Як правильно харчуватися після ковіду
Поряд з ліками і полівітамінами, які ви вже приймаєте під час одужання від Covid-19, не менш важливо включити у свій раціон здорову їжу
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/445166/kharchuvannia.jpg)
Ваша імунна система шле сигнали SOS, і потрібно підтримати її й допомогти відновитися.
Харчування має бути збалансованим і різноманітним. Це дозволить отримати максимум корисних речовин для організму.
Важливо стежити за вітамінами, особливо за вітаміном D. Потрібно здати аналіз, щоб виявити нестачу. Якщо вона є, то заповнити її за допомогою харчування.
Для початку краще вживати продукти, що легко перетравлюються, але поступово розширювати раціон, додавши овочі, фрукти і горіхи. У меню має бути більше білків, вітамінів і мінералів, щоб прискорити процес одужання і відновити імунітет.
Їжте тричі на день, перекушувати можна, але якщо харчуватиметеся збалансовано на сніданок, обід і вечерю, швидше за все, потреба в перекусах відпаде, як і потреба в солодкому. Якщо все ж хочеться щось з’їсти між основними прийомами їжі, то дотримуйтесь правила — перекус має бути корисним (фрукти, овочі, горіхи).
Що їсти?
Вуглеводи: крупи, такі, як гречка, рис, булгур, вівсянка, — це джерела енергії, вони містять харчові волокна, які нормалізують травлення, а також вітаміни групи В.
У фруктах, овочах, ягодах, зелені і салатах багато вітамінів, фолієвої кислоти і клітковини, яка допомагає травленню.
Білки: нежирне м’ясо птиці, риба — джерела білка, а також незамінних амінокислот, які організм сам не вміє виробляти. Нут, квасоля, сочевиця додадуть рослинного білка, який легко засвоюється.
Сир, кефір, ряжанка, йогурт без добавок — подарують білок, вітаміни, А і В, кальцій.
Корисні жири, які мають бути у раціоні: жирна риба, оливкова олія в салатах, авокадо, горіхи, насіння льону…
Окремі продукти, які мають бути в раціоні:
Чорний перець стимулює травлення, підсилює кровообіг і доставку корисних речовин всередині організму. Крім того, він допомагає швидше вимивати токсини. Достатньо приправляти меленим перцем кілька страв на день.
У хурмі є рекордна кількість вітаміну С — до 80% добової норми. Це сезонний осінній фрукт, отож саме зараз час її шукати на ринках і полицях магазинів. Але не перестарайтеся — не їжте більше 2−3 штук на день.
Горіхи дуже корисні для профілактики анемії, а вона може виникнути після вірусних захворювань, включаючи ковід. Горіхи — багате джерело білка, який заповнює енергією і покращує травлення, це робить його ідеальною речовиною для подолання слабкості. Щоденне споживання 1 г білка на 1 кг маси тіла може зіграти важливу роль в одужанні.
Виноград має здатність підвищувати імунітет і загалом позитивно впливати на імунну систему. Недарма дієтологи називають його одним з перших у списку продуктів після хвороби.
Сухофрукти — суперфуд XXI століття, у них є все корисне, що й у фруктах, тільки помножене на 2, а то й на 3. Вони здатні зміцнити імунітет, підняти рівень вітамінів, а ще відбити бажання їсти солодке. Кальцій зміцнює волосся і нігті, калій і магній позитивно впливають на серцево-судинну систему, залізо — на кровоносну систему, клітковина допомагає роботі шлунка. Родзинки працюють як чудове проносне, чорнослив нормалізує тиск, курага позитивно впливає на роботу серця, фініки корисні для чоловіків, інжир має протизапальні властивості.
Сухофрукти хороші й у вигляді компотів. Вони здатні відновити рівень заліза і йоду в організмі, забезпечити потрібними вітамінами і корисними мінералами. Фахівці кажуть, що восени і взимку компот із сухофруктів допомагає боротися з депресією, яка часто проявляється на тлі браку корисних речовин, авітамінозу і хронічної втоми.
Якщо не відчуваєте запахів після хвороби
На жаль, дієта не допоможе повернути нюх, але варто додати у щоденну рутину нюхову гімнастику. Фахівці рекомендують використовувати для цього будь-які досить яскраві і стійкі запахи, ефірні олії (евкаліпт, мандарин, розмарин…) або спеції.
Тренування просте: поперемінно вдихайте 4 різні запахи впродовж 20 секунд кожен. Повторюйте цю вправу щодня, і шанси швидше відновити нюх зростуть у рази.
Читайте також: Це погано скінчиться. Про реальну ситуацію в Україні з COVID-19