Передплата 2024 «Добра кухня»

Шкідливі звички, що наближають старість

Що ж наближає старість?

Старіння – зміна в житті, яка торкається усіх. Ось чому багато хто витрачає великі гроші на косметичні засоби для догляду за шкірою, щоб виглядати молодше. Дехто витрачається й на пластичні операції. Але не слід забувати, що на тіло та здоров’я впливають повсякденні звички. Що ж наближає старість?

Лягаєте на бік під час сну

Більшість людей не надто замис­люються про те, як вони сплять. Але поза для сну дуже впливає на тіло. Стискання обличчя під час сну на боці призводить до утво­рення зморщок. Зморшки зго­дом збільшуються, якщо спати на боці постійно. Найкращий спосіб уникнути цього – спати на спині.

Не користуєтеся сонцеза­хисним кремом під час три­валого перебування на сонці

Надмірна дія ультрафіолетових променів збільшує швидкість ста­ріння на 80%, оскільки шкіра по­чинає вивляти ознаки старіння: зморшки, сухість, в’ялість і пля­мисту пігментацію. Використання сонцезахисного крему не лише захищає вашу шкіру від опіків, а й сповільнює швидкість старіння.

Споживаєте надто багато цу­кру

Цукор може прискорити ста­ріння. Ось чому радять споживати його в помірних кількостях. Звісно, не можна повністю відмовитися від цукру. Але якщо ви не контролюєте процес його споживання, згодом більша кількість цукру на­копичується в організмі та приско­рює старіння. Це відбувається вна­слідок процесу «глікування», під час якого цукор перетворюється на небезпечні вільні радикали, що ушкоджують клітини шкіри, при­скорюючи процес старіння.

Позбавляєте себе якісного та тривалого сну

Людина вла­штована так, що для відновлення сил їй потрібен міцний здоровий сон не менше 8 годин на добу. Тому необхідно лягати спати і вставати одночасно. Найкраще спати з 23 години до 7 години ранку. Якщо ви прокидаєтеся зна­чно раніше, щоб сходити в туалет, а потім заснути не можете, то не пийте нічого за три години до сну. Хоча ця ситуація може свідчити й про захворювання нирок, краще звернутися до уролога.

Багато часу користуєтеся електронними пристроями

Їхнє випромінювання негативно впливає на шкіру, прискорюючи її старіння. До того ж випромінюван­ня від персональних комп’ютерів, планшетів, телефонів негативно впливає на мозок людини. Зви­чайно, повністю відмовитись від їх використання зараз не можна. Але потрібно виробити розумний режим. Якщо працюєте фізич­но, не в офісі за комп’ютером, можете проводити в соціальних мережах не більше години на день. Решту вільного часу можна дивитися кіно через Інтернет на екрані телевізора. Сам телевізор має бути розташований від вас на відстані щонайменше 3-4 метри. А якщо ви весь робочий день си­дите за комп’ютером, то вам уже не захочеться проводити час за комп’ютером і вдома.

Дуже багато працюєте

Чимало людей звикли фізично працювати 5 днів на тиждень на роботі та ще один день на дачі. Це не завжди економічно ви­правдано, тут працює лише сила звички: так жили мої батьки, і я так живу.

Трудоголізм є шкідливою звичкою. Буває так, що людина працює фізично все життя за не дуже хорошу заробітну плату, від­кладає «на чорний день», збирає на пенсію. А інфляція знецінює її накопичення, вона не доживає навіть до 70 років. З різних при­чин – від онкології до серцево-судинних захворювань. До 50 років наслідки важкої фізичної праці дадуть про себе знати в будь-якому випадку.

Надмірне вживання спирт­ного чи куріння також приско­рює старість

Найкраще повністю відмовитися від цигарок, спиртне вживати лише в розумних кіль­костях. Від міцних спиртних на­поїв, особливо якщо вам за 50, взагалі краще відмовитися.

Пріоритетом всіх ваших дій і рішень у житті має бути ваше здоров’я. Тим, хто дбає змолоду про своє здоров’я, найлегше зу­стріти старість. Якщо людина змо­лоду багато п’є і курить, вона сама розуміє, що завдає собі шкоди. Але відмовитися від цих звичок їй дуже важко у зрілому або літньому віці, оскільки вже є сильна залеж­ність. Тож краще подбати про себе та своє здоров’я змолоду.

Читайте також: Як доглядати за руками і нігтями взимку

Схожі новини