Подорожчали тепличні овочі - огірки, помідори й перець
Півтора тижня тому кіло перцю можна було купити за 120 гривень, тепер — 150−160. Кіло сокальських огірків — 150, турецьких — 100 грн
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/484853/rynok.jpg)
Вартість продуктового кошика продовжує зростати. Деякі випадки подорожчання є сезонними — наприклад, овочі напередодні весни. За прогнозами експертів, інфляція 2023 року сягне 30%. І значна частина інфляційного навантаження припаде на продукти харчування.
За інформацією Міністерства фінансів України, у лютому подорожчали молоко (на 1−3 гривні за літр), сир — на гривню за 300-грамову упаковку, сметана — на 50 копійок за 350 грамів. «Як завжди напередодні весни, зростають цінники на овочі та фрукти. Це природний процес, адже торішні запаси вичерпуються, — повідомляє Мінфін. — Вартість кілограма цибулі зросла на 18% за останні кілька тижнів. Але у невеликих виробників купити овочі можна зі знижками. Це пов’язано з розпродажем усього, що погано зберігається та вже „догулює“ свій термін придатності. Капуста, морква, буряк — саме такі продукти. Однак особливо тішитися не варто. Через місяць може виникнути дефіцит цих продуктів, що спричинить подальший зліт цін».
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/02/%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%87%D1%96.jpg)
Я відвідала ринок «Новий» у Залізничному районі Львова. Зауважила, що ціни на фрукти наразі тримаються. Цитрусові можна придбати в середньому по 65−75 гривень за кілограм, гранати — 120, лимони — 75, виноград — 90−120, яблука — від 10 до 25 гривень. Овочі борщового набору теж без особливих змін. Морква — 30−40 гривень, цибуля — 48, буряк — 20, білокачанна капуста — 15, картопля — 6, часник — 200 гривень за кілограм. Дехто додає до борщу-супу корінь петрушки — 10−20 гривень за штуку. На гривню-півтори дорожчий корінь селери.
Продавці нарікають, що значно впав попит на тепличні овочі з України та з-за кордону. Усе через те, що за останні півтора тижня значно подорожчали огірки, помідори та болгарський перець. За кіло помідорів правлять тепер 100−120 гривень (можна купити на розпродажі по 80−90 гривень, але гірші). Сокальські огірки — 150 гривень, турецькі - 100−110 грн, корнішони — 135. Болгарський перець, який раніше коштував 120 гривень, тепер обійдеться у 150−160, перець солодкий (подовгастої форми) — 125 (раніше коштував 95), пікантний перець — 280 гривень.
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/02/%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80.jpg)
«Зараз серед тепличних овочів доступні лише цукіні - 70 гривень за кілограм, — розповіла продавчиня ринку Ольга Дмитрівна. — Усе решта подорожчало так, що ніхто нічого майже не купує… Тримається в ціні броколі - 90 гривень, цвітна капуста — 85 гривень. Чому все подорожчало? То треба питати не в нас… Через інфляцію!».
Домашні яйця — 70 гривень за десяток, фермерські - 60−68 гривень. Домашній сир — 130 гривень.