Передплата 2024 «Добрий господар»

Як правильно харчуватися після ковіду

Поряд з ліками і полівітамінами, які ви вже приймаєте під час одужання від Covid-19, не менш важливо включити у свій раціон здорову їжу

Ваша імунна система шле сигнали SOS, і потрібно підтримати її й допомогти відновитися.

Харчування має бути збалансова­ним і різноманітним. Це дозволить отримати максимум корисних речо­вин для організму.

Важливо стежити за вітамінами, осо­бливо за вітаміном D. Потрібно здати ана­ліз, щоб виявити нестачу. Якщо вона є, то заповнити її за допомогою харчування.

Для початку краще вживати продукти, що легко перетравлюються, але поступо­во розширювати раціон, додавши овочі, фрукти і горіхи. У меню має бути більше білків, вітамінів і мінералів, щоб приско­рити процес одужання і відновити імунітет.

Їжте тричі на день, перекушувати мож­на, але якщо харчуватиметеся збалансо­вано на сніданок, обід і вечерю, швидше за все, потреба в перекусах відпаде, як і потреба в солодкому. Якщо все ж хочеться щось з’їсти між основними прийомами їжі, то дотримуйтесь правила — перекус має бути корисним (фрукти, овочі, горіхи).

Що їсти?

Вуглеводи: крупи, такі, як гречка, рис, булгур, вівсянка, — це джерела енергії, вони містять харчові волокна, які нормалі­зують травлення, а також вітаміни групи В.

У фруктах, овочах, ягодах, зелені і са­латах багато вітамінів, фолієвої кислоти і клітковини, яка допомагає травленню.

Білки: нежирне м’ясо птиці, риба — джерела білка, а також незамінних аміно­кислот, які організм сам не вміє виробляти. Нут, квасоля, сочевиця додадуть рослин­ного білка, який легко засвоюється.

Сир, кефір, ряжанка, йогурт без доба­вок — подарують білок, вітаміни, А і В, каль­цій.

Корисні жири, які мають бути у раціоні: жирна риба, оливкова олія в салатах, аво­кадо, горіхи, насіння льону…

Окремі продукти, які мають бути в раціоні:

Чорний перець стимулює травлення, підсилює кровообіг і доставку корисних речовин всередині організму. Крім того, він допомагає швидше вимивати токсини. Достатньо приправляти меленим перцем кілька страв на день.

У хурмі є рекордна кількість вітаміну С — до 80% добової норми. Це сезонний осінній фрукт, отож саме зараз час її шу­кати на ринках і полицях магазинів. Але не перестарайтеся — не їжте більше 2−3 штук на день.

Горіхи дуже корисні для профілактики анемії, а вона може виникнути після вірус­них захворювань, включаючи ковід. Горіхи — багате джерело білка, який заповнює енергією і покращує травлення, це робить його ідеальною речовиною для подолання слабкості. Щоденне споживання 1 г біл­ка на 1 кг маси тіла може зіграти важливу роль в одужанні.

Виноград має здатність підвищувати імунітет і загалом позитивно впливати на імунну систему. Недарма дієтологи нази­вають його одним з перших у списку про­дуктів після хвороби.

Сухофрукти — суперфуд XXI століття, у них є все корисне, що й у фруктах, тільки помножене на 2, а то й на 3. Вони здатні зміцнити імунітет, підняти рівень вітамінів, а ще відбити бажання їсти солодке. Каль­цій зміцнює волосся і нігті, калій і магній позитивно впливають на серцево-судинну систему, залізо — на кровоносну систе­му, клітковина допомагає роботі шлунка. Родзинки працюють як чудове проносне, чорнослив нормалізує тиск, курага по­зитивно впливає на роботу серця, фініки корисні для чоловіків, інжир має протиза­пальні властивості.

Сухофрукти хороші й у вигляді компотів. Вони здатні відновити рівень заліза і йоду в організмі, забезпечити потрібними віта­мінами і корисними мінералами. Фахівці кажуть, що восени і взимку компот із сухофруктів допомагає боротися з депресією, яка часто проявляється на тлі браку корис­них речовин, авітамінозу і хронічної втоми.

Якщо не відчуваєте запахів після хвороби

На жаль, дієта не допоможе повернути нюх, але варто додати у щоденну рутину нюхову гімнастику. Фахівці рекомендують використовувати для цього будь-які до­сить яскраві і стійкі запахи, ефірні олії (ев­каліпт, мандарин, розмарин…) або спеції.

Тренування просте: поперемінно вди­хайте 4 різні запахи впродовж 20 секунд кожен. Повторюйте цю вправу щодня, і шанси швидше відновити нюх зростуть у рази.

Читайте також: Це погано скінчиться. Про реальну ситуацію в Україні з COVID-19

Схожі новини