшини

У боротьбі з віруса­ми й застудою – неоціненний помічник. За вмістом аскорбінової кислоти шип­шина перевершує навіть лимон і чорну смородину: достатньо 2-3 ягідок, щоб поповнити добову потребу організму у вітаміні С. Фітонцидів, флавоноїдів, мі­кроелементів, органічних кислот, рути­ну, каротину у запашних плодах значно більше, ніж у багатьох інших лікарських рослинах. Шипшина зміцнює імунітет, підвищує опірність організму до всіля­ких інфекцій, має протизапальну, тоні­зуючу, сечогінну і багато інших корисних властивостей.

Цей природний лікар, який викорис­товується впродовж тисячоліть, стане надійним помічником у боротьбі з хво­робами. Візьміть 5 ст. ложок свіжих або висушених ягід, подрібніть їх, залийте 1 л гарячої води і варіть на слабкому вог­ні не більше 10 хвилин. Дайте цілющо­му відвару настоятися 10 хв, процідіть і пийте в теплому вигляді. Щоб зберегти більше вітамінів у готовому напої, ягоди промивають, потім розм’якшують (на 1 л води – 100 г сушених плодів), кладуть у термос і заливають гарячою перева­реною водою (85-90°С). Настоюють не менше 10 годин. П’ють теплим перед їдою, процідивши, по 0,5 склянки 2-3 рази на день. Але не довше ніж один мі­сяць.

Валентина Миколів

Читайте більше у рубриці «Здоров'я»

Схожі новини